De wet van Hick-Hyman en besluitvorming

De wet van Hick-Hyman en besluitvorming

Laatste update: 27 oktober, 2019

Besluitvorming is een complex proces waarin ervaring, emoties en wil een rol spelen. De wetenschap bestudeert dan ook al vele jaren lang de mechanismen die in werking treden wanneer een persoon beslissingen neemt. De wet van Hick-Hyman verklaart dit proces in termen van tijd.

De wet van Hick-Hyman is een principe dat is ontdekt door William Edmund Hick en Ray Hyman. Dit principe maakt het mogelijk om de tijd te meten die iemand nodig heeft om een ​​beslissing te nemen. Het stelt dat hoe meer alternatieven er zijn, hoe meer tijd iemand nodig heeft om een ​​beslissing te nemen.

Welnu, deze tijd volgt een logaritmisch patroon. In dit opzicht stelt de wet van Hick-Hyman dat ‘de tijd die het kost om een ​​beslissing te nemen toeneemt naarmate het aantal alternatieven toeneemt’.

Zandloper de wet van Hick-Hyman

De wet van Hick-Hyman en de toepassingen ervan

De wetten die de wet van Hick-Hyman voorgingen ontstonden eind 19e eeuw. J. Merkel ontdekte dat wanneer een stimulus tot een grotere groep stimuli behoort, het langer duurt voordat mensen reageren.

Hick en Hyman voerden een reeks experimenten uit die bewezen dat het mogelijk was om te berekenen hoeveel tijd een persoon nodig heeft om een ​​beslissing te nemen op basis van het aantal serieuze alternatieven dat deze persoon heeft. Ze drukten dit uit door middel van een wiskundige formule.

Grappig is dat de belangrijkste toepassing van deze formule terug te vinden is in videogames. Het stelt ontwerpers van videogames in staat om de tijd voor het nemen van beslissingen korter te maken om spanning te creëren of juist langer te maken om de spanning te verminderen.

Wanneer je duidelijk weet wat je waarden zijn, wordt het nemen van beslissingen eenvoudiger.”

-Roy E. Disney-

Vrouw staat voor een tweesplitsing

Tijd en succes

Sommige mensen denken dat hoe meer tijd ze besteden aan het nemen van een beslissing, hoe groter de kans is dat ze de beste optie kiezen. Dit is echter niet helemaal waar. We nemen soms beslissingen na grondige analyses en maken nog steeds fouten. Het tegenovergestelde gebeurt ook.

De wet van Hick-Hyman maakt het eenvoudig om de tijd te berekenen die nodig is om een ​​beslissing te nemen met behulp van een universele wiskundige formule. Dit betekent dat het van toepassing is op alle menselijke wezens. Maar om een goede beslissing te nemen, is het belangrijk om vier belangrijke aspecten in gedachten te houden:

  • Ervaring: ervaring is empirische kennis. Het is over het algemeen belangrijker dan theoretische kennis. Dit is misschien wel de meest relevante factor als het gaat om het nemen van goede beslissingen.
  • Goed oordeelsvermogen: een goed oordeelsvermogen is een mengeling van gezond verstand, redeneren en intellectuele volwassenheid. Mensen met een goed beoordelingsvermogen kunnen situaties realistisch inschatten.
  • Creativiteit: Creativiteit stelt mensen in staat om hun kennis toe te passen op een concrete situatie, wat leidt tot nieuwe benaderingen. Een creatieve beslissing is een innovatieve beslissing.
  • Kwantitatieve gegevens: dit aspect verwijst naar het vermogen om kwantitatieve gegevens te verwerken die betrokken zijn bij een situatie waarin een persoon een beslissing moet nemen. Met andere woorden, het is het opnemen van statistisch bewijsmateriaal.

Praktische aspecten van de wet van Hick-Hyman

Iets dat de wet van Hick-Hyman ons vooral geeft, is waardevolle criteria voor het nemen van beslissingen. Zoals deze wet stelt: hoe groter het aantal opties, hoe langer het duurt voordat een persoon beslist. Een intelligente strategie zou daarom zijn om de alternatieven waarmee rekening wordt gehouden, te minimaliseren.

Een goede manier om dit te doen is door alle beschikbare opties op te sommen. Rangschik ze vervolgens op basis van het risico dat ze met zich meebrengen of de problemen die ze kunnen veroorzaken. Specificeer ook de optie die jou het meest zou kunnen helpen. Dit is een eenvoudige risicoanalyse die erg handig kan zijn voor iemand die er niet uitkomt.

Besluiteloze vrouw

Het laatste wat je moet doen, is kiezen voor de optie die de beste balans tussen de risico’s en de voordelen biedt. Dit weerhoudt je ervan om in die vicieuze cirkel terecht te komen waarin elke beslissing aannemelijk lijkt. Het is een snelle en effectieve manier om enigszins complexe beslissingen te nemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.