Cervicogene hoofdpijn: zeer vaak voorkomend bij vrouwen

Cervicogene hoofdpijn treft meestal vrouwen, en kan in bepaalde gevallen chronisch worden. Waar komt deze aandoening vandaan? Het kan ontstaan door degeneratieve ziekten zoals artrose.
Cervicogene hoofdpijn: zeer vaak voorkomend bij vrouwen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 november, 2022

Pijn aan één kant van het hoofd en achter één oog, een stijve nek, misselijkheid, gevoeligheid voor licht…. Cervicogene hoofdpijn is de derde meestvoorkomende vorm van hoofdpijn, met een veel hoger voorkomen bij vrouwen.

Het is interessant erop te wijzen dat het bestaan van deze aandoening in het verleden enigszins werd bekritiseerd. Tegenwoordig houden deskundigen er echter rekening mee bij de diagnose van de oorzaken van hoofdpijn. Dit komt vooral door een belangrijk feit: veel gevallen kunnen chronisch worden.

Als je last hebt van hoofdpijn, weet je waarschijnlijk dat dit soort lijden nog vaak sociaal onzichtbaar is. Zo heb je sommige mensen waarschijnlijk wel eens horen zeggen: “Hoe kan hoofdpijn een reden zijn voor verminderde productiviteit op het werk?”

Ondanks dat gangbare perspectief weten huisartsen heel goed welke immense sociale en persoonlijke impact migraine, spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn kunnen hebben op patiënten.

De laboratoria AstraZeneca en Ferrer International hebben bijvoorbeeld een onderzoek uitgevoerd waaruit een interessante statistiek naar voren kwam. Slechts 12 procent van de mensen die aan deze aandoeningen lijden vertoonde een daling van de productiviteit gedurende gemiddeld drie dagen.

De kwaliteit van leven van hoofdpijnlijders wordt echter sterk aangetast, wanneer hun aandoening chronisch wordt.

Om deze redenen vinden wij het belangrijk om zichtbaarheid te geven aan hoofdpijnlijders. We hebben allemaal wel eens iemand gekend of gehoord die bijvoorbeeld aan migraine lijdt. Maar cervicogene hoofdpijn is niet zo bekend, ondanks het feit dat de symptomen in bepaalde delen van de bevolking veel voorkomen.

Het past om te zeggen dat het niet zomaar een simpele nekpijn of gewoon een andere hoofdpijn is. Laten we het eens nader bekijken.

“De echte pijn is de pijn die geleden wordt zonder getuigen.”

-Marco Valerio Marcial-

Diagram voor soorten hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn: symptomen en oorzaken

Ten eerste, wat is cervicogene hoofdpijn? Het is verwezen pijn. Met andere woorden, het is een pijn die in de nek ontstaat, hoewel de persoon het in zijn hoofd voelt. Hoewel het hoofdpijn is, heeft het andere oorzaken, zoals ziekte of een ander lichamelijk probleem, meestal in de nek.

Studies (Engelse link) zoals deze van Toby Hall, Kathy Briffa en Diana Hopper (2008), gepubliceerd in het Journal of Manual & Manipulative Therapy, laten zien dat de erkenning van dit syndroom groeit binnen de medische gemeenschap.

Professor Ottar Sjaastad beschreef cervicogene hoofdpijn voor het eerst in 1993. Maar pas een paar jaar geleden publiceerde de International Headache Society (IHS) diagnostische informatie over dit type hoofdpijn. Zij wezen op het bewijs dat dit inderdaad de derde meestvoorkomende vorm van hoofdpijn ter wereld is.

Mogelijke symptomen

Zoals we hierboven al vermeldden, is het belangrijk te begrijpen dat deze hoofdpijn vrouwen in grotere mate treft. Een heel specifiek gegeven kan dit verklaren: ze houden vaak verband met artrose. Dit soort artritis komt het meest voor, met progressieve gewrichtsslijtage.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de belangrijkste symptomen van cervicogene hoofdpijn.

