De reis van de held volgens Joseph Campbell

De reis van de held is een avontuur. Een reis die ieder van ons kan maken, door verschillende moeilijkheden heen om een doel te bereiken. Waar bestaat die reis precies uit?
De reis van de held volgens Joseph Campbell

Laatste update: 30 oktober, 2023

Schrijven we altijd hetzelfde verhaal? Wat bepaalt ons pad van evolutie? Er zijn verschillende theorieën en een ervan is voorgesteld door Joseph Campbell. Hij beschrijft een pad van persoonlijke ontwikkeling, dat hij De Reis van de Held noemde en dat ieder van ons op verschillende momenten in zijn leven aflegt.

De keuze voor een pad zou sterk afhangen van de energetische resonantie van de persoon, zijn moed en zijn dapperheid ten opzichte van de uitdagingen die hij aangaat. In dit opzicht, bewust of onbewust, kunnen we onszelf allemaal weerspiegeld zien in hetzelfde basismodel van de geschiedenis, en Campbell stelt een structuur van 17 fasen voor om het te begrijpen.

Wie is Joseph Campbell?

Joseph Campbell (1904-1987) was een Amerikaanse schrijver en professor, gespecialiseerd in de studie van mythologie en religie, die de herhaling van een basispatroon van ervaringen ontdekte door veel verhalen uit de hele wereld te bestuderen waarin verwezen wordt naar een god, goddelijkheid, redder of held.

Campbell beschrijft de fasen die een personage of held doorloopt (de enkelvoudige mythe of monomythe) en die zowel in westerse als oosterse religies te vinden zijn. Hij legde het uitgebreid uit in zijn boek The Hero with a Thousand Faces (1949), een van de meest invloedrijke werken in de literatuur van de 20e eeuw.

Samengevat probeert hij het zeer eenvoudige en fundamentele concept van “het nastreven van geluk,” waar mensen zo naar verlangen, uit te leggen.

Je leven is de vrucht van je eigen toedoen; je kunt niemand anders dan jezelf de schuld geven.

-Joseph Campbell-

De reis van de held

De reis van de held is een structuur die bekend staat om zijn flexibiliteit, omdat hij kan veranderen zonder aan magie in te boeten. De verschillende fasen proberen het cirkelvormige verhaal uit te leggen waarin een hoofdpersoon een reis begint die zijn leven zal veranderen, waarbij hij verschillende moeilijkheden moet overwinnen om een doel te bereiken en naar huis terug te keren.

De cirkelvorm van de reis van de held bootst het traditionele kompas van de wereld na : leven en dood, orde en chaos, bewustzijn en onbewustheid. De hoofdpersoon doorloopt verschillende fasen die de actie naar het einde brengen, en voltooit wat de reisboog van de held wordt genoemd: hun evolutie.

“De grot die je niet durft te betreden bevat de schat die je zoekt.”

-Joseph Campbell-

De 17 fasen van de One Myth-structuur

Campbell beschrijft zeventien fasen of stappen op deze reis, hoewel maar weinig mythen ze alle zeventien doorlopen. Sommige voegen veel van de fasen toe en andere slechts enkele. De zeventien fasen kunnen op verschillende manieren worden georganiseerd.

Om hun ontwikkeling te begrijpen, worden ze meestal in drie secties verdeeld: Vertrek (soms “scheiding” genoemd), initiatie en terugkeer.



Vertrek

De uitvoer gaat over het avontuur van de held voordat hij de missie volbrengt. In dit deel worden de volgende aspecten belicht:

  • De gewone wereld en de oproep tot avontuur. Te midden van een context van normaliteit gebeurt er iets dat functioneert als een oproep tot actie.
  • Weigering aan de oproep. Verplichtingen, onzekerheid, zwakte en angst beïnvloeden de held om de oproep af te wijzen en liever te blijven zoals ze zijn. Maar uiteindelijk moeten ze onder dwang het avontuur aangaan.
  • Bovennatuurlijke hulp. De gids of instructeur verschijnt die de held introduceert in deze nieuwe wereld. Vaak bereiden ze de held voor op wat komen gaat en bieden ze hulpmiddelen en amuletten voor bescherming aan. Op deze manier wordt de hoofdpersoon voorbereid om de grens over te steken van de gewone wereld naar de buitengewone wereld.
  • Het oversteken van de eerste drempel. De held betreedt het terrein van het avontuur, waagt zich op onbekend en gevaarlijk terrein waar geen regels of beperkingen bekend zijn. Ze zijn de deur overgestoken. De held is nu klaar om actie te ondernemen en echt aan zijn zoektocht te beginnen, of die nu fysiek, spiritueel of emotioneel is.
  • In de buik van de walvis. Dit vertegenwoordigt de uiteindelijke afscheiding van de held van het bekende zelf en de wereld. Door aan deze fase deel te nemen, zijn ze bereid een metamorfose te ondergaan.

