De Goldwater-regel: speculeer niet over andermans geestelijke gezondheid
De Goldwater-regel is een ethische verklaring, in 1972 uitgegeven door de American Psychiatric Association (APA). Het stipuleert iets vrij basaals. Je mag niet over de mentale toestand van anderen speculeren zonder een goede evaluatie.
Dit treft vooral publieke figuren, aan wie het gebruikelijk is om willekeurig verschillende aandoeningen of klinische problemen toe te schrijven zonder bewijs. Het is een veelvoorkomend fenomeen, zowel in de publieke als in de privésfeer.
Het gebeurde bijvoorbeeld een paar jaar geleden toen Donald Trump president werd en er werd gespeculeerd over bepaalde mogelijke aandoeningen waaraan hij zou kunnen lijden. In feite bleven dergelijke speculatieve rapporten gedurende zijn hele ambtstermijn bestaan.
Het is ook gebeurd met Vladimir Poetin en Kim Jong-Un. Velen spreken van stoornissen in het autistische spectrum, narcistische persoonlijkheidsstoornissen en zelfs psychopathische stoornissen. Men gebruikt willekeurige termen voor publieke (en controversiële) figuren en hoe sensationeler hoe beter.
In dezelfde lijn worden hypothesen vaak naar voren gebracht wanneer een bekend persoon zelfmoord pleegt. De waarheid is echter dat maar weinigen de werkelijke omstandigheden van deze personen kennen.
Inderdaad, de meesten van ons zijn zich totaal niet bewust van hun complexiteit, geschiedenis en eigenaardigheden. Ieder van ons heeft alleen de leiding over ons eigen leven en onze psychologische singulariteiten. Daarom zou absoluut niemand een oordeel moeten vellen vanuit hun standpunten van onwetendheid en afstand. Laten we dit onderwerp eens nader bekijken.
We zijn eraan gewend geraakt om voortdurend over anderen te oordelen. Dit doen met betrekking tot de geestelijke gezondheid van anderen is echter een vorm van schending van hun rechten en integriteit.
De Goldwater-regel
De Goldwater-regel werd ingevoerd met de bedoeling psychiaters en psychologen te verbieden iemand te diagnosticeren die ze niet persoonlijk hadden geëvalueerd. Deze regel, die in de jaren zeventig werd gemaakt, werd in 2017 nog belangrijker toen Donald Trump president van de Verenigde Staten werd.
Plotseling verschenen er artikelen over zijn geestelijke gezondheid. Psychologieprofessionals werden door de media geïnterviewd om te proberen te achterhalen wat er achter het gedrag van de president zat. De ethische commissie van de APA herinnerde haar hele gemeenschap er echter aan dat het verkeerd was om speculatief openbare figuren te diagnosticeren.
Bij elke willekeurige speculatie, waarbij er geen voorafgaande evaluatie van het individu is, zijn vooroordelen vaak duidelijk. Bovendien is er met deze onwetenschappelijke en rigoureuze opmerkingen ook de neiging om veel psychische stoornissen te stigmatiseren. Zo waren figuren als Diana, Princess of Wales en, meer recent, Robin Williams het constante object van dit soort speculaties.
De oorsprong van de Goldwater-regel
Emory University (VS) en de Universiteit van Melbourne (Australië) hebben onderzoek (Engelse link) gedaan dat de geschiedenis en het belang van de Goldwater-regel aan het licht bracht.
Het dateert uit 1964, toen de senator van Arizona, Barry Goldwater, een Republikeinse kandidaat, zich kandidaat stelde om de toenmalige president van de Verenigde Staten, Lyndon B. Johnson, af te zetten.
Het is Goldwater niet gelukt. Zijn ideeën over belastingkwesties waren niet populair. Evenmin zijn agressieve houding tegen de USSR. Het feit dat zijn politieke carrière echter volledig werd verwoest, was een artikel waarin 1.189 psychiaters hun mening gaven over zijn geestelijke gezondheid. Ze verklaarden hem ongeschikt voor het ambt van president.
In feite beweerde een groep psychiaters dat hij een leider was wiens manier van denken deed denken aan Hitler, Castro en Stalin. Ze verklaarden ook dat hij ideeën van sadisme en onbewuste vijandigheid vertegenwoordigde.
Men bracht deze ideeën naar voren in een publicatie. Niettemin had geen van de psychiaters Barry Goldwater beoordeeld. Het is niet verwonderlijk dat men het tijdschrift aanklaagde wegens laster.
Ze werden veroordeeld tot het betalen van een boete van $ 75.000, en de American Psychiatric Association (APA) werd gedwongen de Coldwater-regel te implementeren om dergelijke speculatieve diagnoses te verbieden.
Barry Coldwater was een senator die zijn race voor het presidentschap verloor als gevolg van een gepubliceerd artikel waarin meer dan 1.189 psychiaters ongefundeerde meningen gaven over zijn geestelijke gezondheid. Ze beweerden zelfs dat hij een massamoordenaar in hart en nieren was en dat hij zijn vrouw zowel haatte als vreesde.
Een regel en ethisch principe om over te discussiëren
De Goldwater-regel beschermt ons allemaal, niet alleen publieke figuren. Niemand heeft het recht om te speculeren over onze geestelijke gezondheid of om een label te vinden dat verklaart waarom we ons gedragen zoals we doen. Hoewel het waar is dat we in een tijd leven waarin veel meer wordt gezegd over psychische problemen, zijn er gepaste en ongepaste manieren om dat te doen.
Helaas is het vaak maar al te gemakkelijk om in de val te lopen van dit soort schadelijke vooroordelen. We normaliseren bijvoorbeeld klinische realiteiten zoals depressie of angst, maar blijven deze stoornissen toeschrijven aan ongepast gedrag en ongepaste attitudes. Bijvoorbeeld zeggen we dingen als ” Hij is zwak.” “Ach, hij kan het leven gewoon niet aan.” Hij is net zijn moeder, zij kon het ook niet aan.”
We blijven ook negatieve vooroordelen over aandoeningen zoals schizofrenie of borderline-persoonlijkheidsstoornis versterken. We hebben de neiging om patiënten als problematisch en zelfs gevaarlijk te bestempelen. Zonder de complexiteit van deze realiteiten te begrijpen.
In feite denken en spreken we allemaal zonder de waarheid te kennen. We speculeren op anderen op een willekeurige en ook onmenselijke manier, zonder respect of gevoeligheid.
De Goldwater-regel is niet alleen relevant voor psychologen en psychiaters. We moeten inderdaad allemaal ophouden commentaar te geven en te speculeren over de geestelijke gezondheid van anderen. Zonder de waarheid te kennen. Het is een kwestie van respect en ook van ethiek.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Armontrout JA, Vijapura S. A Resident Perspective on the Goldwater Rule. J Am Acad Psychiatry Law. 2017 Jun;45(2):249-252. PMID: 28619868.
- Lilienfeld SO, Miller JD, Lynam DR. The Goldwater Rule: Perspectives From, and Implications for, Psychological Science. Perspect Psychol Sci. 2018 Jan;13(1):3-27. doi: 10.1177/1745691617727864. Epub 2017 Oct 12. PMID: 29024609.
- Park S. C. (2018). The Goldwater Rule from the Perspective of Phenomenological Psychopathology. Psychiatry investigation, 15(2), 102–103. https://doi.org/10.30773/pi.2018.01.25