De wetenschap achter persoonlijk welzijn
De wetenschap achter persoonlijk welzijn is best interessant. In het jaar 2000 publiceerden Martin Seligman van de Universiteit van Pennsylvania en Mihaly Csikszentmihalyi van de Universiteit van Clarenot in de American Psychologist Journal, een speciaal monografisch nummer getiteld “Happiness, excellence, and optimal human functioning.”
Het was gewijd aan een nieuw gebied van psychologie genaamd positieve psychologie. Het was zo’n beetje de formele aankondiging of “geboortecertificaat” van een nieuwe psychologische beweging (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000) dat we konden passen in iets dat “persoonlijk welzijn” wordt genoemd.
Volgens deze auteurs is positieve psychologie een wetenschap van subjectieve ervaring. Het bestudeert namelijk de processen die ten grondslag liggen aan de positieve eigenschappen en emoties van mensen. Wat deze tak van psychologie zoekt is om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000).
Wat is positieve psychologie?
Positieve psychologie heeft veel in te brengen als het gaat om de wetenschap van persoonlijk welzijn. Als wetenschap bestudeert het dus de processen die bijdragen aan een optimaal functioneren, of dat nu individueel is, in groepen, of institutioneel (Gable & Haidt, 2005).
Als een toewijding en bron van inspiratie probeert het de optimale werking van drie pijlers te bevorderen, namelijk:
- subjectieve ervaringen (geluk, hoop)
- positieve eigenschappen (vergeving, wijsheid)
- maatschappelijke deugden (verantwoordelijkheid, altruïsme) (Linley & Joseph, 2004).
Daarnaast richt het zich ook op het voorkomen van de manifestaties van psychopathologieën door de ontwikkeling van positieve eigenschappen en kwaliteiten.
“Wat we willen is niet blind optimisme, maar flexibel optimisme: optimisme met zijn ogen open. We moeten de scherpe realiteitszin van het pessimisme kunnen gebruiken wanneer we het nodig hebben, maar zonder in de schaduw van het duister te hoeven staan.”
Zoals we hierboven al hebben gezegd, werkt positieve psychologie binnen het kader van de wetenschap van persoonlijk welzijn. Het probeert echter niet verder te gaan dan de grenzen van de wetenschappelijke methodologie. Vergeet ook niet dat veel onderzoekers deze laatste beschouwen als de beste manier om fenomenen te begrijpen.
Dit kader definieert een duidelijke manier van handelen. Juist door te proberen zich erin te plaatsen, probeert het geldige en betrouwbare methodologische strategieën uit te werken, waaronder quasi-experimentele en correlatieve experimentele ontwerpen.
We zeggen hier bewust “probeert,” omdat het niet altijd lukt. De reden hiervoor is dat het soms werkt met overdreven subjectieve metingen beïnvloed door ongecontroleerde variabelen.
Sleutels tot de wetenschap van persoonlijk welzijn
Volgens de wetenschap zijn de sleutels tot het bereiken van persoonlijk welzijn de volgende:
- dankbaar zijn
- jezelf niet buitensporig vergelijken met anderen
- het accepteren van omstandigheden die niet veranderd kunnen worden
Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin analyseerden hersenactiviteit tijdens een twaalf jaar durende studie over meditatie en compassie.
Bij deze studie was het mogelijk om te zien hoe de gebieden die geassocieerd worden met geluk met meer intensiteit en frequentie werden geactiveerd wanneer de persoon zich niet vergelijkt met anderen, elke omstandigheid waardeerde en de situaties accepteerden waar ze mee te maken hadden.
In dit onderzoek bestudeerden ze het functioneren van de hersenen met verschillende technieken en instrumenten, zoals kernspinresonantie (NMR).
De resultaten van deze studie waren zo invloedrijk dat de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten ze in 2004 publiceerde. Het is ook de vijfde meest geraadpleegde wetenschappelijke referentie in de geschiedenis.
Optimisme voor tegenslagen: een pijler voor de wetenschap van persoonlijk welzijn
Pessimistische mensen delen ook een gemeenschappelijk kenmerk. Ze hebben namelijk de neiging ervan uit te gaan dat slechte gebeurtenissen lang zullen duren en dat ze tragische gevolgen zullen hebben zonder dat ze het kunnen helpen.
Bovendien geloven veel mensen dat ze altijd toegang hebben tot geluk, vreugde, comfort en groot plezier. In werkelijkheid zouden ze aan deze gevoelens moeten werken door persoonlijke kracht en deugden uit te oefenen. Deze laatste zijn ongelooflijk belangrijk, maar mensen kijken vaak de andere kant op. Meestal, omringd door grote rijkdom, worden ze vrijwel vergeten.
Pessimisten negeren vaak dat er veel interne omstandigheden onder hun controle zijn. Zij kunnen handelen om iets te bereiken. Dit heeft veel te maken met zaken als zelf-effectiviteit, coping mechanismes, en onzekerheidstolerantie.
Als het om onze gezondheid gaat, kunnen we besluiten om in vier verschillende situaties te handelen. Besluiten om te stoppen met roken, toegewijd blijven sporten, een evenwichtige voeding, en een goed niveau van optimisme. Geloof het of niet, sommige onderzoeken stellen dat optimisme net zo belangrijk is als de drie andere variabelen in dit voorbeeld.
“Welzijn kan niet alleen in je eigen hoofd bestaan. Welzijn is een combinatie van goed voelen en eigenlijk zin hebben, goede relaties en prestatie.”
– Martin Seligman-
We spreken over een op gegevens gebaseerd optimisme dat geassocieerd wordt met jullie werkelijkheid. Jouw capaciteiten en middelen zijn de schilden. Het is geïnspireerd door het vertrouwen dat vrijheid geeft aan het individu. Het vergroot de mogelijkheid om creatief te zijn, waardoor je intelligentie samen kan stromen met het verlangen naar zelfexpressie.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gable, S. L., & Haidt, J. (2005). What (and why) is positive psychology?. Review of general psychology, 9(2), 103-110.
- Linley, PA, y Joseph, S. (2004). Cambio positivo después del trauma y la adversidad: una revisión. Journal of Traumatic Stress: publicación oficial de la Sociedad Internacional de Estudios de Estrés Traumático, 17 (1), 11-21.
- Seligman, ME y Csikszentmihalyi, M. (2000). Psicología positiva: una introducción (Vol. 55, No. 1, p. 5). Asociación Americana de Psicología.
- Vázquez, C., & Hervás, G. (2009). La ciencia del bienestar. Alianza.
- Vázquez, C., Hervás, G., Rahona, J. J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud: Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud, 5(1), 15-28.