Inwijding

De inwijding gaat over de verschillende avonturen van de held onderweg:

  • De weg der beproevingen. Deze fase omvat verschillende schijnbaar onmogelijke opdrachten die de held moet overwinnen. Ze maken fouten en ontdekken daardoor hun zwakheden, krachten en talenten.
  • De ontmoeting met de Godin. De held ontdekt hoe grenzeloos en krachtig liefde en onvoorwaardelijke overgave zijn. Ware liefde verpersoonlijkt.
  • De vrouw als verleidster. Veel activiteiten, pleziertjes en beloningen verleiden de held om op te geven.
  • Verzoening met de Vader/Abyss. De held confronteert degene die de ultieme macht in zijn leven heeft en wordt ingewijd.
  • De Apotheose. De ultieme metamorfose of transformatie tilt de held naar een hoger plan.
  • De Ultieme Boon. Dit symboliseert de voltooiing van de missie, de climax. Alle voorgaande stappen dienden om de held voor te bereiden op dit moment waarop hij dat kostbare transcendentale doel bereikt. Dit is de climax van het verhaal van de held waarin alles wat hem lief is op het spel wordt gezet.
Een wenteltrap

Terugkeer

De Terugkeer gaat over de terugkeer van de held met de kennis en vaardigheden die hij tijdens de reis heeft opgedaan.

  • De weigering om terug te keren. Nadat de held geluk en verlichting heeft gevonden in de andere wereld, twijfelt hij, gelooft hij niet of weigert hij terug te keren naar de gewone wereld om de verworven gave aan zijn medemensen te schenken.
  • De magische vlucht. Soms moet de held ontsnappen met de verkregen gave, op de vlucht voor goden en gevaren.
  • Redding van buitenaf. Net zoals ze initiatiefnemers en gidsen nodig hadden om het avontuur te beginnen, zullen ze assistenten of redders nodig hebben om de terugkeer te beginnen, omdat ze waarschijnlijk gekwetst, zwak of gedesillusioneerd zijn door de ervaring.
  • Het overschrijden van de Terugkeerdrempel. Het doel van terugkeer is het bewaren van de wijsheid die tijdens de zoektocht is opgedaan. Het opnemen van die wijsheid in een mensenleven en dan een manier vinden om het te delen met de rest van de wereld.
  • Meester van twee werelden. De held vindt een balans tussen het materiële en het spirituele. Zich vol en competent voelen in beide werelden, het gewone evenals het uitzonderlijke, het innerlijke en het uiterlijke.
  • Vrijheid om te leven. Evenwicht en begrip leiden tot vrijheid van de angst voor de dood. De held, met zijn machtige prestatie, kiest ervoor om in het moment te leven.

Tot slot

Als hij terugkeert naar de gewone wereld, is het personage gegroeid als persoon en heeft hij veel lessen geleerd. Ze hebben veel vreselijke gevaren moeten trotseren, waaronder de dood. Nu kijken ze uit naar het begin van een nieuw leven. Eindelijk ontdekken ze de schat van hun eigen identiteit (Spaanse link).

“Wat is het dat je gelukkig maakt? Blijf erbij, ongeacht wat mensen je vertellen. Dit noem ik ‘je gelukzaligheid volgen.”

-Joseph Campbell-

De reis van de held vertegenwoordigt drie dingen: verandering, succes evenals de beproeving van de geleefde reis. Uiteindelijk zal de held terugkeren naar waar hij begon, maar het ecosysteem zal duidelijk nooit meer hetzelfde zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Campbell, J. (1990). El viaje del héroe. EU Editorial: Harper Collins.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.