De verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval

Een hartaanval heeft niets te maken met een angstaanval, hoewel ze vergelijkbare sensaties kunnen opleveren. In dit artikel bespreken we acht verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval.
De verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 20 november, 2022

Een angstaanval (Engelse link) en een hartaanval kunnen op fysiologisch niveau vergelijkbare symptomen opleveren. Ze moeten echter niet met elkaar verward worden. In dit artikel bespreken we acht verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval. Ze zullen je helpen vast te stellen of je misschien met de ene of de andere situatie te maken hebt.

Het is belangrijk erop te wijzen, zoals cardiologen ons verzekeren, dat niet alle patiënten die een hartaanval krijgen karakteristieke symptomen vertonen. Evenmin hebben alle patiënten die symptomen van een hartaanval vertonen er een. Hetzelfde geldt voor angstaanvallen.

De symptomen van een hartaanval

Een hartaanval treedt op als een deel van het hart niet genoeg bloed krijgt. Het gebeurt meestal als een slagader die het hart van bloed voorziet geblokkeerd is. Veelvoorkomende symptomen van een hartaanval zijn:

 • Pijn of druk op de borst.
 • Bonzend of razend hart.
 • Zich duizelig of slap voelen.
 • Zweten, inclusief koud zweet.
 • Pijn of ongemak in het bovenlichaam, zoals de kaak, nek, armen, schouders of rug.
 • Moeite met ademhalen.
 • Misselijkheid of overgeven.
 • Het gevoel van een naderende dood.

Een hartaanval kan levensbedreigend zijn, dus wacht niet af of de symptomen weggaan. In feite moet je onmiddellijk medische hulp zoeken als je tekenen van een hartaanval vertoont.

De symptomen van een angstaanval

Een angstaanval is een plotselinge aanval van overweldigende angst of bezorgdheid. Deze episodes zijn niet levensbedreigend, maar ze verstoren wel de kwaliteit van leven en het geestelijk welzijn. Symptomen van een angstaanval (Engelse link) zijn onder andere:

 • Plotselinge gevoelens van sterke angst en vrees.
 • Pijn op de borst.
 • Moeite met ademhalen.
 • Het gevoel van een naderende dood.
 • Bonzend of razend hart.
 • Zweten.
 • Trillen of beven.
 • Zwakte of duizeligheid.
 • Maagpijn of misselijkheid.

Mensen die regelmatig of vaak angstaanvallen ervaren, kunnen lijden aan een paniekstoornis, een soort angststoornis. Anderzijds kan een geïsoleerde paniekaanval iedereen overkomen, ook zonder diagnose.

De verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval

Wat zijn de verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval? Hier zullen we het hebben over de meest relevante verschillen, zodat je een goede differentiële diagnose kunt stellen.

Dat gezegd hebbende, als je merkt dat je een van de aandoeningen ervaart die we beschrijven, moet je een goede diagnose verkrijgen van een medische professional.

Vrouw met een angstaanval

1. Soort pijn op de borst

Bij een hartaanval wordt pijn op de borst gekenmerkt door een gevoel van benauwdheid, zwaarte of intens ongemak. Patiënten omschrijven het vaak als een gevoel van “een zwaar gewicht op hun borst” of “een pijn zoals ze nog nooit eerder hebben ervaren.” Bij angst (of bij een angstaanval) is de pijn daarentegen van een ander type. Het is meestal meer een stekende soort pijn.

2. Locatie van de pijn

Een ander verschil tussen een angstaanval en een hartaanval is de locatie van de pijn op de borst. Bij een hartaanval is de pijn diffuus gelokaliseerd achter het borstbeen.

Zoals Dr. Pizarro stelt, is het een soort pijn die uitstraalt naar de linkerschouder en -arm, naar de voorkant van de nek, of naar de kaak.

Bij een angstaanval is de pijn gelokaliseerd in een specifieker gebied. In feite kan het met een vinger worden aangewezen. Het zit meestal in het inframammaire gebied.

3. Duur van de pijn

Hoewel in elk individueel geval de duur van de pijn sterk kan variëren, duurt de pijn bij een hartaanval in de regel enkele minuten en kan hij hardnekkig worden. Volgens specialisten blijft deze pijn aanhouden of neemt de intensiteit ervan toe.

Bij een angstaanval daarentegen kan de pijn van seconden tot dagen duren. Het kan dus korter of langer duren dan een hartaanval.

4. De pijn verandert afhankelijk van de houding

Bij een hartaanval kan geen enkele beweging de pijn op de borst verlichten. Deze pijn bij een angstaanval kan echter verlicht worden met diepe ademhalingstechnieken.

Bij een angstaanval kan de pijn ook verlicht worden met bepaalde bewegingen of zelfs met slikken. Verder wordt de pijn gereproduceerd bij palpatie.

5. Ademhalingsstoornissen

Een ander van de belangrijkste verschillen tussen een angstaanval en een hartaanval, buiten het type pijn op de borst, houdt verband met ademhalingsstoornissen of -symptomen. Bij angst komt dit soort symptomen vaak voor.

Het is een symptoom dat deel uitmaakt van de overactivering van het sympathische autonome zenuwstelsel, kenmerkend voor angst. Het uit zich in een gevoel van verstikking of hyperventilatie.

Daarentegen zijn ademhalingsstoornissen niet kenmerkend voor hartproblemen. Bijgevolg kan de persoon die eraan lijdt meestal normaal ademen. Als ze al moeite hebben met ademhalen, treedt hyperventilatie niet op, en als dat wel gebeurt, is het een gevolg van angst.

6. Gevoel van controleverlies

Het gevoel van controleverlies is een kenmerkend cognitief of psychologisch symptoom van angst, vooral van angstaanvallen.

Daarentegen treedt dit symptoom bij een hartaanval meestal niet op. Tenzij het hartprobleem zelf een angstcrisis veroorzaakt, zal het symptoom dus niet optreden.

Man met paniekaanval

7. Tintelend gevoel en gevoelloosheid

Een ander verschil tussen een angstaanval en een hartaanval (Spaanse link) is een tintelend gevoel. Dit komt vaak voor bij angst in de vorm van gevoelloosheid en tintelingen in armen en benen.

Bovendien gaan deze sensaties vaak gepaard met plotselinge pijnstoten. Bij een hartaanval daarentegen is er een gelijkmatige gevoelloosheid, zonder variaties, die meestal slechts één lichaamsdeel treft.

8. Andere symptomen

Bij een hartaanval treden naast pijn op de borst ook misselijkheid, pijn in de maagkom en een brandend gevoel in de borst op. Terwijl bij een angstaanval meestal een tintelend gevoel in de vingers en trillingen optreden.

Het hebben van een angstaanval is echt anders dan het hebben van een hartaanval. Hoewel angst- en hartproblemen gemeenschappelijke elementen kunnen hebben (zoals subjectief ongemak, pijn of druk op de borst, enz.

Het is belangrijk om te weten hoe je de symptomen van elk van deze aandoeningen kunt herkennen. Zoals we hebben uitgelegd zijn het verschillende aandoeningen die verschillende symptomen vertonen, vooral met betrekking tot het type pijn op de borst. Tot slot moeten we het belang benadrukken van een betrouwbare diagnose door een medisch deskundige. Wellicht ook interessant voor jou

Weet je hoe je een paniekaanval herkent en ermee omgaat?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Weet je hoe je een paniekaanval herkent en ermee omgaat?

Paniekaanvallen hebben te maken met angst. Leer hier hoe je de kenmerken van een paniekaanval herkent en wat je moet doen als je er een hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.