Drie van de grootste risico's van kunstmatige intelligentie
Zonder twijfel is kunstmatige intelligentie veelbelovend, maar brengt ook risico’s met zich mee. De vooruitgang ervan bevat echter ook een reeks werkelijk transcendente gevaren die reflectie verdienen.
Vooruitgang is meestal zo nauw verbonden met technologie dat we in veel contexten vergeten dat het twee aparte dimensies zijn. De secundaire effecten van bepaalde apparaten (Spaanse link) zijn echter uiterst belangrijk.
Hayden Belfield, een wetenschapper aan het Center for the Study of Existential Risk van de Universiteit van Cambridge (VK), erkent slechts twee transcendente uitvindingen/ontdekkingen voor onze evolutie: de uitvinding van het vuur en de ontdekking van kernenergie (Spaanse link).
Kunstmatige intelligentie zou de derde kunnen zijn, vooral vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn. Hier gaan we het hebben over drie van de belangrijkste.
“Vandaag is het moment waarop we bouwen aan onze toekomst en dit vandaag is de grootste uitdaging die het menselijk ras tot nu toe is aangegaan. De mogelijkheid van een soort superman die God wordt is ongekend.”
-Gerd Leonhard-
1. Toegenomen controle
Veel deskundigen geloven dat het niet lang meer zal duren voordat we het soort techniek zien dat een ‘superintelligentie’ bezit. Daarmee bedoelen we intelligente machines: apparaten met technologie die in staat zijn informatie te verwerken op dezelfde manier als het menselijk brein dat doet.
Als zodanig die met weinig informatie werken, maar wel entiteiten kunnen beschouwen en contextueel kunnen werken. Deze machines zullen echter beter en sneller zijn dan het menselijk brein.
Professor Nick Bostrom van de Universiteit van Oxford (VK), beweert dat we een ‘slimme explosie’ naderen. Met andere woorden, een sprong waarin machines een nieuw soort intelligent leven worden. Dit zal gebeuren wanneer deze apparaten autonoom worden.
Deze gebeurtenissen zullen onvermijdelijk leiden tot een situatie waarin machines meer macht krijgen. In feite zullen ze in staat zijn om aspecten van het dagelijks leven te beheersen en het vermogen hebben om ongekend toezicht op mensen uit te oefenen. De gevolgen zijn onvoorspelbaar.
2. Het verval van bepaalde menselijke eigenschappen
Gerd Leonhard schreef een boek getiteld Technology Versus Humanity: The Coming Clash Between Man and Machine (2016). Hij gelooft dat het niet lang meer zal duren voordat machines in staat zijn menselijke emoties te begrijpen en sociale intelligentie te ontwikkelen. Op dat moment zullen ze alle hulpmiddelen hebben om ‘superintelligenties’ te worden.
In feite zullen ze zich met elkaar gaan verbinden en een geschikte werkelijkheid ontwerpen om hun eigen evolutie te garanderen. De vraag is of machines zich aan de mens zullen aanpassen of dat de mens zich aan hen moet aanpassen. Dit is een ethisch dilemma dat waarschijnlijk op een koude en berekende manier zal worden opgelost.
In de tussentijd zullen we getuige zijn van de achteruitgang van bepaalde eigenschappen die ons als mens kenmerken. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om fouten te maken, inefficiënt te zijn, of overweldigd te worden door mysteries. In feite kunnen we niet anders dan ons afvragen of ze gezien zullen gaan worden als ontoelaatbare mislukkingen.
3. Fouten en gebrek aan neutraliteit
Een ander van de grote risico’s van geavanceerde intelligentie ligt in het feit dat er nog een weg te gaan is voordat ze ‘superintelligenties’ worden. Tijdens die reis kunnen zich echter ernstige fouten voordoen die grote problemen voor de mensheid genereren.
Machines zijn bijvoorbeeld steeds beter in staat om fictieve situaties te creëren, op een bijna perfecte manier. We zijn inderdaad nog maar één stap verwijderd van de mogelijkheid om het beeld van een persoon op video te veranderen en zijn gezichtsgebaren aan te passen aan woorden die hij zelfs nooit gezegd heeft.
Met andere woorden, het wordt steeds gemakkelijker om de werkelijkheid te vervormen en onder andere nepnieuws te creëren.
Daarbij komt dat de technologie niet neutraal is. In feite is gezien dat rechters in de Verenigde Staten die dit soort intelligentie gebruiken Afro-Amerikaanse burgers strenger beoordelen dan anderen. Algoritmen zijn daar min of meer voor ontworpen.
Andere risico’s van kunstmatige intelligentie
Dit zijn slechts enkele van de risico’s van kunstmatige intelligentie. Maar, er zijn er waarschijnlijk nog veel meer die we nog niet eens kunnen identificeren. Dat komt omdat ze in wezen zullen afhangen van de beslissingen die we als mensheid nemen over de grenzen die we willen opleggen.
Verder is het uiterst waarschijnlijk dat de werkwereld die we nu kennen er over een decennium heel anders uit zal zien. Traditionele beroepen zullen waarschijnlijk verdwijnen om vervangen te worden door andere.
Bovendien is het waarschijnlijk dat degenen die de vaardigheden bezitten om zaken te genereren door de mogelijkheden van deze technologische evolutie volledig te benutten, meer gewaardeerd zullen worden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Morales, L. A. P. (2019). Inteligencia Artificial: ¿Más peligros que beneficios? Revista Ideales, 8. http://revistas.ut.edu.co/index.php/Ideales/article/view/1870
- Navas Navarro, S. (2016). Smart robots y otras máquinas inteligentes en nuestra vida cotidiana. https://ruidera.uclm.es/xmlui/handle/10578/23525
- Salazar, G. D. (2010). El desarrollo de la energía nuclear y los riesgos de proliferación: el caso de Irán. Boletín Elcano, (130), 9. http://biblioteca.ribei.org/id/eprint/1920/