De vijf meestvoorkomende problemen van nieuwe ouders

Een eerste kind krijgen is een uitdaging. Veel ouders voelen zich zelfs overweldigd door zorgen en problemen waar ze nog nooit eerder mee te maken hebben gehad. De volgende strategieën kunnen helpen.
De vijf meestvoorkomende problemen van nieuwe ouders
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

Nieuwe ouders kunnen het gevoel hebben dat ze alles verkeerd doen. Ze zijn niet alleen. In feite hebben veel ouders het moeilijk als er een nieuw lid in het gezin komt. Er is tenslotte geen handleiding voor nieuwe ouders, en ze moeten veel uitdagingen aangaan zonder instructies. Daarom is het gebruikelijk dat er problemen optreden.

Ze denken misschien dat ze de enige ouders zijn met dit soort twijfels. Een simpele zoektocht op internet zal hen echter doen beseffen dat dit niet het geval is. Bovendien zijn de meeste vragen over ouderschap al vaker gesteld.

Het leven van nieuwe ouders

Vaak ervaren degenen die een eerste kind krijgen of al hebben, ernstige emotionele stoornissen. De Hospital Clínic de Barcelona (Spanje) voerde een onderzoek uit waaruit bleek dat één op de vijf moeders lijdt aan een perinatale psychische stoornis. Daarnaast heeft ander onderzoek aangetoond dat nieuwe ouders vaak last hebben van hoge niveaus van angst en stress.

Dit alles komt omdat de komst van een baby een drastische en blijvende verandering in hun leven betekent. In die zin is elk koppel anders, net als de kinderen, dus ze staan allemaal voor verschillende uitdagingen. Er zijn echter bepaalde veelvoorkomende situaties die iedereen meemaakt en die het ouderschap behoorlijk ingewikkeld maken.

Gelukkig, aangezien dit vaak voorkomt, zijn ze al goed bestudeerd en zijn in veel gevallen oplossingen gevonden. In dit artikel gaan we dieper in op deze problemen en geven we je enkele ideeën om ze op te lossen.

Man uitgeput door zijn baby

Veelvoorkomende problemen van nieuwe ouders

De samenleving koestert vaak een ideaal: dat in het ouderschap alles een vreugde is. Dit creëert een probleem voor ouders, omdat het opvoeden van kinderen in werkelijkheid zorgen, stress en andere emoties met zich meebrengt die een negatieve valentie hebben. Als gevolg hiervan kunnen nieuwe ouders zich schuldig voelen omdat ze zich overweldigd of moe voelen.

Dit bepaalt echter niet hun capaciteiten als ouders. Het is zelfs belangrijk voor hen om te onthouden dat ze mensen zijn, geen onvermoeibare machines die niet hoeven te slapen of te eten. Ze zijn trouwens veel flexibeler dan een machine, omdat ze niet zijn geprogrammeerd. Bovendien verdienen hun gevoelens en behoeften een plaats in het opvoedingsproces.

1. Problemen met slapen

Slaapgebrek is een van de meestvoorkomende problemen bij mensen die net hun eerste kind hebben gekregen. Richter et al (2019) ontwikkelden een onderzoek om de duur van slaap en tevredenheid voor, tijdens en na de zwangerschap te bestuderen. Ze concludeerden dat ouders pas zes jaar na de bevalling hun normale slaapniveau terugkrijgen.

Soms hangt het gebrek aan slaap samen met de opeenstapeling van verantwoordelijkheden en soms met angst. Hoe dan ook, de geboorte van de eerste baby heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van de slaap.

2. Gebrek aan intimiteit als koppel

Vanwege alle verantwoordelijkheden die een kind met zich meebrengt, zetten kersverse ouders hun privéleven vaak opzij. Na verloop van tijd kan dit echter voor bepaalde wrijvingen bij het paar zorgen. Om deze reden moet het worden aangepakt.

In 2019 voerde het bedrijf Leesa een onderzoek uit om de kwaliteit van seksuele relaties bij ouders te beoordelen. Ze ontdekten dat 46 procent van de ondervraagden een afname van de tevredenheid over hun seksleven rapporteerde na de geboorte van hun baby.

3. Ongelijkheid in de verdeling van verantwoordelijkheden

Als er een kind komt, stapelen de taken en verantwoordelijkheden zich op. Helaas hebben stellen vaak problemen om hun verplichtingen gelijkelijk te verdelen.

