De kenmerken van de vroege adolescentie

De vroege adolescentie is een fase die zich meestal voordoet tussen tien en 13 jaar. In deze periode treedt meestal een reeks fysieke, psychologische, sociale en seksuele veranderingen op, die we hieronder gedetailleerd beschrijven.
De kenmerken van de vroege adolescentie
Maria Alejandra Morgado Cusati

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Maria Alejandra Morgado Cusati.

Laatste update: 08 oktober, 2022

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de adolescentie de ontwikkelingsfase na de kindertijd en voor de volwassenheid, tussen 10 en 19 jaar. Hoewel het vermeldenswaard is dat het op wisselende momenten kan beginnen en eindigen. Belangrijk is echter de adaptieve, functionele en beslissende waarde die deze periode inhoudt.

Er zijn drie stadia: de vroege adolescentie, de middenadolescentie en de late adolescentie. Elke fase wordt gekenmerkt door bepaalde veranderingen. We richten ons op de vroege adolescentie en de processen die vaak in gang worden gezet tijdens deze ontwikkelingsfase.

Veranderingen die worden ervaren in de vroege adolescentie

De vroege adolescentie is de eerste fase van de adolescentie. Het vindt plaats tussen tien en 13 jaar, hoewel sommigen beweren dat het doorloopt tot 14 jaar.

In deze periode zijn de meest opvallende veranderingen lichamelijk, omdat ze samenvallen met het begin van de puberteit. Bijvoorbeeld, de bekende groeispurt treedt op, de stem verandert, en er verschijnt haar in de schaamstreek en in de oksels, etc. Ook andere processen doen zich voor, die we hieronder nader toelichten.

Fysiek

Zoals we hierboven al zeiden, treedt tijdens de vroege adolescentie een groeispurt op, die het gevolg is van de snelle en ongelijke groei van de botten van het lichaam. Dit veroorzaakt vaak problemen in de coördinatie van bewegingen. Het geeft vaak een schijn van onhandigheid. Toch is dit slechts tijdelijk en volkomen normaal in dit stadium.

Tegelijkertijd begint het lichaam geslachtshormonen aan te maken, die de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken induceren. Bij vrouwen komen borstgroei en het begin van de menstruatie voor. Bij mannen daarentegen neemt de grootte van de testikels en de penis toe.

Tegelijkertijd groeit er lichaamshaar, vooral in de oksels en in de schaamstreek. Bovendien neemt het zweten toe en verandert de lichaamsgeur. Ook wordt de huid vetter, waardoor veel tieners acne ontwikkelen.

Tiener kijkt naar haar acne in de spiegel
De vroege adolescentie wordt gekarakteriseerd als het begin van de puberteit.

Cognitieve, psychologische en emotionele veranderingen

De overgang van de adolescentie genereert meestal een reeks psychologische en emotionele veranderingen bij jongeren. Tot de meestvoorkomende behoren angst, verwarring, onrust, opwinding en pronkzucht. Het hangt allemaal af van de persoonlijke kenmerken van de adolescent en de ervaringen die ze in hun omgeving opdoen.

In de vroege adolescentie is het gebruikelijk dat jongeren hun gedachten op zichzelf richten. Het is een soort egocentrisme. Als gevolg daarvan hebben velen van hen de neiging zich zelfbewust te voelen over hun veranderende uiterlijk. Bovendien zijn ze geneigd te denken dat iedereen naar hen kijkt, en geloven ze dat ze voortdurend beoordeeld worden.

De meeste adolescenten die deze fase doormaken blijven concrete gedachten hebben. Dit houdt in dat ze nog niet in staat zijn de gevolgen van hun daden te overzien en nog lang niet denken zoals een volwassene dat doet. Zelfs aan het begin van de vroege adolescentie is het dichotome denken zonder nuances (zwart of wit, goed of slecht, enz.) nog aanwezig.

Seksuele veranderingen

In de vroege adolescentie is het seksuele verlangen, typisch voor volwassenen, nog niet geconsolideerd. Daarom zijn contacten met leeftijdgenoten meestal niet gerelateerd aan seksuele aantrekkingskracht.

Seksuele geaardheid (homoseksueel, biseksueel, heteroseksueel, aseksueel, enz.) wordt meestal later bepaald. Hoewel ze in deze fase wel een groter bewustzijn beginnen te krijgen van het geslacht waartoe ze behoren, vergeleken met toen ze jonger waren.

In deze fase hebben ze de neiging hun gedrag en uiterlijk aan te passen aan de sociaal-culturele normen. Die associeert men met het geslacht waarmee ze zich identificeren of waarmee ze zijn opgevoed.

Sociale veranderingen

Vergeleken met de midden- en late adolescentie zijn de sociale veranderingen niet zo uitgesproken. In dit stadium zijn sociale processen eerder gevolgen van lichamelijke veranderingen en hoe die worden waargenomen, zowel door het individu als door de mensen om hen heen.

De adolescent voelt zich nieuwsgierig en verrast als hij merkt hoe zijn lichaam verandert. Deze transformaties brengen hen meestal dichter bij hun leeftijdsgenoten. Die maken waarschijnlijk hetzelfde proces door en ze vormen een soort groepsidentificatie met hen.

Dankzij deze identificatie met hun vriendengroep is de vroege adolescent geneigd meer steun te zoeken bij hun leeftijdsgenoten dan bij hun eigen ouders, die de neiging hebben op de achtergrond te blijven. Deze jongeren beginnen zelfs hun autoriteit in twijfel te trekken.

Trieste tiener met acne
Vroege adolescenten hebben de neiging zich zorgen te maken over hun lichaam en de veranderingen daarin.

De vroege adolescentie is een overgangsperiode

Voordat we afsluiten, is het belangrijk te benadrukken dat de adolescent zich tegelijkertijd kind en volwassene voelt. Ze zijn echter noch het een noch het ander. In feite verkeren ze in een permanente staat van overgang: ze gaan van kind zijn naar afhankelijk zijn van de volwassen wereld. Ze zijn nog jong en beginnen de leiding over hun leven te nemen.

Als je een tienerzoon of -dochter hebt, kun je op een dag aangenaam verrast zijn door hun niveau van volwassenheid en verantwoordelijkheid. Misschien hebben ze bijvoorbeeld hun oma geholpen met het huishouden of hun jongere broer met het huiswerk. Maar op een andere dag zul je verbaasd zijn over hun ogenschijnlijke onvolwassenheid als ze hun rugzak in de bus laten liggen of op school moeten nablijven.

Maar voordat je boos wordt, denk aan de fase waarin ze zich bevinden. In feite zijn hun hersenen voortdurend aan het veranderen, verbouwen en nieuwe neurale verbindingen aan het maken. Je zoon of dochter maakt inderdaad een periode van snelle groei en verandering door, die veel begrip en steun vereist.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.