Hoe je psychologische flexibiliteit kunt trainen

Psychologische flexibiliteit vertaalt zich in het vaardiger onder ogen zien van je moeilijkheden, zowel de alledaagse als buitengewone soorten. Maar hoe train je dit vermogen?
Hoe je psychologische flexibiliteit kunt trainen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 22 juli, 2023

Psychologische flexibiliteit is een van de fundamentele vermogens om je aan te passen aan verschillende omstandigheden en het beste uit elke situatie te halen. Het dient ook om te voorkomen dat we tijd verspillen aan onnodige spanningen of conflicten met anderen of met de werkelijkheid zelf. Kortom, psychologische flexibiliteit draagt in grote mate bij aan ons welzijn.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat psychologische flexibiliteit geen aangeboren vermogen is bij mensen. Daarom moet het gecultiveerd worden. Maar voor sommige mensen kan dit een extreem moeilijke taak zijn. Er zijn echter bepaalde oefeningen die nuttig kunnen zijn. We gaan er een paar verkennen.

“De man die terugkomt door de Deur in de Muur zal nooit helemaal dezelfde zijn als de man die wegging.”

Aldous Huxley

Vrouw denkt na
Cognitieve flexibiliteit helpt ons om veranderingen beter te verdragen.

1. Ontwikkel je vermogen tot contemplatie

In eerste instantie zou je kunnen denken dat contemplatie iets passiefs en oninteressants is. Maar als je wat dieper graaft, zul je je realiseren dat het een enorme dynamiek heeft en dat het aanwakkert wat je in je hebt. Als je contempleert, kijk je naar iets, zonder te bewegen. Het betekent observeren en al je aandacht richten op waar je naar kijkt.

De sleutel ligt in het alleen focussen op zien en vastleggen, niet op oordelen, je mening geven of ideeën ontwikkelen rond waar je naar kijkt. Het is een oefening die je elke dag kunt doen.

Begin met eenvoudige voorwerpen. Leg hun textuur, kleur, geur, vorm… al hun complexiteiten vast. Ga verder met een huisdier of een dier dat je buiten ziet. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je beginnen met mensen. Contemplatie zal je helpen psychologische flexibiliteit te ontwikkelen.

2. Wees opstandig tegen automatismen en routine

Rebellie is bijna het tegenovergestelde van contemplatie. Maar dat betekent niet dat het geen goede manier is om je psychologische flexibiliteit te verkennen. Rebellie roept op tot ongehoorzaamheid aan conventies.

Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je opzettelijk afwijkende kleding zou dragen of zou gaan schrijven met de andere hand dan je normaal gebruikt? Rebellie betekent niet dat je de sociale orde aanvalt, maar dat je de automatismen en routines ervan tegenspreekt. Door dat te doen krijg je een nieuw perspectief, wat je psychologische flexibiliteit beïnvloedt.

3. Minder praten en meer luisteren

Veel van je psychologische starheid is het resultaat van te veel op jezelf gericht zijn. Je hebt de neiging om alleen geïnteresseerd te zijn in wat jij denkt en gelooft. Als je iemand ontmoet die anders denkt of anders voelt, voel je je gespannen en denk je automatisch dat je hem of haar moet overtuigen om de wereld net zo te zien als jij.

Goed luisteren is een uitstekende strategie om je psychologische flexibiliteit te trainen. Luisteren betekent, net als contemplatie, je concentreren op wat de ander zegt, zonder na te denken over wat je gaat antwoorden en zonder te oordelen over hun woorden. Door actief en goed te luisteren, word je meer ontvankelijk voor nieuwe manieren om de werkelijkheid te begrijpen.

4. Zeg een week lang ja tegen alles

Neem je voor om een week lang overal ja tegen te zeggen. Ten eerste zal dit de cognitieve slijtage verminderen die gepaard gaat met het nemen van beslissingen. Ten tweede zal het een grote uitdaging zijn voor je mentale starheid.

Ja zeggen betekent jezelf openstellen voor nieuwe richtingen, suggesties, uitnodigingen en zelfs kritiek van anderen. Het is waar dat het veeleisend is, maar het is het waard.

Deze strategie zal je doen beseffen dat af en toe van je gebruikelijke pad afwijken interessant kan zijn. Misschien vind je wel een verrassende manier van handelen ten goede die je besluit op te nemen in je routine. Bijvoorbeeld een nieuwe route om naar je werk te reizen.

Vriendinnen op straat
Uit automatismen en routines stappen is een manier om cognitieve flexibiliteit te trainen.

5. Lezen, reizen en praten

In contact komen met andere manieren van denken is de beste manier om meer psychologische flexibiliteit te verwerven. In de eerste plaats breng je dit contact tot stand via conversatie. Daarom is het de moeite waard om af en toe te praten met mensen buiten je naaste omgeving. Het is nog beter als je daarbij actief luistert.

Als je reist, heb je de kans om mensen met andere ideeën en gewoonten te ontmoeten. Het oefenen van empathie zal je reis niet alleen aangenamer maken, maar het zal je ook helpen om psychologisch flexibeler te zijn. Lezen heeft ook dit effect, zolang je maar veel leest en waarde hecht aan de inhoud van alles wat je leest.

Zoals je ziet is het trainen van je psychologische flexibiliteit helemaal niet moeilijk. Integendeel. Sterker nog, met een bepaalde hoeveelheid wilskracht kun je je ruimdenkendheid oefenen en profiteren van de flexibiliteit die voortkomt uit je vermogen om je aan te passen. Dit betekent dat je de starre denkwijzen die je ervan weerhouden om ten volle te genieten van je reis door het leven, zult afzwakken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pastor, M. C., & Ruiz, J. D. E. (2012). Flexibilidad psicológica. Herramientas para una vida plena.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.