Daedalus: de grote uitvinder uit de Griekse mythologie

Uitvinder, architect, beeldhouwer. Daedalus is het meest bekend door de bouw van het doolhof van de Minotaurus. Lees hier alles over hem!
Daedalus: de grote uitvinder uit de Griekse mythologie

Laatste update: 06 december, 2021

Daedalus was een mythische Griekse uitvinder, architect en beeldhouwer. De Griekse mythologie vertelt het verhaal van hoe hij onder andere het beruchte labyrint voor koning Minos van Kreta bouwde. De naam Daedalus betekent “vakkundig gesmeed.”

Daedalus is een mythisch personage, maar zijn naam diende als dekmantel voor een groot aantal personages. In Daedalus verpersoonlijkt door een verscheidenheid aan Griekse auteurs de ontwikkelingen op het gebied van kunst, beeldhouwkunst en architectuur. Dit gold vooral voor de Atheners en Kretenzers.

Ze zeggen dat hij leefde in de vroege Heldentijd. Met andere woorden, het tijdperk van Minos en Theseus. Ondanks deze bewering noemde Homerus hem maar één keer. Deskundigen vinden die passage nogal controversieel.

Waar kwam Daedalus vandaan?

Oude schrijvers identificeren de Daedalus meestal als een Atheense afstammeling van de koninklijke lijn van de Erechtheidae. Anderen zeggen dat hij afkomstig is van Kreta vanwege de lange periode dat hij op het eiland woonde.

Volgens Diodorus, die het meest gedetailleerde verslag van dit personage geeft, was Daedalus de zoon van Metion. Metion zelf was de zoon van Eupalamus, die de zoon van Erichthonius was. Andere auteurs stellen dat Daedalus in werkelijkheid de zoon van Eupalamus of Palamaon was. Zijn moeder heette Alcippe, Iphinoe of Phrasmede.

Hij werkte als beeldhouwer en droeg veel bij aan de kunst. Hij had twee zonen: Icarus en Iapyx. Zijn neef Talos (of Perdix) is ook een belangrijk figuur in zijn verhaal.

Een standbeeld van Icarus

De jaloerse ontwikkelaar

Daedalus was zo trots op zijn prestaties dat hij het idee van een concurrent niet kon verdragen. De zus van de architect gaf haar zoon over aan haar broer, zodat hij de jongen de mechanische kunsten kon leren.

De naam van deze jongeman was Perdix, hoewel sommige bronnen hem Talos of Calos noemen. Perdix bleek kunstzinnig te zijn en toonde grote vindingrijkheid.

Volgens de Griekse Mythologie vond Perdix de ruggengraat van een vis terwijl hij langs de rand van de zee liep. Geïnspireerd door de vorm van de wervelkolom nam hij een stuk ijzer en smeedde het tot een imitatie van dit object.

Dit was de oorsprong van de zaag. In een ander verhaal plaatste Perdix twee stukken ijzer bij elkaar. Hij verbond ze aan de ene kant met een klinknagel en verscherpte ze aan de andere kant. Dit was het eerste kompas.

Daedalus was zo jaloers op de prestaties van zijn neefje dat hij Perdix een duw gaf zodat hij van de Akropolis zou vallen. De godin Athene veranderde Perdix echter in een patrijs, waardoor hij veilig kon landen.

Tegelijkertijd liet ze een patrijsvormig litteken achter op de rechterschouder van de Daedalus. Hij werd veroordeeld voor de misdaad en hij verliet Athene na een tijdje ondergedoken te hebben gezeten.

Kreta, een labyrint en een houten koe

Bij zijn aankomst op Kreta namen het hof van koning Minos en zijn vrouw, Pasiphaë, de uitvinder in huis. Helaas zag hij zichzelf al snel in een andere gevaarlijke situatie terechtkomen.

Het probleem was dat Minos had besloten een prachtige witte stier te houden die Poseidon hem had geschonken. Hij deed dit in plaats van hem te offeren aan de zeegod. In zijn woede wekte Poseidon bij Pasiphaë een seksueel verlangen naar de stier op.

Pasiphaë vroeg de uitvinder om een houten koe te maken waarin ze zich kon verstoppen en met de stier kon paren. Nadat ze dat had gedaan, werd ze zwanger en beviel ze van de Minotaurus. Dit was een wezen met het lichaam van een mens en het hoofd van een stier.

Minos maakte ook gebruik van zijn diensten. Hij liet hem een labyrint bouwen om de Minotaurus daar op te sluiten zodat hij niet kon ontsnappen. Dit was het beroemde labyrint van de Griekse mythologie.

Bij het vervullen van de opdracht van koning Minos om een gevangenis voor de Minotaurus te bouwen, bouwde Daedalus een van de grootste architectonische werken aller tijden.

Het labyrint kende oneindige gangen en ingewikkelde wendingen. Deze waren bedoeld om iedereen die binnenkwam in verwarring te brengen, zodat ontsnappen praktisch onmogelijk zou zijn.

Om de zeven jaar zouden de Atheners zeven jonge mannen en zeven jonge vrouwen als offers naar de Minotaurus sturen. Dit offer was bedoeld om de vrede tussen de twee partijen te bewaren. Dit was nodig omdat een van de zonen van Minos, Androgeus, ten onrechte was vermoord.

