De meestvoorkomende emoties tijdens de lockdown
Angst, verdriet en frustratie. We zouden het niet bij het verkeerde eind hebben als we zouden zeggen dat dit de drie meestvoorkomende emoties tijdens de lockdown die we momenteel ervaren zijn.
Ze kunnen ongewenste bezoekers zijn op rustige momenten als we uit het raam kijken. Ze worden ons soms zelfs te veel wanneer we proberen er alles aan te doen om overdenken te voorkomen. Het zijn drie volkomen normale gemoedstoestanden die ons allemaal samenbrengen in deze moeilijke tijden.
Deskundigen hebben vaak gezegd dat de duizenden boeken en artikelen over zelfhulp op basis van geluk ons op de een of andere manier hebben veranderd in mensen die intolerant zijn voor negatieve emoties.
We hebben geleerd hoe we gelukkig moeten zijn, zeggen ze, en mensen zijn vergeten ons te zeggen wat we moeten doen als er angst en bezorgdheid om de hoek komen kijken.
In werkelijkheid is de mens echter altijd zeer bekend geweest met deze meer ongunstige emotionele toestanden en hoe ze voelen. Ieder heeft geprobeerd ze op hun eigen manier aan te pakken, ten goede of ten kwade.
Lijden is niet nieuw voor ons. Maar in dit geval is het in een andere vorm gekomen en heeft het ons overrompeld. Elke persoon beleeft het op een bepaalde manier.
Sommige mensen hebben het geluk dat hun familie in goede gezondheid bij hen in de buurt is en dat ze een goede baanzekerheid hebben. Anderen daarentegen maken een lastiger scenario door, waarin verliezen en onzekerheid aan de orde van de dag zijn.
Waar we ook vandaan komen en wat onze situatie ook is, we ervaren allemaal in meer of mindere mate angst, rusteloosheid en verdriet. Het coronavirus laat leegtes achter van ondoorgrondelijke pijn. Het is onmogelijk om je niet bewust te zijn van die realiteit.
De meestvoorkomende emoties tijdens de lockdown: angst, verdriet en frustratie
Het leven heeft een punt bereikt waarop het een verhaal vertelt met surrealistische en angstaanjagende boventonen. Het lijkt erop dat het leven momenteel wordt geschreven door een zeer onaangename schrijver en als je erover nadenkt, realiseer je je dat je geen controle hebt over wat er allemaal gebeurt.
Er is echter één ding dat je moet begrijpen. Je hebt geen controle over de omstandigheden om je heen, maar je hebt wel controle over je reacties en gedrag. Hoe je dit doet zal een meer geschikte benadering bepalen van de dagen die nog komen gaan. De sleutelwoorden die je vandaag de dag zou moeten assimileren zijn acceptatie, transformatie en veerkracht.
Zoals Abraham Maslow, de beroemde humanistische psycholoog, zei, is het leven een continu groeiproces en dit is vaak een pijnlijke taak. Er zijn echter momenten waarop dat lijden intenser is en er meer van je wordt geëist. Je moet voorbereid zijn.
De eerste stap die je moet zetten, is je innerlijke emotionele wereld begrijpen. Onthoud dat je brein geen Engels, Spaans of Chinees spreekt. Het spreekt de taal van emoties en je moet deze begrijpen.
Dus, in deze tijd van quarantaine, zijn de drie meestvoorkomende emoties die in meer of mindere mate onze metgezellen thuis zullen zijn, angst, verdriet en frustratie.
Pas op voor angst, één van de meest voorkomende emoties tijdens lockdown
Zet een bewaker bij de ingang van je hart, want angst zal het binnen willen dringen. Accepteer dat het normaal is om het te voelen en dat het toegestaan is om bang te zijn voor alles wat je om je heen ziet gebeuren. Zorg er echter voor dat je de deur naar angst zo goed mogelijk gesloten houdt.
Angst is normaal, maar irrationele angsten kunnen binnensluipen en paniek zaaien. Geef niet toe aan angst voor dingen die nog niet zijn gebeurd. Focus, rationaliseer en praat met iemand die je vertrouwt als je voelt dat je angsten je de adem benemen.
In de psychologie is er een mechanisme dat het dispositie-effect heet, waarmee je rekening moet houden. Wanneer mensen situaties vol onzekerheid en angst doormaken, versterken ze vaak het valse nieuws dat ze hebben gelezen, de negatieve berichten die ze hebben ontvangen en de ongegronde gedachten die ze hebben gehad.
Onthoud dat je brein, wanneer het angst ervaart, op een logische en evenwichtige manier stopt met redeneren. Het is doordrenkt met deze gevaarlijke emotie en je moet de controle overnemen.
Verdriet, de zolder van reflectie
Angst, verdriet en frustratie… Dit zijn onze meestvoorkomende emoties in deze tijd en ze hebben betekenis en een doel op zich, zelfs tijdens een lockdown. De beste strategie is om ze te accepteren, maar niet te veel macht te geven zodat ze je volledig beheersen.
In deze gevallen werkt verdriet als een mentale zolder waar we van tijd tot tijd even op moeten klimmen. Deze emotie zit vol betekenis: het is als een kist die je moet openen om te ontdekken wat hij je probeert te vertellen. In deze omstandigheden is het normaal wat je doormaakt en is het oké om wat tijd met je verdriet door te brengen.
Je voelt de pijn van degenen die weg zijn. Je lijdt voor anderen. Het vervult je met verdriet om te bedenken wat er morgen kan gebeuren. Je maakt je zorgen over je eigen gezin, dat je ouders ziek worden en je voelt je verdrietig over wat je kinderen doormaken. Al deze interne realiteiten accepteren is zeer noodzakelijk.
Raak echter niet geobsedeerd met de gedachte dat je de hele tijd 100% goed moet zijn, want dat is absoluut onmogelijk. Sta jezelf toe deze emoties te ervaren.
Frustratie, een emotie die je moet weten te kanaliseren
Onder de drie meestvoorkomende emoties van angst, verdriet en frustratie, is de laatste de meest dynamische. Om het beter te begrijpen, moet je het belang van deze dimensie begrijpen. Het is heel normaal dat je je in deze periode gefrustreerd voelt. Je levensstijl is veranderd en persoonlijke, werk- en economische onzekerheid vreten aan je.
Je maakt je misschien over veel dingen zorgen, terwijl andere dingen je juist boos maken. Maar pas op, want frustratie is ook een trigger voor woede. Frustratie brengt je op bepaalde momenten van de dag in een slecht humeur en vervult je ook met ontevredenheid en nervositeit.
Om hier goed gebruik van te maken, moet je één ding begrijpen. Zowel woede als frustratie zijn emoties die tot actie aanzetten (het tegenovergestelde van verdriet, dat veel introspectiever is). De sleutel hier is om het goed te kanaliseren. Frustratie vraagt je om te veranderen, het vereist vindingrijkheid en creativiteit om te reageren op wat je dwars zit.
Gebruik je fantasie. Als je je zorgen maakt over je werk, bedenk dan een plan en bedenk opties zonder in fatalisme te vervallen. Verander je brein in een stroom van ideeën waar open, flexibel en positief denken rijkelijk vloeit. Alleen op deze manier kun je angst, verdriet en frustratie kanaliseren.
Blijf dus doorgaan, leer hoe je je emoties kunt beheersen en vergeet niet voor jezelf te zorgen. Het is tijd om je emotionele gezondheid te analyseren.