De kenmerken van depressie bij oudere volwassenen

In dit artikel ontdek je de unieke kenmerken van depressie bij oudere volwassenen. Sociale ondersteuning kan het risico op psychologische en lichamelijke stoornissen verminderen.
De kenmerken van depressie bij oudere volwassenen

Laatste update: 19 augustus, 2019

In dit artikel hebben we het over depressie bij oudere volwassenen. Depressie is niet voor iedereen hetzelfde. Het verandert naargelang de specifieke kenmerken en de context van elke persoon. Dingen als de leeftijdscategorie, het geslacht en het socio-economische niveau hebben een invloed op hoe een depressie tot uiting komt.

Wanneer bijvoorbeeld kinderen depressief zijn, dan zijn ze vaak eerder prikkelbaar of boos dan verdrietig. Kinderen hebben ook de neiging om meer fysiologische symptomen van depressie en slaapproblemen te vertonen.

Gezondheidsgegevens tonen aan dat ook depressie bij oudere volwassenen enkele unieke kenmerken bezit. Het gevolg is dus dat het niet doeltreffend is om een algemene behandeling voor alle patiënten aan te bieden.

Soms interpreteren mensen de tekenen van een depressie bij oudere volwassenen als gewoon een normaal onderdeel van ouder worden.

Dat betekent dat men die signalen niet aanpakt. En dat is niet het enige wat er kan gebeuren. De medicijnen die men gewoonlijk gebruikt om depressie te behandelen zijn niet altijd de beste keuze voor oudere volwassenen.

Vele oudere mensen in verzorgingstehuizen lijden aan een klinische depressie. Velen onder hen hebben het moeilijk om hun symptomen te verklaren. Meestal beschrijven ze die als lichamelijke klachten.

Oudere personen met een depressie klagen dus vaak over slaapproblemen, een gebrek aan energie, pijn, enzovoort. Er is een overlapping tussen lichamelijke ziekte en depressie. Dat betekent dat gezondheidswerkers bij patiënten vaak een verkeerde diagnose stellen.

Depressie bij oudere volwassenen

Kenmerken van depressie bij oudere volwassenen

 • Langere depressieve episodes waar de gebruikelijke medicatie geef effect op heeft.
 • Oudere volwassenen met depressie geven geen uiting aan hun gevoelens van nutteloosheid of aan hun schuldgevoelens zoals volwassenen van middelbare leeftijd doen.
 • Alexithymie of het onvermogen om emoties onder woorden te brengen komt vaker voor.
 • Vaak lijden oudere volwassenen met depressie aan hallucinaties en wanen.
 • Ze vertonen negatieve symptomen zoals apathie, vlakke impact, gebrek aan oogcontact of een gebrek aan reactie op hun omgeving.
 • Lichamelijke symptomen die geestelijke symptomen verbergen. Voorbeelden zijn anorexie, fobieën, hypochondrie en angstgevoelens.
 • Een hoger risico op zelfmoord, vooral bij mannen die alleen wonen.
 • Psychomotorische onrust met intense angstgevoelens of atypische belemmering.
 • Prikkelbaarheid.
 • Ingrijpende slaapproblemen, vooral stoornissen zoals slapeloosheid of hypersomnia.
 • Regelmatige somatische klachten als gevolg van angstgevoelens.
 • Een cognitieve stoornis die verbonden is met de intensiteit van de rest van de symptomen. Vaak verbetert het wanneer de gemoedstoestand verbetert. Bij oudere volwassenen zijn de uitvoerende functies en het geheugen het meest aangetast.

Het belang van een ondersteunend netwerk voor oudere volwassenen met depressie

Preventie van depressie bij bejaarde patiënten is essentieel. Met dit doel voor ogen hebben de onderzoekers Lowenthal en Haven een studie uitgevoerd.

Die toonde aan hoe belangrijk het voor oudere volwassenen is om een vertrouwenspersoon te hebben. Sociale ondersteuning verbeterde niet alleen de geestelijke gezondheid van oudere volwassenen maar ook hun lichamelijk welzijn.

Oudere mensen met een sociaal ondersteuningsnetwerk hebben het sterftecijfer laten dalen in vergelijking met de mensen die meer geïsoleerd zijn.

Onderzoeken tonen aan dat er een belangrijk verband bestaat tussen sociale ondersteuningsnetwerken (huwelijk, interpersoonlijke relaties, tevreden zijn met je omgeving, enzovoort) en een verminderd risico op hartaandoeningen.

En dat was niet de enige vaststelling. Een sociaal ondersteunend netwerk betekent immers ook dat de kans groter is dat oudere mensen meer zorg dragen voor hun eigen gezondheid en medische behandelingsplannen volhouden. Bevredigende relaties op oudere leeftijd versterken het immuunsysteem en houden stress onder controle.

Eenzaamheid verhoogt het risico op depressie

In termen van psychologische gezondheid is ook eenzaamheid een belangrijke factor. Oudere volwassenen die alleen zijn of zich alleen voelen, lopen een hoger risico om aan een depressie te lijden. Een sociaal ondersteunend netwerk kan bejaarde burgers dus beschermen tegen stress en angstgevoelens.

Onderzoeken tonen aan dat ook huisdieren kunnen helpen om depressie en angstgevoelens bij oudere volwassenen te bestrijden.

Eenzaamheid verhoogt het risico op depressie

Een netwerk van vrienden met dezelfde interesses creëren is een geweldige manier voor oudere mensen om depressie te bestrijden. Regelmatige ontspannende of vrijetijdsactiviteiten met vrienden of met de partner maken het voor bejaarde burgers veel gemakkelijker om zich aan te passen aan hun pensioen.

Tot slot

Oudere volwassenen die tijd doorbrengen met vrienden of met een huisdier en niet eenzaam zijn, lopen minder kans op een depressie. In het algemeen hebben ze ook een betere gezondheid. Ze hoeven dus niet zo vaak gebruik te maken van het gezondheidssysteem.

Preventie is altijd de beste aanpak. Het is dus essentieel dat we ervoor zorgen dat oudere volwassenen gezelschap hebben en kansen krijgen om hun welzijn en hun tevredenheid te verbeteren. Wellicht ook interessant voor jou

Het reguleren van emoties op oudere leeftijd
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het reguleren van emoties op oudere leeftijd

Het reguleren van emoties op oudere leeftijd is de sleutel tot gezond en gelukkig ouder worden. Ouderen zijn op zoek naar positiviteit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Belloch, A., Sandín, B. y Ramos, F (2008). Manual de psicopatología. Volúmenes I y II. McGraw-Hill.Madrid

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.