Het avontuur van verhuizen

Verhuizen is het echte startpunt naar een nieuwe woning, maar ook een potentiële bron van stress. In dit artikel vertel ik hoe ik niet meer en niet minder dan 5 verhuizingen heb overleefd.
Het avontuur van verhuizen

Laatste update: 03 maart, 2023

Verhuizen is een deur naar een nieuw leven. Het is de kans om een breuk te maken met je vorige leven en het opnieuw op te starten. In feite is de daad van verhuizen een resetknop die, als je erop drukt, je naar de toekomst brengt. Niemand heeft echter ooit gezegd dat verhuizen gemakkelijk en leuk was. Inderdaad is het inpakken, vervoeren en verhuizen van je persoonlijke bezittingen een verre van eenvoudig proces.

Paradoxaal genoeg verstoor je bij een verhuizing je huis, je leven en je geduld. In mijn leven ben ik vijf keer verhuisd. Ik kan dus met een gerust hart zeggen dat ik enige ervaring heb met verhuizen. Ondanks dit feit vervult elke nieuwe verhuizing me nog steeds met hoop. Toch weet ik door mijn eerdere ervaringen nu hoe ik mijn verwachtingen moet matigen.

Sleutel in de deur steken
Als ik weer ga verhuizen zal ik me meer bewust zijn van het proces en zullen mijn verwachtingen realistischer zijn.

Resetknop: op weg naar de toekomst

Verhuizen is cool. Of, beter gezegd, het idee dat je in je hoofd opbouwt over wat het betekent om te verhuizen is cool. Laten we eerlijk zijn, we romantiseren verhuizen. Dat doen we omdat we weten dat verandering goed is. Het is belangrijk om te leren hoe je bepaalde fasen kunt afsluiten.

“Alles verandert, alles gebeurt, alles vindt zichzelf opnieuw uit.”

-Alicia Escaño-

Verhuizen betekent dat je een heel universum van relaties nieuw leven inblaast.

Dozen, heel veel dozen

Vaak is de hoeveelheid troep, bezittingen en voorwerpen die we weten op te slaan ongelooflijk. Telkens als ik verhuis, grijp ik naar het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ( DSM-5 ) en duik in de diagnostische criteria voor een hamsterende stoornis (Engelse link). Soms overtuig ik mezelf er zelfs van dat ik aan de diagnostische criteria voldoe!

Als je denkt dat je maar weinig bezittingen hebt, zul je waarschijnlijk van gedachten veranderen als je verhuist. Elke keer dat ik verhuisde had ik talloze dozen en eindeloze hoeveelheden plakband nodig.

De waarheid is dat, hoewel je misschien denkt dat je maar weinig spullen hebt, wanneer je ze opstapelt en ze allemaal bij elkaar ziet, het lijkt alsof ze vermenigvuldigd zijn. En je moet ze allemaal in dozen verpakken.

Vuilniszakken

Als je je persoonlijke bezittingen opruimt, is het waarschijnlijk dat je een aantal spullen vindt die je niet meer wilt hebben.

Vergeet niet te recyclen! De planeet zal je dankbaar zijn.

Je zult waarschijnlijk een aantal nutteloze voorwerpen vinden. Bijvoorbeeld bonnetjes van maanden geleden of schoenendozen die je niet meer gebruikt. Hoe zit het met dat heel oude shirt dat je tot nu toe hebt verzet om weg te gooien? Al die dingen die voorheen verborgen en onzichtbaar waren, komen nu aan het licht.

Het positieve van verhuizen is dat je plaats maakt voor veel andere dingen en herinneringen. Vergeet niet dat het leven verandering en beweging is. Het proces van het scheiden van wat je gaat weggooien en wat je gaat bewaren, het in een zak stoppen en recyclen kost echter tijd.

In het begin vond ik het moeilijk om al dat inpakken en weggooien te plannen. Na verloop van tijd heb ik echter geleerd dat, door te accepteren dat het gewoon moet gebeuren, ik mijn stressniveau verminder.

Vervoer

Heb je een busje? Zo niet, misschien heeft iemand die je kent die wel en kan die je lenen. Je hebt je immers plotseling herinnerd dat je maar één auto hebt en die heeft een kleine kofferbak. In je hoofd beginnen alarmbellen te rinkelen. Hoe ga je alles wat je hebt ingepakt meenemen naar je nieuwe huis?

In principe zijn er drie methoden:

  • Je belt een familielid en stelt een plan voor. Zeg bijvoorbeeld dat je een maaltijd voor ze koopt als ze je hun busje lenen. Soms werkt dat.
  • Je huurt een busje. Ze kunnen per uur of per dag gehuurd worden en zijn een goed alternatief.
  • Maak duizend ritjes! Als geen van de bovenstaande opties iets voor je is, heb je de keuze om meer dan één ritje met je auto te maken.

Ik heb in het verleden alle drie deze methoden gebruikt. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en hangen af van je beschikbaarheid, tijd en budget.

Na de verhuizing: verhuizing

Uitpakken en herschikken is mijn favoriete onderdeel van de verhuizing. Het is zo’n creatief proces. Nieuwe ruimtes met herinneringen aan gisteren zijn prachtige ruimtes. Natuurlijk kost het organiseren tijd, maar naar mijn mening is het echt troostrijk omdat het gaat om het opbouwen van een nieuw thuis vanaf nul, hoe tijdelijk dat ook is.

Verhuisdozen
Thuis is mensen en herinneringen; het gevoel bij een plek te horen en de zekerheid van veiligheid.

Hallo buren!

Dit is een van de belangrijkste aspecten van verhuizen. Je moet altijd rekening houden met je nieuwe buren als je verhuist. Je moet weten of je het goed met elkaar kunt vinden.

Als ik verhuis, probeer ik altijd een parate glimlach en een groet voor al mijn nieuwe buren te hebben. Een goede buur is immers een echte schat. Op een gegeven moment kun je een helpende hand nodig hebben, en omgekeerd! Het is een potentieel symmetrische synergie die je veel kan opleveren.

Ten slotte is verhuizen een avontuur. Het is echter ook een uitdagend proces, dat verre van ontspannend is. Ik heb gemerkt dat het bijstellen van mijn verwachtingen een uiterst winstgevende strategie is geweest. Daardoor kan ik meer genieten van de verhuizing en vermindert mijn stressniveau.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • García, J. A. B., & Jurado, M. J. R. (2010). Características del trastorno por acumulación.¿ Un nuevo síndrome clínico?. Psiquiatría Biológica, 17(3), 111-113.
  • Espinosa González, L. (2004). Cambios del modo y estilo de vida; su influencia en el proceso salud-enfermedad. Revista cubana de estomatología, 41(3), 0-0.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.