De magie van eerste keren

De magie van eerste keren
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom houden we toch zoveel van eerste keren? Waarom zijn ze zo speciaal dat we er constant naar hunkeren? Naar de magie en die vlinders die we in onze buik krijgen omdat we niet weten wat wanneer zal gebeuren… Wanneer iets nieuws gebeurt… dat is de magie van eerste keren.

Je eerste baantje, je eerste date, je eerste blik op een nieuwe stad, de eerste keer dat je een nieuwe film ziet. Al deze situaties omvatten een nieuwe ervaring — en een zekere mate van onzekerheid. Dit kan tot een heleboel verschillende gevoelens leiden, zoals angst en twijfel. Het kan echter ook in positieve gevoelens resulteren, zoals motivatie, verrassing en nog zoveel meer.

Wanneer we iets voor de eerste keer onder ogen komen, zetten we een mentaal plan en doelen op. We stellen ons voor hoe het zal zijn, wat zal gebeuren en wat het ons zal brengen. Dit start een soort innerlijke motor die ons vooruit duwt. Bovendien motiveert het ons om de beste versie van onszelf aan de buitenwereld te laten zien.

Eerste keren voelen alsof je naar een duizendtal geheime deuren kijkt. Je weet niet waar ze toe leiden, maar je opent ze alsnog. Als we ons over het eerste beetje angst kunnen zetten, overwinnen we barrières en ontdekken we nieuwe horizons. Eerste keren zijn beladen met magie omdat zelfs zonder te weten wat er gaat gebeuren, we in ieder geval wel vooruit gaan.

De hoop van eerste keren

Hier ligt de magie. Wanneer we weten wat er gaat gebeuren met ons werk, wanneer we iemand ontmoeten waar we bij gaan blijven of zelfs wanneer we weten hoe een vergadering zal verlopen, verliezen we een deel van de hoop die je bij eerste keren ervaart. Zoals Rafael Santandreu, een Spaanse psycholoog, zegt: “als we situaties met een open geest confronteren zoals we dat doen tijdens eerste keren, zullen we in staat zijn elke dag iets nieuws te ontdekken en dezelfde hoop te voelen.”

De magie van eerste keren

Denk eens aan studenten die hun stage in het buitenland lopen. Wanneer het semester begint, zitten ze in een collegezaal vol met nieuwe mensen. Ze begeven zich in een nieuwe stad om te verkennen. Ze zijn vol goede verwachtingen dat het komende schooljaar een goede zal zijn. Maar naarmate de maanden voorbij gaan, wordt het onbekende bekend. Ook komt de terugkeer naar huis (en de meer stabiele realiteit) steeds dichterbij.

We zien niet meer alle mogelijkheden in plekken waar we aan gewend zijn. Toch is het zo dat leefgebieden waar we in wonen altijd wel iets nieuws te bieden heeft.Er zijn duizenden dingen die we nog niet ontdekt hebben en mensen die we nog niet kennen. Maar als je in staat bent de magie van eerste keren zelf op te trommelen en je hiermee de dag begroet, zul je in staat zijn de kracht van eerste keren elke dag te ervaren.

De hoop, de magie van eerste keren worden niet geput uit de situaties zelf. Deze haal je uit je eigen houding en je kijk op het leven. Je maakt zelf de magie mogelijk. Dus waarom maak je van elke dag niet een eerste keer?

Wat voor een positieve effecten kunnen we uit het verleden putten?

Elke dag verbergt de magie van het onverwachte. Als we doorleven met onze ogen gericht op dat wat we al kennen, als we niet dagelijks op iets beters hopen, zullen we de wonderen van elke nieuwe dag mislopen. We weten misschien wel hoe de dag begint, maar we kunnen niet weten hoe deze eindigt.

Open armen

Eerste keren gaan gepaard met zenuwen, angsten en twijfel. Maar hier kunnen we van leren. We kunnen nieuwe middelen vinden om onze onzekerheden mee te minimaliseren. Op die manier kunnen we doorgaan met ons leven en onszelf te verbeteren.

Laten we een nieuwe dag vol eerste keren creëeren. Laten we iets positiefs uit elk moment putten. We hebben het vermogen om de magie zelf te scheppen. We kunnen leven alsof het de eerste keer is en met de passie alsof het onze laatste dag is. Laten we ervoor zorgen dat de vlinders van spanning niet verloren gaan. Koester de lach van de onzekerheid van een eerste keer, ook al is het al de tweede, derde, of zelfs tiende keer.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.