De top vijf films van Orson Welles

Intrige, spanning en moraal zijn de hoofdrolspelers in de films van deze grote filmmaker. In feite zijn zijn producties op het witte doek altijd goed ontvangen door zowel publiek als critici. Hoe komt dat?
De top vijf films van Orson Welles
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Francisco Jimenez Criado

Laatste update: 19 augustus, 2023

Als we het over historische filmregisseurs hebben, moeten we degenen noemen die opvielen omdat ze ook acteerden, scenarioschrijvers en producenten waren. Met andere woorden, zij werden veelzijdige filmmakers. Een van die figuren was Orson Welles. In dit artikel gaan we het hebben over vijf van zijn beste films.

Orson Welles werd geboren in de Verenigde Staten. Hij is de geschiedenis ingegaan als filmregisseur van films waarin actie, reflectie en moraal de boventoon voerden.

Daarnaast werd hij erkend voor het revitaliseren van het theater, het vernieuwen van de manier waarop radioprogramma’s werden uitgevoerd, en het tonen van plaatsen van over de hele wereld op het grote scherm. In feite was hij een leraar. Laten we hem wat beter leren kennen aan de hand van vijf van zijn producties.

1. Citizen Kane

In 1941 maakte Orson Welles een van de grote dramatische meesterwerken van de cinema. In deze film was hij niet alleen de regisseur, maar ook de schrijver, producer en hoofdrolspeler. De film kreeg een Oscar voor het beste scenario, dat hij schreef met Herman Jacob Mankiewicz. Hij werd ook genomineerd in andere categorieën. Wat maakt deze film zo iconisch?

De plot draait om de figuur van Charles Foster Kane, een enorm rijke krantenuitgever en industriemagnaat. Toen hij stierf, was zijn laatste woord ‘Rosebud’. Niemand begreep wat het betekende en één bepaalde journalist kreeg de opdracht dit uit te zoeken.

Orson Welles gebruikte hiervoor de techniek van flashbacks , die op een gedurfde en consequente manier worden toegepast. In feite houden ze de aandacht van de kijker vast van begin tot eind.

“Een schrijver heeft een pen nodig; een kunstenaar een penseel, maar een filmmaker heeft een leger nodig.”

– Orson Welles-

2. The Lady from Shanghai

In 1947 voerde Orson Welles deze film noir productie uit. Hij deed zelf mee als acteur met zijn vrouw, Rita Hayworth. Intrige, emotie en spanning zijn vanaf het begin aanwezig. Het overheersende thema is dat van bedrog en misleiding.

De plot draait om de figuur van Michael O’Hara, een jonge zeeman die hevig verliefd wordt op Elsa Bannister. Hij neemt dienst als matroos op het jacht van haar man. Van daaruit ontvouwt zich het grootste deel van de plot, als Michael betrokken raakt bij een complex moordcomplot en als de dader wordt aangewezen.

3. The Third Man

Twee jaar later, in 1949, regisseerde Carol Reed deze film die goed werd ontvangen door de Academy. Hij valt binnen het genre van de film noir (Spaanse link). Orson Welles speelt er een hoofdrol in, samen met Joseph Cotten en Alida Valli. Laten we er eens naar kijken:

  • De plot speelt zich af in Berlijn na het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen verschillende gebieden werden gecontroleerd door machten als Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS en de USSR.
  • De plot ontvouwt zich met het onderzoek naar een vermoedelijke moord. Dit thema wordt vermengd met een thema dat verband houdt met de zwarte markt en smokkel.
  • Op technisch niveau is het briljant en elk detail is verzorgd. Bovendien wordt elk personage op een unieke manier geportretteerd. Ondanks het lage budget wordt de film beschouwd als een van de beste films aller tijden.

4. The Stranger

In deze film, die opnieuw tot het genre van de film noir behoort en typisch is voor psychologische thrillers, heeft het thema betrekking op de nazi’s. Het is de moeite waard te bedenken dat de film werd opgenomen in 1946, een datum dicht bij het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Wilson is een agent van de Commissie voor Oorlogsmisdaden van de Verenigde Naties. Zijn doel is Franz Kindler te vinden, een van de belangrijkste breinen van de vernietigingskampen van de nazi’s.

Deze film moet misschien worden beschouwd als een van Welles’ meesterwerken, maar hij heeft de neiging naar de achtergrond te verdwijnen in vergelijking met andere, meer erkende films.

“Ik beschouw mijn carrière niet als iets zo kostbaars dat het vóór mijn overtuigingen komt.”

-Orson Welles-

5. Touch of evil

Deze film werd opgenomen in 1958 en valt, net als de vorige, in het genre van de film noir. Het thema draait om het oplossen van een moord. Charlton Heston en Janet Leigh spelen de hoofdrol naast Orson Welles die een corrupte politieman speelt genaamd Hank Quinlan.

Quinlan levert vals bewijs en het is Ramon Miguel Vargas, de hoofdrolspeler, die dit bewijs ontdekt en Quinlan en andere gangsters in verband brengt met de moord.

Kortom, dit is een van de meest opmerkelijke werken van Welles. In feite doet het denken aan een Hitchcock film.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bartolomé, J. P. y Thomas, F. (2007). Orson Welles en acción. Akal. Madrid.
  • Chion, M. (1992). El cine y sus oficios. Madrid. Cátedra.
  • García García, A. (2011). Psicología y cine: vidas cruzadas. UNED. Madrid.
  • Sullà, E. (2014). SOBRE LA FORMACIÓN DEL CANON DEL CINE NEGRO. 452ºF. Revista De Teoría De La Literatura Y Literatura Comparada, (3), 13–28. Recuperado a partir de https://revistes.ub.edu/index.php/452f/article/view/10782.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.