De voordelen van zelfstudie voor autodidacten

Autodidacten worden niet langer als ongewoon beschouwd. In feite is het een trend geworden. Zelfleren betekent bijvoorbeeld dat sommige hackers uiteindelijk vaardiger en deskundiger zijn dan gespecialiseerde ingenieurs.
De voordelen van zelfstudie voor autodidacten
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 27 november, 2022

Autodidacten zijn mensen die leren zonder formele instructie te krijgen. Ze hebben altijd bestaan, en er wordt voorspeld dat ze in de toekomst enorme mogelijkheden zullen hebben. Door de manier waarop wetenschap, technologie en sociale kennis zich ontwikkelen, gelooft men zelfs dat dit soort mensen bijzonder geschikt is voor de eisen van de hedendaagse wereld.

Dit kan oneerlijk of vreemd lijken voor degenen onder ons die jarenlang hun formele studies hebben voltooid. We leven immers nog steeds in een tijd waarin kwalificaties van grote waarde zijn (Spaanse link), vaak ongeacht iemands werkelijke kennis en vaardigheden.

Daarom worden momenteel veel autodidacten geconfronteerd met de paradox dat ze kennis bezitten, maar geen diploma hebben dat hun de mogelijkheid garandeert om hun carrière voort te zetten.

In sommige perioden van de geschiedenis waren autodidacten bevoorrecht. Een van de meest opmerkelijke voorbeelden vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de mannen ten strijde trokken, waren er ‘doe het zelf ‘ handleidingen in overvloed (Spaanse link), zodat vrouwen beroepen konden leren om de productie op gang te houden.

“De enige echt concurrerende vaardigheid is de vaardigheid om te kunnen leren .”

Seymour Papert

Vrouw leest een boek
Autodidacten hebben een grote autonomie en zelfvertrouwen.

De autodidact

Autodidacten zijn in staat om zelf te leren . Daarom smeden ze hun eigen opleiding, hetzij in ambachten, hetzij zelfs in beroepen. Er zijn echter bepaalde gebieden die zich meer lenen voor individueel leren, terwijl andere niet echt gescheiden kunnen worden van formeel onderwijs.

Tegenwoordig zijn de meesten van ons in meer of mindere mate autodidact. We kunnen ons inderdaad scholen en opmerkelijke kennis opdoen op vrijwel elk gebied of beroep. Toch moeten we onszelf voortdurend informeel bijscholen, omdat wetenschap en technologie de neiging hebben zich razendsnel te ontwikkelen. Daardoor is leren nooit af.

Veel van de moeilijkheden waarmee autodidacten te maken krijgen, hebben te maken met de grote hoeveelheid gemakkelijk toegankelijke informatie die tegenwoordig voorhanden is. Op een gegeven moment is meestal de tussenkomst van een leraar of een deskundige nodig om te helpen filteren.

De deugden van autodidacten

Autodidacten zijn geen aangeboren genieën, maar mensen met een grotere belangstelling en vasthoudendheid als het gaat om het verwerven van kennis. Ze bezitten ook een grote autonomie en zelfvertrouwen. Daarom hebben ze meer vermogen om het beste van het leven te maken of uit bijna niets oplossingen en mogelijkheden te vinden.

Tegenwoordig veranderen veel bedrijven, vooral de avant-gardistische, hun selectiecriteria voor het werven van nieuwe werknemers. Dit is duidelijker op gebieden als informatica. Het lijkt erop dat steeds meer belang wordt gehecht aan de vaardigheden die mensen zelf hebben geleerd dan aan het formele onderwijs dat ze hebben genoten.

Dit betekent dat autodidacten beter voorbereid lijken te zijn op de wereld van vandaag dan universitair geschoolden. In feite hechten multinationals als Tesla steeds meer waarde aan aspecten als zelflerend vermogen, communicatieve vaardigheden, aanpassingsvermogen en het vermogen om problemen op te lossen, ongeacht of iemand een diploma heeft of niet.

Sollicitatiegesprek
Bedrijven hechten veel waarde aan mensen die een groot vermogen hebben om zelf te leren.

Zelfstudievaardigheden ontwikkelen

De minder radicale onder ons denken misschien dat zelfstudie een aanvulling is op formeel onderwijs. Aan de andere kant geloven de meest gewaagden dat er steeds meer beroepen zullen verschijnen waarin het essentieel is om te weten hoe je moet leren. Daarom zal de autodidact in de toekomst een nog grotere voorsprong hebben.

Men is het er algemeen over eens dat zelfstudie een heel belangrijke rol speelt in de wereld van vandaag en in de wereld van de toekomst. Daarom is het een vaardigheid die het cultiveren waard is. Maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele algemene richtlijnen.

  • Een studieplan opstellen over een specifiek onderwerp.
  • Definieer en begrijp de basiscontext van het onderwerp.
  • Stel vast wat je wel en niet weet over het onderwerp.
  • Onderzoek wat je nodig hebt om de hiaten op te vullen en eventuele vragen te beantwoorden.
  • Doe wat ervaring op.
  • Trek conclusies en synthetiseer wat je geleerd hebt op concept maps.
  • Ga door.

In de regel hebben autodidacten een hoge tolerantie voor frustratie. Maar zelfstandig kennis opbouwen betekent dat er onderweg momenten van verwarring en fouten zullen zijn. Het geheim is om door te gaan en te leren hoe je eventuele fouten tijdig kunt herstellen en gemotiveerd te blijven. Het zal de moeite waard zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Colorado, M. A., & Molina, V. V. (2017). Autodidactas en reivindicación. Revista Indisciplinas, 3(6), 99-120.
  • Rodríguez García, T. (2019). ‘Hágalo usted mismo’. El autodidactismo como alternativa para la generación de capacidades sociales. Academia XXII10(19), 122-141.
  • Zamora, M. J. A. (2015). La estructura 3+ 2 en los títulos universitarios como amenaza y oportunidad de desarrollo del derecho a la autonomía académica de las Universidades. Revista general de derecho constitucional, (21), 5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.