De rol van grootouders binnen de familie

De rol van grootouders binnen de familie
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 27 december, 2022

Grootouders spelen een belangrijke rol in de jeugd van veel mensen. Over het algemeen kijken mensen terug en zien ze hoe hun grootouders er altijd voor hen waren, altijd bereid om een spelletje met ze te spelen, of om snoep of speelgoed voor ze te kopen dat hun ouders niet zouden kopen. De rol van grootouders gaat echter nog veel verder dan dat. 

Kinderen zijn dol op hun grootouders. Dingen veranderen echter wanneer ze hun eigen kinderen krijgen. Wanneer hun eigen ouders de grootouders worden. In dit geval kan de rol van grootouders een bron van conflicten worden en zelfs meer kwaad dan goed doen.

“Twee van de meest bevredigende ervaringen in het leven zullen zeker het zijn van kleinkind of grootouder zijn.”

-Donald A. Norberg-

Veranderende rollen kunnen conflicten veroorzaken

We hebben allemaal weleens mensen horen zeggen dat ouders opvoeden en grootouders verwennen. Grootouders zijn over het algemeen minder streng dan ouders en toleranter ten opzichte van het ‘slechte’ gedrag van het kind.

Het komt vaak voor dat ouders denken dat hun eigen ouders hun kleinkinderen anders opvoeden, iets dat conflicten kan veroorzaken als ze het gevoel hebben dat hun autoriteit wordt ondermijnd.

“We voelen ons vaak dichter bij verre generaties dan bij de generatie die direct aan ons voorafgaat.”

-Igor Stravinsky-

Hoewel het hebben van betrokken grootouders niet betekent dat kinderen hun ouders noodzakelijkerwijs niet zullen gehoorzamen, is het belangrijk dat ouders duidelijk en openlijk communiceren over de waarden en normen die de basis vormen van de opvoeding van het kind.

Jongen die naar foto's van zijn opa kijkt

De rol van grootouders als bemiddelaars

Als ouders en grootouders elkaar kunnen zien als bondgenoten in plaats van tegenstanders, zullen de kinderen hier enorm van profiteren. Met name met betrekking tot hun ontwikkeling.

Om te beginnen kunnen grootouders optreden als bemiddelaars in conflicten tussen ouders en kinderen. Als ze in staat zijn om een ​​objectieve positie in te nemen tussen de ouder en het kind, kunnen ze helpen een oplossing te vinden die gunstig is voor iedereen.

De rol van grootouders hoeft echter niet alleen te worden gebruikt om communicatie mogelijk te maken. Grootouders kunnen namelijk ook een kalm, onbevooroordeeld perspectief op het probleem geven. Ze kunnen alternatieve oplossingen bieden en ervoor zorgen dat zowel de ouder als het kind er iets uithaalt.

“Wat kinderen het meest nodig hebben, zijn de essenties die grootouders in overvloed bieden. Ze geven onvoorwaardelijke liefde, vriendelijkheid, geduld, humor, troost, levenslessn. En, belangrijker nog, koekjes. ”

Rudy Giuliani

De rol van grootouders als bron van emotionele steun

Maar de rol van grootouders binnen de familie gaat zelfs nog veel verder dan conflictoplossing. De speciale emotionele steun die ze bieden is onmiskenbaar. Niet alleen voor hun eigen kinderen, maar ook voor hun kleinkinderen. Met name wanneer hun eigen kinderen beginnen aan het ouderschapsavontuur. Kinderen opvoeden is immers geen gemakkelijke taak.

Opa die zijn kleinzoon knuffelt

Hun ervaring en advies kan enorm behulpzaam zijn. Om ervoor te zorgen dat grootouders de juiste ondersteuning kunnen bieden, moet de relatie gebaseerd zijn op het vermogen om te luisteren en begrip en empathie te tonen. Dit houdt onder andere in dat grootouders de opvoedingsstijl van hun eigen kinderen respecteren. Als dit het geval is, kunnen beiden aan elkaar geven en van elkaar ontvangen.

Grootouders zijn een bron van onvervangbare liefde en genegenheid. Bovendien helpen ze kinderen te leren wie ze zijn door verhalen over hun familie te vertellen. Grootouders zijn een ware schat!

Afbeeldingen met dank aan O.C. González, Lindy Baker en Gemma Evans. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.