Depressie: een chemische en emotionele afwijking in onze hersenen

Depressie: een chemische en emotionele afwijking in onze hersenen

Laatste update: 09 juni, 2017

Depressie is een constante koers waarbij alle dagen langzaam voorbijgaan. Waarbij je geen tranen meer over hebt, hoewel je heel graag zou willen huilen. Waarbij je het gevoel hebt dat je doodgaat, omdat je geen glimlach meer over hebt in je hopeloze hersenen.

Deze sensaties klinken voor veel mensen bekend. Het gaat over een zeer ingewikkelde en unieke stemmingsstoornis. Depressie is een volksgezondheidsprobleem dat veel impact heeft. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie zal dit de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Je lacht, maar je bent niet gelukkig. Je huilt, maar er zijn geen tranen. Je ademt, maar je voelt je niet levend. Je kunt het misschien niet begrijpen, maar dit is het gezicht van depressie. Iets wat je niet hebt gekozen, hoewel je het misschien niet gelooft.

Er gebeurt iets. Terwijl de regeringen over de hele wereld zich richten op economische cijfers (de behandelingen van geestelijke gezondheidsproblemen kunnen wel 4% van het bbp van een land kosten), benadrukken artsen en psychiaters het belang van voorkoming. We weten hoe we depressie moeten behandelen, maar tot op de dag van vandaag weet niemand hoe we dit soort momenten waarop we overrompeld worden door deze chemische en emotionele afwijking in onze hersenen kunnen voorkomen.

We nodigen je uit om eens te kijken naar dit interessante aspect van onze gezondheid en welzijn.

Depressie

Depressie, een stil stigma

Depressie ontstaat niet zomaar. Niemand kiest ervoor om dit deel uit te laten maken van zijn dagelijkse leven. Niemand kiest voor een dergelijke ontkoppeling van het basisritme van het leven. Een ontkoppeling van positieve emoties, van gelukHet heeft simpelweg een trage aanvang. Het kabbelt langzaam voort, totdat het je verdrinkt in hulpeloosheid, een slechte bui, pessimisme en het onvermogen te reageren.

Michael King, psychiater en professor van de afdeling geestelijke gezondheidswetenschappen aan de University College London (UCL), is een van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de beroemde PredictD-test. Deze test probeert het risico te voorspellen dat iemand heeft om depressie te ontwikkelen. Hij legt uit dat deze ziekte tegenwoordig nog steeds te gestigmatiseerd is.

Zoals verschillende studies onthullen, wordt geschat dat bijna 50% van de depressieve aandoeningen geen behandeling krijgt. Of ze krijgen niet de beste soort behandeling voor de individuele behoeften van de patiënt. Dit leidt ertoe dat duizenden mensen een depressie ontwikkelen in hun eigen persoonlijke scenario’s. En duizenden mensen over de hele wereld kiezen voor zelfmoord als een oplossing voor hun pijn en verdriet. Dit, of ze geven gewoonweg toe aan de ene terugval na de andere.

Depressie

Als de hersenen uit de maat raken met het leven

Volgens meer spiritualistische tendensen heeft ieder van ons zijn eigen ‘vibratie’. Je zou kunnen zeggen dat mensen een soort van innerlijke muziek uitstralen. Deze muziek zorgt er op zijn beurt voor dat we ons verbinden met onze leeftijdsgenoten, met bepaalde plaatsen, contexten, en activiteiten die resoneren met onze persoonlijkheid. Deze innerlijke melodie is een reflectie van onze actieve, gepassioneerde, nieuwsgierige hersenen.

Als de depressie begint, zijn we minder goed in staat om te vibreren omdat de elektrische impulsen van bepaalde delen van de hersenen verminderen of vertragen. We komen terecht in een lethargische gemoedstoestand, waarbij er minder neuronale synapsen plaatsvinden. Een diepe en delicate chemische reactie begint ons in de grip te krijgen, en we komen er maar moeilijk uit om verder te gaan met ons leven.

We zullen hier eens naar kijken.

Depressie

Het effect van depressie op de architectuur van de hersenen

Het is belangrijk om erop te wijzen dat depressie niet alleen ontstaat vanuit een onbalans in de neurotransmitters. Genetische aanleg, emotionele factoren en zelfs medische problemen kunnen ons zonder twijfel vatbaarder maken. Desalniettemin is het effect dat deze stoornis heeft op onze hersenen bijzonder. Laten we eens kijken.

  • De hippocampus: Maakt deel uit van het limbische systeem en is verantwoordelijk voor de verwerking van het geheugen, vooral het langetermijngeheugen. Volgens verschillende studies veroorzaken lange periodes van depressie of chronische stress een vermindering van de grootte van deze hersenstructuur. We krijgen last van geheugenverlies en concentratieproblemen. 
  • Depressie veroorzaakt op zijn beurt een subtiele en complexe chemische chaos waarin acetylcholine, serotonine, norepinefrine of dopamine ons emotionele evenwicht verstoren. Dit maakt het moeilijker voor ons om in slaap te vallen, of om ons ergens voor te motiveren, we voelen ons letterlijk alsof de wereld alle deuren voor ons heeft dicht gedaan.
  • Een andere structuur om in gedachten te houden is de thalamus. Dit is een neuronale zone die sensorische informatie ontvangt en het naar het bijbehorende gebied van de cortex overbrengt. Dankzij dit gebied worden functies, zoals praten en beweging, gecontroleerd. Patiënten met depressie ervaren een zekere mate van traagheid als het gaat om behendig en vrolijk bewegen of communiceren. Het is erg opvallend.
Depressie

Depressie is dus een ingewikkelde vijand die zich vestigt in onze hersenen en hart, waar het ons het meeste raakt. Onze gedachten worden chaotisch, ongeorganiseerd en bitter. Tot op het punt dat ze in een mentale en emotionele stroming terechtkomen die jaren kan duren.

Laat het niet gebeuren. Geef jezelf niet op. Sta jezelf toe om geholpen te worden. En vooral, vecht om erover heen te komen. Trek opnieuw de schoenen aan van hoop en illusie en zet een optimistische bril op.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.