6 strategieën om je effectief te helpen studeren

6 strategieën om je effectief te helpen studeren

Laatste update: 29 augustus, 2018

De meeste studenten weten hoe saai en stressvol het kan zijn om voor examens te studeren. Bovendien kan het erg frustrerend zijn om uren door te lezen en notities te onthouden. Soms voelt het alsof je uren hebt gestudeerd en nog niet eens één pagina hebt voltooid… of zelfs het boek niet hebt geopend. Maar maak je niet druk. Hier zijn een paar eenvoudige strategieën die je kan gebruiken om meer materiaal te leren en onthouden in minder tijd.

Deze strategieën helpen je niet alleen te vermijden dat je tijd verspilt aan een onproductieve studiesessie, maar ook om het studeren plezieriger en productiever te maken. Hoewel ze allemaal eenvoudig zijn, zijn ze makkelijker gezegd dan gedaan. Desalniettemin, met tijd en oefening, kunnen deze tips het studeren aangenamer en productiever maken.

Zoek een rustige omgeving

Waar zou je moeten studeren? Hoewel veel mensen het thuis doen, kan dat een afleidende en lawaaiige plek zijn om te studeren. De ideale studieomgeving is stil en vrij van afleiding. Omdat lawaai de moeilijkste afleiding is om te vermijden, gaan veel studenten naar de bibliotheek. En hoewel onderbrekingen gevaarlijk en afleiding kunnen zijn, zullen we hieronder bespreken hoe pauzes waar nodig kunnen helpen om beter te studeren.

Het vinden van een goede omgeving kan zorgen voor een effectieve studiesessie. Hoewel je niet alles in je omgeving kan regelen, heeft de ideale studieruimte minimaal achtergrondgeluid, natuurlijk licht, een comfortabele stoel en een overzichtelijke tafel.

Een student die studeert voor examens

Plan effectief

Bij het studeren voor examens is het net zo belangrijk om pauzes te nemen als om te studeren. Gefocust blijven en concentreren is moeilijk en de hersenen raken na ongeveer 40 minuten vermoeid. Daarom raden we aan om een pauze van 5 tot 10 minuten te plannen na elke 15 tot 40 minuten. Goed geplande pauzes helpen je om je geest leeg te maken en gefocust te blijven.

Hetzelfde principe is van toepassing op het onderwerp dat je studeert. Meer dan 40 minuten hetzelfde onderwerp studeren is merkbaar minder effectief. Om de 20 tot 40 minuten van thema wisselen maakt studeren leuker en helpt je de motivatie te hebben om te studeren.

Stel doelen

Als je voor examens studeert, is het erg belangrijk om doelen te stellen en te blijven werken totdat je ze bereikt. Dat gezegd hebbende, het is net zo belangrijk dat het redelijke, kortetermijndoelen zijn. Het is heel gemakkelijk om je aandacht te verliezen als je langetermijndoelen vaststelt. Aan de andere kant wil je geen kortetermijndoelen die je in slechts een paar minuten kunt afronden. Kortom, elke student moet realistische doelen bedenken op basis van zijn of haar capaciteiten.

Memorisatietechnieken

Hoewel sommige memorisatietechnieken een beetje onorthodox zijn, kunnen ze zeer effectief zijn. Een voorbeeld is de mnemotechniek, zoals gebruikt door de hoofdrolspeler in de tv-serie ‘Sherlock’, die zich een heel paleis met kamers vol objecten kan voorstellen en herinneren.

In deze techniek, ook wel de methode van loci of herinneringspaleis genoemd, stel je je een huis of paleis voor en relateer je de kennis die je studeert aan items in elke kamer. Andere mnemonische technieken omvatten het gebruik van het materiaal dat je studeert om liedjes of rijmpjes te maken of om de woorden te associëren met beelden of gevoelens. Hoewel ze misschien ongebruikelijk zijn, moet je ze allemaal proberen en kiezen wat het beste voor je werkt.

Test jezelf

Door jezelf vragen te stellen, blijf je betrokken en het is ook handig om te controleren wat je weet. Bovendien zijn zelfexamens nuttig voor het versterken van kennis door te bekijken wat je hebt geleerd en te wijzen op alles wat je opnieuw moet leren. Vervolgens zullen we de voordelen van studeren in groepen ontdekken.

Studeren

Word lid van een studiegroep

Studeren met anderen maakt je studietijd effectiever om verschillende redenen. Uiteraard kun je niet altijd in een groep studeren. Maar af en toe afspreken helpt je om je tekortkomingen te zien. Door in een groep te studeren, kun je de interpretatie van andere studenten van het materiaal bekijken en je sterke en zwakke punten laten zien.

Het kan ook een beetje competitie creëren, waardoor je gemotiveerd kunt blijven. Bovendien kan iedereen die een beetje achterblijft profiteren van de kennis van meer gevorderde studenten in de groep. Aan de andere kant moeten gevorderde studenten zichzelf blijven uitdagen en voorzichtig zijn om niet te stagneren.

Leren leren is een zeer nuttige vaardigheid. Door deze studiestrategieën in de praktijk te brengen, kun je meer informatie van het studeren onthouden. Gebruik deze 6 strategieën en pas deze aan je persoonlijke situatie aan. Je zal zien dat je studiesessies geleidelijk productiever en aangenamer worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.