Gewelddadige ouders veroorzaken negatieve effecten voor hun kinderen

Gewelddadige ouders hebben negatieve effecten op het leven van hun kinderen. Ze kunnen hen tot een ongelukkig leven veroordelen.
Gewelddadige ouders veroorzaken negatieve effecten voor hun kinderen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Het sociale leven van een kind begint vanaf de vroegste leeftijd, in het gezelschap van broers en zussen en ouders. Het zijn echter hun ouders die zowel hun toekomst als zichzelf bepalen. Om deze reden definiëren gewelddadige ouders patronen en gedragingen die hun kinderen voor het leven beïnvloeden. Ben jij een gewelddadige ouder? Weet jij er een te identificeren?

Geweld definiëren

We hebben vaak de neiging om de term ‘geweld’ te associëren met afranselingen. Dit ernstige probleem kan echter ook optreden bij psychisch geweld. Het kan tot uiting komen in kwetsende woorden, houdingen die anderen proberen te kleineren en zelfs onverschilligheid. Al deze houdingen zijn gericht op het kwetsen van kinderen, bewust of onbewust.

Een verdrietig kind

Waarom zijn ouders gewelddadig tegen hun kinderen?

De redenen voor dit gedrag zijn divers en specifiek voor elk individueel geval. De belangrijkste redenen zijn echter:

  • Te veel stress of vermoeidheid. De huidige verplichtingen van de ouders zijn buitensporig en zorgen ervoor dat ze de controle verliezen als ze thuiskomen na een lange dag werken. Deze situatie kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.
  • Opvoeding. Helaas hebben patronen van geweld de neiging zich te herhalen. Daarom, als een vader tijdens zijn eigen jeugd het slachtoffer was van geweld, voedt hij zijn kinderen meestal op dezelfde manier op.
  • Zoeken naar verlichting van het ontvangen geweld. Dit gebeurt wanneer een van de ouders geweld uitoefent op de ander en het slachtoffer samen met de kinderen dader wordt om weer controle te krijgen. Helaas heeft in deze situatie niemand de minste controle en worden alle gezinsleden getroffen.

Hoe worden kinderen van gewelddadige ouders getroffen?

Het is onvermijdelijk dat kinderen die het slachtoffer zijn van geweld van hun ouders ook worden aangetast in hun sociale vaardigheden. Bovendien zal elk een andere persoonlijkheid ontwikkelen:

  • Het teruggetrokken kind. Ze proberen zichzelf te beschermen door isolatie. Ze hebben meestal een verlegen persoonlijkheid en weinig sociale vaardigheden. Verder zijn ze meestal extreem onzeker en zelfs als volwassenen verandert deze situatie misschien niet veel. Ze kunnen ook toestaan dat anderen hen aanvallen.
  • Slachtoffer wordt dader(Engelse link). In tegenstelling tot het teruggetrokken kind, probeert deze persoonlijkheid zijn woede weg te nemen door anderen aan te vallen op dezelfde manier als zij werden of worden aangevallen. Als volwassene kunnen ze gewelddadig worden en schade toebrengen aan de mensen om hen heen, waardoor het patroon van geweld wordt herhaald.
  • Het beschermende kind. Deze eigenschap komt vaak voor bij oudere kinderen, die zich vaak verplicht voelen om hun vader of moeder en broers en zussen te beschermen. Naarmate ze ouder worden, worden ze vaak volwassenen die conflictsituaties zoeken met de bedoeling te blijven beschermen.
Triest kind

De kinderen van vandaag zijn de ouders van morgen

Huiselijk geweld is voor iedereen een verschrikkelijke situatie. In het geval van kinderen is het echter veel ernstiger omdat het littekens achterlaat en hen vaak kan veroordelen tot de rest van hun leven ongelukkig te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.