Bovendien komt het vaak voor dat de ene partner niet genoeg tijd heeft om te zien wat de ander in de loop van een dag moet doen. Dit kan eindigen in een verhitte discussie waarbij elke partner het gevoel heeft dat ze de slechtste deal hebben.

Opgemerkt moet worden dat dit een veelvoorkomende situatie is bij beginnende ouders. Het is grotendeels te wijten aan een gebrek aan ervaring. Daarom hebben veel van deze conflicten in de loop van de tijd de neiging om te worden opgelost.

4. Angst om te falen of het verkeerd te doen

De verantwoordelijkheid om voor een pasgeborene te zorgen, verhoogt het niveau van stress en angst bij alle ouders, maar vooral bij beginnende ouders. Hierdoor ontwikkelen velen een constante angst om fouten te maken en zelfs te falen in het ouderschap. Als gevolg daarvan neemt hun zelfrespect af.

In sommige gevallen houden dit soort gedachten verband met valse verwachtingen over het ouderschap. Soms geloven nieuwe ouders zelfs dat elke kleine fout die ze maken hun baby ernstig kan schaden.

5. Verschillen in opvoedingsstijlen

Ouders zijn het vaak niet eens over hoe kinderen moeten worden opgevoed. Inderdaad, iedereen kan verschillende ideeën hebben over wat wel of niet moet worden gedaan en dit kan conflicten opleveren. In dezelfde lijn kan de situatie verder worden verergerd wanneer derden zoals grootouders of anderen erbij betrokken raken.

Hulpmiddelen voor nieuwe ouders

Zoals we in het begin al zeiden, is er geen magische formule om perfecte ouders te zijn. In feite bestaan perfecte ouders niet. Het eerste dat ze moeten doen is geduldig en aardig voor zichzelf zijn, net zoals ze dat zijn voor hun baby.

Vervolgens moeten ze één probleem tegelijk aanpakken, in plaats van alles in één keer te behandelen. De volgende strategieën kunnen nuttig zijn om de negatieve impact van het ouderschap te verminderen.

Vraag om hulp van een familielid of vertrouwd persoon

De steun van een ander is een handig hulpmiddel om de fysieke en emotionele slijtage van het ouderschap te voorkomen. De meest gebruikelijke stap is om familieleden om hulp te vragen, zoals grootouders of ooms en tantes. Het doel is om tijd te hebben om te rusten en andere verantwoordelijkheden te vervullen of zelfs tijd door te brengen met hun partner.

Oma helpt haar dochter

Woon workshops over gezin en ouderschap bij

Er zijn instellingen die nuttige workshops wijden aan opvoedings- en gezinskwesties. Het bijwonen van deze workshops kan nieuwe ouders helpen nieuwe hulpmiddelen te ontwikkelen om de problemen aan te pakken die totaal nieuw voor hen zijn.

Vraag psychologische ondersteuning

In dit artikel hebben we gezien dat de geboorte van het eerste kind gevolgen heeft op zowel fysiek als psychologisch niveau. Terwijl de meesten hun eigen manier vinden om met stress en angst om te gaan, kunnen anderen de controle verliezen of zich volledig overweldigd voelen door de omstandigheden. Als dit het geval is, is begeleiding van een psycholoog of psychotherapeut essentieel.

In feite komen aandoeningen zoals postpartumdepressie (Engelse link), gegeneraliseerde angststoornissen of chronische stress vaker voor dan je zou denken. Bovendien treffen ze zowel mannen als vrouwen.

Om deze reden wordt het altijd aanbevolen dat nieuwe ouders psychotherapie zoeken als ze zich overweldigd voelen. Dit betekent niet dat ze falen of incompetent zijn in het ouderschap. Integendeel, het erkennen van hun beperkingen en het zoeken van hulp zal uiteindelijk ook hun kinderen ten goede komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Leesa. (2018). Parents And Sex [Conjunto de datos].
  • Richter, D., Krämer, M. D., Tang, N., Montgomery-Downs, H. E., & Lemola, S. (2019). Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers. Sleep, 42(4), zsz015. https://doi.org/10.1093/sleep/zsz015
  • Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Drozdowskyj, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Psicosomática y psiquiatría, (1), 97-97.
  • Velázquez, L. E. T., Garduño, A. G., Luna, A. G. R., & Silva, P. O. (2008). Responsabilidades en la crianza de los hijos. Enseñanza e investigación en Psicología, 13(1), 77-89.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.