Hoe ben je aardig voor jezelf

Hoe ben je aardig voor jezelf

Laatste update: 12 september, 2016

Er wordt vaak gezegd dat we slecht zijn in het beoordelen van onszelf en dat we vaak anderen beter behandelen dan onszelf. De meesten van ons eisen te veel van zichzelf, vergeven zichzelf niet voor hun fouten en vinden het moeilijk om zichzelf te vinden.

Daarom is het noodzakelijk dat we leren om van onszelf te houden, onszelf te respecteren en te accepteren, net zoals we doen met de mensen om ons heen. Door met onszelf te beginnen, wordt het makkelijker om deze vriendelijkheid en compassie uit te breiden naar anderen.

Veel mensen geloven dat ze hard voor zichzelf moeten zijn, zodat ze niet gewoon maar blijven zitten en niets doen. Ze hebben het gevoel dat ze deadlines nodig hebben om vooruit te blijven komen. Dat is misschien waar en het is niet slecht om jezelf te pushen. Het probleem is dat we ons vaak richten op wat we niet goed doen of wat we kunnen verbeteren en dat wordt een obsessie. We kunnen experimenteren met minder streng zijn en toestaan dat we af en toe fouten maken (wat ook een goede leerervaring is).

We komen op anderen over als sterke, vastberaden en moedige mensen, zoals een superheld of Wonder Woman, maar ondertussen verbergen we onze angsten, twijfels en ongelukkigheid. Dit masker of schild dat we gebruiken helpt ons echter niet. Het is zelfs zo dat wanneer de tijd komt dat we alleen zijn, we veranderen in onrechtvaardige, harde mensen die zichzelf niet eens vergeven voor de kleinste foutjes.

Hoe begin je met aardig zijn

Zeggen dat je van jezelf houdt, is niet hetzelfde als narcisme, maar het laat enkel zien dat je van jezelf houdt en jezelf accepteert zoals je bent. En hoewel dit ontzettend moeilijk lijkt te zijn, zou dat niet zo moeten zijn. Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen:

Het is oké om fouten te maken

Niemand is perfect en niemand is geboren met alle kennis. Net zoals gebeurt bij anderen, maak ook jij fouten, omdat je een mens bent. Blijf er niet in hangen, maak van een mug geen olifant en bekijk dingen in perspectief.

Als er iets is in de manier waarop je je gedraagt of spreekt wat je niet bevalt, let er dan beter op de volgende keer, analyseer de situatie en ontwikkel een plan om het recht te zetten. Wat als dezelfde fout gebeurt met een vriend of familielid? Overtuig hen ervan dat de wereld niet zal vergaan omdat je een fout maakt of omdat je dit toe hebt gegeven.

Negeer pijn niet

Ontken het pijnlijke gevoel van verdriet, angst, lijden, wanhoop en depressie niet. Het verbergen van dingen voor anderen werkt in bepaalde gevallen, maar er zal een tijd komen waarin je je gevoelens en emoties onder ogen moet zien.

We zijn in staat om onze beste vriend te troosten als hij of zij zich rot voelt, of onze partner als die een slechte dag heeft, maar niet door te zeggen “Ik ben vandaag verdrietig” of “Ik ben depressief”, omdat we dat gevoel willen onderdrukken. Dit maakt alles alleen maar erger.

Houden van Jezelf

Behandel jezelf op dezelfde manier waarop je iemand van wie je houdt zou behandelen

Stel je voor dat je in de keuken staat met je jonge kind, dat wil helpen bij het dekken van de tafel. Hij pakt een glas, maar het valt op de grond en breekt in stukjes. Wat zou je zeggen? Je zal hem misschien een standje geven, maar als hij zich zou snijden of begint te huilen, zou je hem troosten, je zou zeggen dat het maar een ongelukje was, dat iedereen het zou kunnen gebeuren enzovoort.

Maar wat als het niet je zoontje was die het glas liet vallen, maar als jij dat was? Je eerste reactie zou waarschijnlijk zijn dat je waardeloos bent en dat je nooit iets goed kunt doen.

Vergelijk beide situaties en stel je voor hoe je kind zich zou voelen als je hetzelfde tegen hem zou zeggen als je tegen jezelf zegt en hoe je je zou voelen als je meer begrip toonde, net als bij het kind.

Het hebben van een slechte dag betekent niet dat je altijd pech zal hebben

We maken allemaal momenten mee die we het liefst willen vergeten, die ons pijn doen, waardoor we ons helemaal niet goed voelen en het voelt alsof we rondlopen met een zwarte wolk boven ons hoofd.

Maar ondanks het slechte, de pech of de onwenselijke zaken lukt het ons om de strijd tegen de pech te overwinnen. Er zijn altijd positieve momenten, zelfs in de ergste tijden. Geef jezelf iedere dag een paar minuten om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Je zal zien dat er meerdere dingen zijn die allemaal goed zijn!

Wees niet je eigen grootste vijand, maar wordt je beste vriend.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.