 • Constante pijn aan één kant van het gezicht, zelfs inclusief één oog of beide.
 • Stijfheid in de nek.
 • Pijn als je hoest of niest.
 • Misselijkheid en toegenomen pijn in het hoofd als je bewegingen maakt.
 • Gevoeligheid voor licht.
 • Braken en een maag die van streek is.

Hoe begint cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn kan verschillende triggerpoints en oorzaken hebben. Zoals we al gezegd hebben, is een belangrijke oorzaak artrose (gerelateerd aan de C2- en C3-wervels). Deze aandoening kan chronisch worden. Wanneer dit het geval is, zal de patiënt moeten kijken naar therapeutische behandelingen die hem kunnen helpen om tenminste enige kwaliteit van leven te hebben.

Enkele mogelijke oorzaken voor deze aandoening zijn de volgende:

 • Een slechte houding veroorzaakt overbelasting van de gewrichten of zachte weefsels.
 • Sommige banen kunnen ervoor zorgen dat iemand zijn nek in een te gestrekte positie heeft. De persoon kan zich er niet van bewust zijn dat hij zijn kin naar voren steekt en bijvoorbeeld zijn rug, nek en hoofd niet recht houdt terwijl hij zit. Dit kan stress op de nek veroorzaken. Als de persoon dit niet corrigeert, kan dit na verloop van tijd leiden tot cervicogene hoofdpijn.
 • Daarnaast kan trauma zoals whiplash of andere soorten letsel ook een oorzaak zijn.
An outline of a brain showing head pain.

Behandelingen voor cervicogene hoofdpijn

De eerste essentiële stap in deze gevallen is het stellen van een juiste diagnose. Veel mensen leggen zich erbij neer dat ze gewoon last hebben van eenvoudige hoofdpijn. In andere gevallen verdiepen huisartsen zich misschien niet in de oorzaak en sturen ze de patiënt gewoon weg met ontstekingsremmende tabletten tegen nek- of hoofdpijn.

Als je een juiste diagnose hebt, kun je verschillende behandelingen bekijken. Misschien moet je verschillende therapieën toepassen, maar zorg ervoor dat je begint met het vinden van de oorspronkelijke oorzaak van de hoofdpijn. Studies (Engelse link) zoals deze van het Akershus University Hospital, in Oslo, tonen enkele verschillende behandelstrategieën.

Behandelstrategieën

 • Therapie met rug- en nekoefeningen. De patiënt zal zachte oefeningen doen om de pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren.
 • Fysiotherapie. Massages en training door professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van deze aandoening kunnen de kwaliteit van leven van de patiënt helpen verbeteren.
 • Ademhalings- en ontspanningstechnieken.
 • Het gebruik van een speciaal kussen om ervoor te zorgen dat je hoofd, nek en wervelkolom in de juiste positie liggen terwijl je slaapt.
 • Niet-steroïde ontstekingsremmers zijn gangbare behandelingsmogelijkheden.
 • Leren een goede houding aan te nemen gedurende de dag is een essentieel onderdeel van het vermijden van dit soort hoofdpijn.
Man met hoofdpijn

Tot slot, en alleen in de meest ernstige gevallen, is er ook nog de mogelijkheid van een operatie. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn om compressie van een zenuw in de nek of wervelkolom te verhelpen. De gevallen waarin een operatie nodig is, zijn echter beperkt, en hangen af van de omstandigheden van elke patiënt.

Tot slot willen we erop wijzen dat in de meeste gevallen een combinatie van verschillende therapieën en strategieën zeer heilzaam kan zijn. Patiënten die lijden aan cervicogene hoofdpijn kunnen verlichting vinden en hun levenskwaliteit verbeteren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Frese, A., Schilgen, M., y Evers, S. (2018). Cefalea cervicogénica. Nervenheilkunde , 37 (1), 29–32.
 • Sjaastad, O., Fredriksen, TA, y Pfaffenrath, V. (1990). Cefalea cervicogénica: criterios diagnósticos. Dolor de cabeza: The Journal of Head and Face Pain , 30 (11), 725–726. https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.1990.hed3011725.x
 • O’Mullony I, Lafuente A, Pareja JA. Cervicogenic headache. Differential diagnosis and general therapeutic principles. Rev Soc Esp Dolor 2005; 12: 24-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.