Sommige buren zijn erger dan kiezen laten trekken

Sommige buren zijn erger dan kiezen laten trekken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 26 april, 2018

Het hebben van vervelende buren is een nachtmerrie die niemand wil. Met de toenemende populariteit van appartementen, flats en andere gedeelde woonruimtes, zijn burenproblemen ook aan het stijgen. En dit is geen kleinigheid – in een paar gevallen heeft het zelfs tot moord geleid.

Sommige situaties zijn niets minder dan een meedogenloze oorlog. Er zijn vele mogelijke bronnen van conflict: een gedeelde beschimmelde muur, onaangenaam harde muziek, vervelende huisdieren… Elk kleinigheidje kan leiden tot een confrontatie die niemand schijnt op te kunnen lossen.

Incidenten van intimidatie tussen buren zijn zo frequent geworden dat de psychologie er zelfs een term voor heeft ontwikkeld – blocking. De betekenis is vergelijkbaar met pesten – agressie, dwang en viscerale intolerantie.

“Klaag niet over de sneeuw op het dak van de buurman als je eigen stoep niet schoon is.”

-Confucius-

Overlast

Conflicten tussen buren

Elk klein ding kan een conflict tussen buren uitlokken en iets groots worden. Het is meestal een machtsstrijd. Beide partijen menen dat zij het recht hebben hun wil op te leggen aan de andere partij. Ze zijn ook niet van plan om compromissen te sluiten – ze willen hoe dan ook winnen.

In veel appartementen en woongemeenschappen zijn mensen nieuwsgierig en roddelen graag. Groepen gedragen zich als kleine facties. Roddels en geruchten zweven rond en vermenigvuldigen zich. “Hij is altijd op zoek naar alcohol, wie weet wat voor soort persoon hij is” of “Ik zie haar elke avond met een andere man.”

Blijkbaar geeft het delen van een gebouw mensen het recht om zich te gaan bemoeien met de zaken van anderen.

En het is slechts een kleine stap om van roddel naar conflict te gaan. Het is niet ongewoon voor buren die niet met elkaar kunnen opschieten om elkaar te beschuldigen van schade, letsel of diefstal. Uiteindelijk is de gemeenschappelijke factor meestal wantrouwen en achterdocht. Vergeet het idee dat een buurman ergens tussen een kennis en een vriend moet zijn, iemand van wie je solidariteit kunt verwachten. Vergeet het idee dat problemen tussen buren kunnen worden opgelost zonder elkaar de oorlog te verklaren.

Privacy in gedeelde ruimtes

Bijna niemand heeft het geluk om zijn buren te kunnen kiezen. Ze komen en gaan puur bij toeval. Zeker, de meeste buren hebben een paar dingen gemeen (in hetzelfde gebouw wonen, tot dezelfde sociale klasse behoren, dezelfde gewoonten hebben). Sommige mensen zijn echter niet tevreden met het alleen maar bekijken van anderen. Ze willen zichzelf in het leven van de buren injecteren en hen vertellen hoe ze moeten leven. En sommigen tolereren gewoon niet hoe andere mensen willen leven.

Buenfeestje

Als iemand om 2 uur ‘s nachts zijn muziek heel hard zet, stoort dat natuurlijk de buren. Maar het is niet logisch om iemand te verbieden om een spijker in de muur te slaan om een foto op te hangen, midden op de dag, in zijn eigen huis. Er is geen manier om dit stil te doen en zelfs als het vervelend is, is het niet ernstig genoeg om tot een oorlog te leiden. Het heeft ook geen zin dat een onenigheid ertoe leidt dat iemands huisdier wordt vergiftigd of dat afval voor de deur wordt gedumpt.

Hoewel het misschien ongelooflijk lijkt, gebeurt dit elke dag op veel plaatsen waar mensen een muur delen. Het is niet zoals vroeger, toen bijna iedereen in een huis woonde en het niet zo makkelijk was om andere mensen lastig te vallen. Tegenwoordig is het niet ongewoon dat een huiselijk conflict aan de andere kant van de muur een publiek heeft. Dan is de grens tussen privé en publiek niet meer zo duidelijk.

Conflicten oplossen

Het is makkelijk om het gevoel te hebben alsof je huis wordt binnengevallen door andermans ogen, oren en acties. Het is ergerlijk. Maar tegelijkertijd willen de meesten van ons thuis kunnen doen wat we willen, zonder beoordeeld te worden. Het is tegenwoordig gewoon moeilijker en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

Dit is zeker een situatie die wrijving veroorzaakt en die tot conflicten kan leiden. Voordat je situatie echter een levende hel wordt, is het ‘t beste om een oprechte en volwassen dialoog aan te gaan, omdat dit het minder waarschijnlijk maakt dat de situatie escaleert. In ieder geval is het altijd de moeite waard om te proberen dingen op te lossen voordat je oorlog verklaart of naar een andere stad verhuist.

Buren

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.