Actief ouder worden: waarom is het zo belangrijk?

Het bereiken van een hoge leeftijd kan een moeilijk proces zijn, vanwege alles wat erbij komt kijken. Hier vertellen we je hoe je de levenskwaliteit van ouderen kunt verbeteren met actief ouder worden.
Actief ouder worden: waarom is het zo belangrijk?
Laura Reguera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Reguera.

Laatste update: 23 november, 2023

Het is niet gemakkelijk om over na te denken, maar de tijd gaat voorbij voor iedereen. Op een gegeven moment in je leven bereik je een niveau dat alleen degenen die jou voorgingen kunnen begrijpen. We hebben het over de ouderdom. Als ik er nu aan denk, komt er één vraag bij me op: is dit voor iedereen hetzelfde? Nou, nee dat is het niet. Eigenlijk is iedereen in dit laatste deel van het leven nog steeds uniek. Daarom is het belangrijk om te wijzen op de verschillen tussen actief ouder worden en passief ouder worden.

Deze verschillen gaan veel verder dan alleen fysieke problemen. Ook onze emoties worden erdoor beïnvloed. De mate waarin iemand actief blijft in zijn leven, heeft een grote impact op de omstandigheden die betrekking hebben op zijn staat van welzijn. Blijf lezen om te ontdekken waarom actief ouder worden zo belangrijk is voor je welzijn!

“Wanneer mij wordt verteld dat ik te oud ben om iets te doen, probeer ik het meteen te doen.”
-Pablo Picasso-

Je psychische toestand heeft invloed op je levensduur en kwaliteit van leven

In de afgelopen paar eeuwen hebben we enorme vooruitgang geboekt in onze hygiëne en persoonlijke verzorging. We weten veel meer over ziekten en hoe we ze moeten behandelen. Mensen zijn voorzichtiger, bewuster. Dit alles heeft een duidelijk resultaat – steeds meer mensen leven steeds langer.

Maar onze kwaliteit van leven wordt niet alleen beïnvloed door ons fysieke welzijn, ook ons mentale welzijn speelt een belangrijke rol. Hoewel mensen van oudsher onze psychologische toestand als een secundaire factor hebben gezien, door de fysieke toestand op de eerste plaats te zetten, begint dit nu te veranderen. En het verandert zo veel dat het een sleutelfactor is geworden in het huidige onderzoek naar ouderdom.

“We willen allemaal onze oude dag halen, en we ontkennen allemaal dat we het gehaald hebben.”
-Quevedo-

Oudere mensen doen aan actief ouder worden

Sommige onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat je cognitieve vermogen, je eigen evaluatie van jouw welzijn, je nuttig voelen en elke dag deelnemen aan activiteiten de beste voorspellers zijn van een lang leven. Wat benadrukt dit allemaal? Het benadrukt het belang van actief ouder worden voor je kwaliteit van leven.

Wat houdt actief ouder worden in?

Actief ouder worden betekent dat ouderen deelnemen aan sociale activiteiten en tevens blijven zoeken naar nieuwe ervaringen die hun leervermogen een boost geven en als plezierig worden ervaren. Het gaat tevens om individuele ontwikkeling, zelfactualisatie en welzijn in de loop van de jaren. Dat wil zeggen, het doel is dat mensen succesvol verouderen. Het gaat erom dat hun ‘kwalen’ zo min mogelijk een obstakel vormen voor hun welzijn.

Om dit te bereiken, moet rekening worden gehouden met de leeftijd van een persoon, zijn fysieke en psychische gezondheid, zijn cognitieve efficiëntie, zijn sociale competentie, zijn persoonlijke zelfbeheersing en zijn algemene tevredenheid over het leven.

Een persoon kan op al deze gebieden goede niveaus bereiken door aan drie basisgebieden te werken: ziektes en handicaps vermijden, een hoog niveau van cognitief en fysiek functioneren handhaven en zich ook tijdens de ouderdom blijven toewijden aan het leven.

“Een mooie oude dag is meestal de beloning voor een mooi leven.”
Pythagoras

Welke voordelen heeft actief ouder worden?

Je manier van handelen, denken en voelen heeft invloed op je gezondheid, deelname aan een sociaal leven en veiligheid wanneer je de ouderdom bereikt. Dat wil zeggen, ze spelen een rol bij het al dan niet actief ouder worden. Jouw levensstijl zal dus een grote invloed hebben op je welzijn.

De mate waarin je mentale taken uitvoert is bijvoorbeeld één factor die je hersenen gezond kan houden. Het is dus een goed idee om activiteiten te doen zoals kruiswoordpuzzels, sudoku of schaken. Op deze manier kun je de cognitieve achteruitgang die gepaard gaat met dementie voorkomen. Maar naast het trainen van je geheugen, aandacht of concentratie, zijn er nog andere dingen om over na te denken.

Gezicht van een oudere man

Een ander belangrijk aspect van actief ouder worden is dat een persoon zich zo bekwaam mogelijk voelt in zijn dagelijks leven. Het is goed voor iemand om in staat te zijn om zijn leven of zijn gezondheidstoestand te blijven beheersen. Dit zal hem enorm helpen als het gaat om het vergroten van zijn zelfrespect en welzijn.

Bovendien hebben wetenschappers vastgesteld dat het al dan niet herstellen van een ziekte enigszins afhangt van hoe iemand stressvolle situaties tegemoet treedt. In die zin zal het vermijden van dergelijke situaties absoluut niet helpen. Als we ze echter op een actieve manier proberen te confronteren, dan hebben we meer kansen om te overleven…Werk aan actief ouder worden!

Afbeeldingen met dank aan Lotte Meijer, Cristina Gottardi en Neill Kumar.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.