De twee gebieden van de seksuologie

Seksuologie is een gebied waar veel psychologen en andere gezondheidsprofessionals zich in specialiseren. Waar bestaat het precies uit en waar kun je werken als je klaar bent met je studie?
De twee gebieden van de seksuologie

Laatste update: 25 mei, 2020

Seksuologie is een wetenschap die seks bestudeert vanuit verschillende invalshoeken, waarbij rekening wordt gehouden met gedrag, identiteit, seksuele geaardheid en interactie.

Dit zijn enkele van de aspecten waar een seksuoloog in getraind is, met als doel te helpen bij het oplossen van problemen die iemands seksleven kunnen beperken of andere seksuele problemen waar iemand mee zou kunnen worstelen. Waarom praten mensen zo weinig over dit onderwerp en wat zijn de twee gebieden van de seksuologie?

Het artikel “Sexology Based on Evidence: History and Today” geeft een duidelijk en beknopt antwoord op deze vraag: “Seksuologie is een gebied van ongemakkelijke kennis die moet strijden tegen de vooroordelen, stereotypen en gewoontes van de maatschappij.”

Vooringenomen ideeën creëren ook een grote onwetendheid over wat seksueel gezond is. Dit kan dus twijfels oproepen over wanneer je naar een seksuoloog zou moeten gaan.

Twee mensen hebben seks

Gebieden in de seksuologie

Klinische seksuologie

Binnen de seksuologie kunnen we twee takken onderscheiden. Een daarvan is de klinische seksuologie, ook wel bekend als therapeutische seksuologie. Wat doet de persoon die zich hierin specialiseert nou eigenlijk? Het is zo dat een klinisch seksuoloog de taak heeft om seksuele problemen en aandoeningen te behandelen.

Hoewel het soms moeilijk te zien is, hebben seksuele stoornissen eigenlijk vaak psychologische oorzaken. Hier zijn enkele van de disfuncties waaraan iemand kan lijden, maar waarvoor iemand misschien niet direct naar een seksuoloog zou gaan om ze op te lossen.

  • Vaginisme. Dit is een stoornis die wordt gekenmerkt door het onvrijwillig samentrekken van de vaginale spieren. Dit voorkomt penetratie en veroorzaakt pijnlijke geslachtsgemeenschap. Het kan worden veroorzaakt door angst, traumatische seksuele ervaringen, of veel andere redenen.
  • Gebrek aan seksueel verlangen. Dit kan problematisch zijn voor de relatie van een koppel, maar het kan worden opgelost met behulp van een seksuoloog. Deze deskundige zal namelijk handvatten bieden om het verlangen weer op te wekken, te genieten van erotische prikkels, en luiheid en vermijding te overwinnen.
  • Erectieproblemen. Dit bekende probleem kan leiden tot frustratie, angst voor herhaling, en ook een gevoel voor minderwaardigheid. Het is heel natuurlijk dat een man af en toe erectieproblemen heeft. Als het probleem echter vaker voorkomt, dan eist de man misschien te veel van zichzelf of is hij bang dat het steeds weer zal gebeuren. Alleen al door zo te denken, zal het waarschijnlijk opnieuw gebeuren. Dit probleem is namelijk vooral psychisch. Als gevolg daarvan zal het gevoel van eigenwaarde van de man er aanzienlijk onder lijden.

Educatieve seksuologie

Misschien hebben we nu een idee van wat seksuologie is, doordat we hebben gelezen over wat klinische seksuologie is. Er zijn echter nog andere gebieden van seksuologie die we kunnen behandelen in dit artikel.

Educatieve seksuologie is algemeen bekend als seksuele voorlichting. Het is dan ook verantwoordelijk voor het bieden van hulp en informatie op scholen. We hebben het educatieve seksuologie genoemd om het te onderscheiden van de stereotiepe lessen die onze kinderen vaak krijgen.

De algemene aanpak van deze voorlichting is eigenlijk niet strikt educatief. Het is de bedoeling dat het simpelweg informatie over de seksuele gezondheid overbrengt.

Hoewel educatieve seksuologie ook disfuncties en het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen omvat, gaat het ook over onderwerpen die zeer zelden aan bod komen, zoals:

  • biologische, psychologische en sociale componenten van seksualiteit
  • reproductieve gezondheid en verantwoorde voortplanting
  • gehandicapten en seksualiteit
  • misbruik en geweld
  • verslavingen en seksualiteit
  • onjuiste overtuigingen en mythen
  • seksuele geaardheid
Een lerares in de klas geeft voorlichting

Hoop voor de toekomst

Dit zijn slechts enkele van de dingen die bij seksuologie aan de orde komen. Het doel is dan ook om gezonde houdingen en gedrag te bevorderen om op een verantwoorde manier van onze seksualiteit te kunnen genieten. Helaas worden deze kwesties, die op elke school voorop zouden moeten staan, vaak niet eens genoemd.

De seksuele voorlichting die de meesten van ons krijgen, leert ons vaak alleen maar over de verschillende anticonceptiemethoden en hoe we seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen vermijden.

Zoals we echter al hebben gezien, gaat het allemaal veel verder dan dat. Gelukkig lijkt het erop dat de broodnodige verandering inderdaad begint plaats te vinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Frago, S., & Sáez, S. Sexología y educación sexual. El sexó-logo hoy. http://ow.ly/4se230nK9NS
  • OLIVARES CRESPO, M., & FERNÁNDEZ-VELASCO, R. (2003). Tratamiento cognitivo-conductual de un caso de vaginismo y fobia a la exploración ginecológica. Clínica y Salud, 14 (1), 67-99.
  • Sánchez, F. L. (2010). Estudios sobre sexualidad en España: presente y futuro. Informació psicològica, (100), 84-90.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.