De Tijdlijn: een neurolinguïstisch hulpmiddel om jezelf beter te leren kennen

Denk jij dat je volledig vrij bent in de beslissingen die je neemt en wat je doet? Met de tijdlijn-zelfontdekkingstool kun je ontdekken hoe het verleden je conditioneert en wat je kunt doen om van de beperkingen af ​​te komen.
De Tijdlijn: een neurolinguïstisch hulpmiddel om jezelf beter te leren kennen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 02 november, 2023

Je bent je zelden bewust van je subjectieve tijdsbesef, maar het is er altijd. In feite is het essentieel voor je om je identiteit en levensgeschiedenis op te bouwen en er samenhang aan te geven, en om je eigen toekomst te projecteren.

Als je ontdekt hoe je tijd op mentaal niveau voorstelt, kun je bovendien je verleden helen en de onzekerheid over je toekomst verminderen . De Tijdlijn is een krachtig hulpmiddel om dit uit te voeren.

Als je je je eerste schooldag herinnert, heb je niet alleen de zekerheid dat het echt gebeurd is; je weet ook dat deze gebeurtenis niet meer in het heden plaatsvindt. Op dezelfde manier, als je jezelf over vijf jaar voorstelt, ben je je ervan bewust dat deze realiteit nog moet komen.

Door gebeurtenissen en ervaringen in de tijd te ordenen, kun je het idee hebben dat je een consistente identiteit bezit.

De tijdlijn

De tijdlijn is een veelgebruikte techniek op het gebied van neurolinguïstisch programmeren. Misschien heb je nog nooit gehoord van deze benadering van persoonlijke ontwikkeling. Het doel ervan is echter om je te helpen bij het herprogrammeren van overtuigingen en gedragingen die disfunctioneel zijn (Engelse link).

In feite is de tijdlijn een hulpmiddel om te onderzoeken welke gebeurtenissen, ideeën en beperkingen je ervan weerhouden om naar tevredenheid vooruit te gaan.

Je manier van denken, voelen en handelen is niet uit het niets ontstaan. Sterker nog, ze zijn voor een groot deel het resultaat van wat je in het verleden hebt geleerd. Bovendien blijft wat je hebt ervaren, en hoe je dat vandaag verwerkt, je huidige houding en beslissingen en je voorstelling van de toekomst beïnvloeden.

De tijdlijn geeft je toegang tot de informatie die blijft inwerken op je onbewuste en stelt je in staat om die aan te passen als dat nodig is. Het kan je bijvoorbeeld helpen om de intensiteit van de pijn die gepaard gaat met een negatieve herinnering te verminderen.

Man denkt na

Hoe ziet je eigen tijdlijn eruit?

Het is belangrijk om te benadrukken dat met dit hulpmiddel je tijdlijn niet wordt gecreëerd, maar eerder wordt ontdekt. Dat komt omdat deze tijdsopvatting al in je zit ingebakken en je hem gebruikt om je ervaringen te ordenen. In feite lijkt het een beetje op de whiteboards die veel kantoren hebben om uitstaande taken in tijdsvolgorde te ordenen.

De tijdlijntechniek vereist dat je je meer bewust wordt van je eigen tijdlijn. Voer bijvoorbeeld de volgende stappen uit voordat je verder leest:

  • Sluit je ogen en stel je voor dat je aan het ontbijten bent. Observeer de elementen, de kleuren, neem de geluiden en geuren waar… Neem dit beeld in je op.
  • Stel je nu voor dat je vijf jaar geleden aan het ontbijten was. Waar in de ruimte zou je die scène plaatsen? Met andere woorden, op het fysieke vlak, waar staat dat beeld ten opzichte van jou?
  • Ga door. Stel je voor dat je drie jaar geleden ontbijt, zes maanden geleden, gisteren… en kijk waar je die scènes waarneemt op je eigen tijdlijn.
  • Doe nu hetzelfde met de toekomst. Stel je voor dat je morgen ontbijt, over twee maanden, over vier jaar… Welke plaats nemen deze beelden in op jouw tijdlijn?

De belangrijkste soorten tijdlijnen

Hoewel elke persoon anders is, levert de bovenstaande oefening voor de meeste mensen meestal twee resultaten op. Bijgevolg kunnen we twee soorten tijdlijnen beschrijven:

  • Door de tijd. In dit geval neemt de persoon zijn tijdlijn waar als een externe waarnemer. Het heden staat vooraan, het verleden links en rechts staat de toekomst.
  • In de tijd. Deze mensen hebben de perceptie dat hun tijdlijn door hen heen loopt. Op deze manier weerspiegelt hun eigen lichaam het heden, terwijl het verleden naar achteren is gerangschikt en de toekomst voor hen is geplaatst.
Vrouw met ogen dicht

Hoe werk je met dit hulpmiddel?

De tijdlijn is een hulpmiddel voor zelfontdekking. Daarom helpen de resultaten van de vorige oefening je om jezelf beter te leren kennen en je onbewuste neigingen vast te stellen.

Mensen die hun lijn bijvoorbeeld “door de tijd” trekken, zijn meestal bedachtzamer en beter in staat om hun verleden en toekomst in perspectief te plaatsen. Daarentegen zijn mensen die het “in de tijd” waarnemen eerder geneigd om in het heden te leven. Dit betekent dat het voor hen moeilijk kan zijn om afstand te nemen van gebeurtenissen en objectief te zijn bij het beoordelen ervan.

Daarnaast kun je andere problemen opsporen door je tijdlijn te analyseren. Bijvoorbeeld:

  • Als het verleden in ruimtelijk perspectief te dicht bij je staat en de toekomst te ver weg is, moet je misschien werken aan bepaalde gebeurtenissen die onverwerkt waren en nog steeds opdringerig zijn.
  • Niet alleen de positie van gebeurtenissen op je tijdlijn geeft je aanwijzingen. Er zijn ook andere nuances. Als je bijvoorbeeld het verleden of de toekomst als donker, ondoorzichtig, somber en zonder helderheid ervaart, moet je aan deze gedachten werken. Misschien blijven sommige eerdere gebeurtenissen je diep kwetsen of misschien ziet je toekomst er somber uit.
  • Als je niet in staat bent om de toekomst helder te projecteren, kun je werken door doelen te stellen en je ideeën over onzekerheid te veranderen op een manier die je helpt om met enthousiasme en doelgerichtheid vooruit te gaan.

Kortom, dit is een eenvoudige, snelle en effectieve methode om je verleden, heden en toekomst intern te beïnvloeden. Op deze manier worden de veranderingen weerspiegeld in je houding en in je werkelijkheid. Bovendien kan elke afwijking in de ruimtelijk-temporele ordening van de beelden een goed uitgangspunt zijn om aan te werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • James, T. (2017). Time Line Therapy and the Basis of Personality. Crown House Publishing Ltd.
  • Bin Ahmad, K. Z. (2011). Alternatives to simply forgiving and forgetting: Comparing techniques in hypnosis, NLP and time line therapy™ in reducing the intensity of memories of stressful events. Stress and Health27(3), 241-250.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.