Theseus arriveerde in de tweede partij Atheners als vrijwilliger. Daar werd hij onmiddellijk verliefd op Ariadne, dochter van koning Minos. De prinses wilde haar nieuwe liefde niet zien sterven en vroeg de beeldhouwer daarom om hulp.

Daedalus gaf Theseus een bal van touw. Hij bond een uiteinde van het linnen koord vast aan de ingang van het labyrint zodat hij het kon gebruiken om zijn weg terug te vinden. Hierdoor kon de held ontsnappen nadat hij het beest had gedood.

De minotaurus in het doolhof

De vlucht van Daedalus en Icarus

Koning Minos was woedend toen hij hoorde van de verraderlijke daad van de houten koe. Als vorm van straf zette hij Daedalus en zijn zoon Icarus gevangen in het ingewikkelde labyrint, dat hij zelf had gebouwd.

Daedalus wist een weg uit het labyrint te vinden. Hij zou het eiland echter niet kunnen ontvluchten omdat alle zeeroutes voortdurend in de gaten werden gehouden. Daarom moest hij zijn vindingrijkheid gebruiken om een andere oplossing te ontwikkelen en te ontsnappen.

Hij bouwde twee paar vleugels van houten stokken. Deze zouden met echte veren worden gevuld, die met was aan elkaar geplakt waren. De uitvinder gaf Icarus specifieke instructies voor het vliegen.

Hij vertelde Icarus dat hij niet te laag moest vliegen omdat het water in de veren kon komen en ze kon verzwaren. Tegelijkertijd kon hij niet te hoog vliegen omdat de zon de was kon laten smelten.

Ze wisten te ontsnappen en vlogen naar Sicilië. Maar Icarus vergat al snel de instructies van zijn vader en ging steeds hoger vliegen. De zon smolt de was, vernietigt zijn vleugels zodat hij in zee viel en verdronk.

Icarus viel in de zee bij Samos en zijn lichaam spoelde aan op de kust van een nabijgelegen eiland. De mensen noemden dit eiland toen Icaria naar hem. Ze doopten ook de zee rond het eiland de Icarische Zee.

Daedalus de uitvinder

Een grote hoeveelheid anekdotische details heeft zijn reputatie als vernieuwer op vele gebieden bepaald. In de natuurlijke geschiedenis van Plinius schreef de schrijver hem de uitvinding van het timmerwerk toe.

De Griekse mythologie vertelt ons dat hij masten en zeilen voor boten maakte, die vervolgens door de vloot van Minos gebruikt zouden worden. Pausanias schreef de bouw van een aantal indrukwekkende oude houten cultfiguren in heel Griekenland toe aan deze figuur.

Anderen zeggen dat hij zeer gedetailleerde beelden heeft gebeeldhouwd. Ze waren zo gedetailleerd, dat ze nog leken te leven. Die beelden, zo zeggen de verhalen, zouden ontsnapt zijn als ze niet met kettingen  aan de muren waren bevestigd. Daedalus vertegenwoordigde de anonieme Griekse ambachtsman. Bovendien schreef men hem vele prachtige Griekse gadgets toe.

Een afbeelding van Daedalus en Icarus met vleugels

De betekenis van de legende

Je kunt afbeeldingen van Daedalus en Icarus zien op vele Griekse vazen, edelstenen en muurschilderingen. Een beroemd Romeins reliëf toont Daedalus met de vleugels die hij en zijn zoon gebruikten om Kreta te ontvluchten.

Ook diverse kunstenaars brachten hem in latere jaren een eerbetoon. Pieter Bruegel tekende de val van Icarus. Ook Anthony van Dyck en Charles le Brun wijdden enkele van hun werken aan het overbrengen van de legenden van Daedalus. Hij is ook te zien in het werk en de sculpturen van Brillus en Antonio Canova.

De legenden van Daedalus inspireerden ook schrijvers als James Joyce en W.H. Auden. Deze en talloze andere hebben ertoe bijgedragen dat de naam en de legende van deze uitvinder tot ver in de 21e eeuw in leven zijn gebleven.

Het verhaal van Daedalus moedigt mensen aan om goed na te denken over de langetermijngevolgen van hun uitvindingen. Daedalus staat symbool voor wat er kan gebeuren als uitvindingen meer kwaad dan goed doen.

In het geval van het verhaal van de vleugels van Icarus heeft Daedalus bijvoorbeeld geholpen om iets te creëren dat tot negatieve gevolgen heeft geleid. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van het monsterlijke, bijna onontkoombare labyrint van de Minotaurus. De bouw van dit doolhof maakte het doden van het beest heel moeilijk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fucilla, J. (1960) Etapas en el desarrollo del mito de Ícaro, en el Renacimiento y en el Siglo de Oro. Hispanófila 8. pp. 1-34
  • Cappelletti, G. (2016) Creta: Novanta città, un Minotauro e un Labirinto. Simonelli Editore, Roma.
  • Alonso del real, C. (1952) La investigación arqueológica en Oriente, Grecia y Roma. Arbor. Volumen 22, Numero 79.
  • Cabañas, P. (1952) La mitología grecolatina en la novela pastoril. Icaro o el atrevimiento. Revista de Literatura. Volumen 1, Numero 2.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.