De band tussen kinderen en huisdieren

De band tussen kinderen en huisdieren

Laatste update: 03 september, 2017

Anatole France, een van de meest bekende en geweldige Franse schrijvers, zei ooit eens: “Tot men een dier heeft liefgehad blijft een deel van de ziel onaangeroerd.” Kinderen en hun huisdieren zijn in staat om samen een wel heel speciale band te creëren, één die door niets of niemand ooit kan worden gebroken.

Het is waar dat liefde een van de meest prachtige gevoelens is die het menselijk hart kan ervaren. Maar liefde is niet alleen voor mensen. Ook dieren zijn in staat om te voelen, met evenveel passie en intensiteit als wij.

Het belang van de band tussen kinderen en dieren

Omdat de onvoorwaardelijke liefde van een dier zo een geweldig gevoel is, is het belangrijk om te overwegen om een huisdier in huis te nemen om jouw kinderen te voorzien van waarden, geluk, en een belangrijke emotionele band. Het is tevens een goede manier om hen wat meer verantwoordelijkheden te geven.

“Wie kan er nu geloven dat er geen ziel zit achter die sprankelende ogen!”

-Theophile Gautier-

Huisdieren

De Affinity Foundation is een belangrijke voorvechter van het idee dat kinderen zouden moeten opgroeien met huisdieren en deed ontzettend uitgebreid onderzoek om dit idee te ondersteunen.

Uit hun conclusies kwamen talloze voordelen naar voren, zo zouden huisdieren vaak de levenskwaliteit van het hele gezin verbeteren, stress en depressie verminderen, en lichamelijke en geestelijke balans bevorderen.

De relatie tussen kinderen en huisdieren

Volgens de onderzoeken die werden uitgevoerd door de Affinity Foundation stellen huisdieren onze kinderen in staat om zich completer, gelukkiger, autonomer, verantwoordelijker en liefdevoller te voelen. Laten we eens kijken naar hoe het hebben van een huisdier de educatieve en sociale ontwikkeling van kinderen kan verbeteren:

  • Wanneer een kind een huisdier heeft waar het van houdt, is het geneigd om de verantwoordelijkheid van het zorgen voor en het voeden van het huisdier op autonome, altruïstische en genereuze wijze op zich te nemen.
  • Zich verantwoordelijk voelen en zorgen voor een diertje zal het zelfvertrouwen van een kind enorm verbeteren. Het kind zal zich nuttig voelen, weten dat het iets goed gedaan heeft, en meer vertrouwen krijgen in de eigen vaardigheden.
  • Een goede omgeving die een relatie tussen het kind en diens huisdier vergemakkelijkt zal de integratie van het kind in het gezin verbeteren. Een diertje kan een zeer sterke verenigende kracht zijn tussen gezinsleden.
  • Op jonge leeftijd leren om het huisdier te respecteren zal het kind bewust maken van de noodzaak om andere mensen, zijn omgeving en het milieu te respecteren.
  • Kinderen die weten dat ze iets goed doen door voor hun huisdier te zorgen zullen zich competenter en zelfverzekerder voelen. Als zodanig, zullen ze zich verantwoordelijker voelen en emotioneel evenwichtiger zijn.
  • Een huisdier is een uitstekende bron van steun voor kinderen gedurende moeilijke tijden. Het onvoorwaardelijke gezelschap van een dier kan verdriet en angst verlichten. Sterker nog, 46% van de kinderen beschouwt zijn huisdier als een grote bron van emotionele steun.

“Er is geen betere psychiater in de wereld dan een pup die je gezicht likt.”

-Ben Williams-

Huisdieren

Hoe je de band tussen kinderen en huisdieren bevordert

Om je kind te helpen een band met zijn huisdier te creëren, zou je het volgende in gedachten moeten houden:

  • Het kan niet worden geforceerd. Het moet zich natuurlijk ontwikkelen. Als het kind echter verantwoordelijkheden op zich neemt zoals het dier eten geven, schoon water geven of hem in bad doen, zal de band zeer waarschijnlijk beginnen te groeien.
  • Wanneer het dier wordt uitgelaten, is het belangrijk dat het kind meegaat en deel uitmaakt van de ervaring. Dit zal ook helpen om de band tussen hen te laten ontstaan.
  • Het kind zou het huisdier niet alleen moeten zien als een verantwoordelijkheid, maar ook als een bron van plezier en vermaak. Op deze manier zal het een onbreekbare en verrijkende band met het dier opbouwen.

Andere interessante feitjes over kinderen en huisdieren

Volgens onderzoeken die werden uitgevoerd door de Affinity Foundation zijn mensen die zijn opgegroeid met huisdieren geneigd om minder problemen te hebben in hun interpersoonlijke relaties, gelukkiger en gemotiveerder te zijn, en zich minder bedreigd te voelen.

Het is een goed idee om je kind te helpen om een onbreekbare band met jullie huisdier te ontwikkelen, omdat het een blijvende stempel op hem zal achterlaten en ervoor zal zorgen dat hij zich gelukkiger en completer voelt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.