De Mythe van Themis, de Godin van de Gerechtigheid

De mythe van Themis spreekt over de personificatie van rechtvaardigheid in een vrouw die verder kon kijken en maximale gelijkmoedigheid zocht in haar oordelen.
De Mythe van Themis, de Godin van de Gerechtigheid
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 11 januari, 2023

Themis was de godin van rechtvaardigheid, orde en natuurlijke of goddelijke wet. In feite betekent het woord Themis in het Grieks “goddelijke wet.” die sterker werd geacht dan de gewone wet.

Volgens de mythe van Themis leidde deze godin de natuurlijke orde van de verbintenis tussen man en vrouw en de familiebanden. Zij was belast met het leiden van mensen op het juiste pad, het aangeven van goede gewoonten, en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de wetten hield. Ze werd beschouwd als vrijgevig, welwillend en wijs.

Bovendien was Themis begiftigd met de gave van profetie en helderziendheid. Ze kende alle geheimen, zelfs die welke verborgen waren voor Zeus, god der goden. Ze diende ook als beschermster van de onderdrukten en rector van gepaste gastvrijheid.

“Al ziende heeft Themis de slet schuldig verklaard.”

Markies de Sade

.

Evenwicht

De oorsprong van de mythe van Themis

De godin, Themis, was een Titaan, de dochter van Uranus, de Titaan die de hemel personifieerde, en Gaea, de personificatie van de Aarde. Zij had vijf zusters: Phoebe, Mnemosyne, Rhea, Theia en Tethys, en zes broers, Oceanus, Hyperion, Coeus, Cronus, Crius en Iapetus. Ze komen allemaal voor in de legenden van de Griekse mythologie.

Themis werd afgebeeld als een mooie vrouw, gekleed in een witte tuniek en vaak met een blinddoek om. Dit beschouwde men als een symbool van haar gelijkmoedigheid. Het was ook een uitdrukking van haar vermogen om te profeteren, waarvoor geen ogen nodig waren.

Themis draagt een weegschaal in één hand , die staat voor gerechtigheid. Ze weegt het goede en het slechte en de argumenten van alle partijen tegen elkaar af. Hierdoor kan ze een eerlijk oordeel vellen. Soms wordt ze voorgesteld met een zwaard in haar hand, een symbool van straf voor wie de wet negeert. Op andere momenten draagt ze een cornucopia, een teken van voorspoed.

Het orakel van Delphi

Hoewel het orakel van Delphi aan Apollo was gewijd, was Themis een van de godinnen erachter, die haar waarzeggerij uitoefende. In feite ontving zij het orakel van haar moeder, Gaia. Na verloop van tijd gaf ze het aan Apollo. Andere versies suggereren echter dat de god een draak moest verslaan om het in handen te krijgen.

Het Orakel van Delphi was het beroemdste in Griekenland. Men zegt dat er een kloof in de grond zat. Een herder merkte dat zijn geiten zich vreemd gedroegen als ze het gat naderden. De herder naderde en begon te profeteren. Het verhaal verspreidde zich en mensen kwamen van heinde en verre en begonnen ook te profeteren.

Later werd er een bouwwerk neergezet en werden waarzeggers aangesteld om de plek onder hun hoede te nemen. De godin Themis was een van de waarzegsters. Er zijn ook mensen die beweren dat zij Deucalion en Pyrrha, de eerste mensen, leerde hoe ze de aarde na de grote overstroming opnieuw moesten bevolken.

Zeus
Zeus

Themis en Zeus

Themis was de tweede vrouw van Zeus nadat hij zijn verbintenis met Metis, die intelligentie en sluwheid vertegenwoordigde,abrupt had beëindigd. Gaia had Zeus gewaarschuwd dat Metis twee kinderen zou baren en dat een van hen haar macht zou afnemen, net zoals Zeus zelf had gedaan met Cronos, zijn vader. Dus verslond Zeus zijn eerste vrouw en dat was het einde van het probleem.

Themis en Zeus kregen verschillende kinderen: de drie schikgodinnen (Moirai) en de drie Griekse seizoenen (Horae). In sommige versies rekent men ook Astraea (een andere personificatie van rechtvaardigheid), de nimfen van de Eridanus rivier, en de Hesperiden tot haar nageslacht.

Er zijn ook bepaalde versies van de mythe van Themis die aangeven dat Iapetus haar minnaar was en dat ze samen de ouders waren van Prometheus, de Titaan die het vuur stal om het aan de stervelingen te geven.

Themis zou op aarde zijn geweest tijdens de heerschappij van Cronos. Dit is de god van de eeuwige tijd, tijdens wat wij kennen als de Gouden Eeuw. Daarna kwamen het Zilveren Tijdperk en het IJzeren Tijdperk. Tijdens deze laatste werden de mensen slecht en gewelddadig, wat de godin met afschuw vervulde.

Daarom ontsnapte Themis en ging naar het hoogste punt van de hemel. Zeus, die haar begreep, veranderde haar in het sterrenbeeld Maagd. In een groot deel van de gerechtshoven in het Westen wordt de figuur van Themis nog steeds gebruikt als symbool van gerechtigheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Derecho, I. (2017). Temis, un hilo de luz. Sapere, 1(1), 3.
  • Iriarte, A. (1999). Las diosas de la familia olímpica. Dossiers feministes, 39-50.
  • Molina, G. R. (2011). La justicia de Prometeo encadenado. Revista Venezolana de Ciencia Politica, (40), 107-124.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.