De gezondheidsvoordelen van liefde

De gezondheidsvoordelen van liefde

Laatste update: 10 oktober, 2016

Wat is de werkelijke kracht van liefde? Hoe kunnen onze lichaam en geest van liefde profiteren?

Verschillende studies tonen aan dat het hebben van een gezonde relatie een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt. Iedereen weet dat seks een zeer efficiënte vorm van lichaamsbeweging is. Daarnaast heeft het ook een zuiverend nut, omdat het kan helpen om spanningen los te laten en zelfverzekerdheid te ontwikkelen en behouden.

Naast al deze voordelen bieden relaties echter nog veel meer gezondheidsvoordelen. Deze voordelen hangen af van verschillende factoren, zoals wat voor soort relatie het is.

Liefde en de gezondheid van het hart

Het hart is een visueel symbool van de liefde. Wanneer we echter zeggen dat liefde goed is voor het hart, dan bedoelen we dit niet figuurlijk.

Volgens een studie die werd uitgevoerd door de Universiteit van Rochester in New York zou het in stand houden van een bevredigende relatie kunnen helpen om de kans op overleven na een hartoperatie te vergroten. De studie toont aan dat de bevrediging die een relatie voortbrengt invloed kan hebben op zowel de overlevingskans en de herkenning van gebruikelijke risicofactoren, zoals obesitas en tabaksgebruik.

Een andere studie, uitgevoerd door de Universiteit van North Carolina, toont aan dat stelletjes die veel genegenheid naar elkaar tonen op een gezondere manier kunnen reageren op stressvolle taken, zoals spreken in het openbaar. Zowel de hartslag als de bloeddruk was gezonder bij mensen die tien minuten lang de hand van hun partner vasthielden en daarna twintig seconden met hem/haar knuffelden. Deze handelingen bleken veel gunstiger te zijn dan voorafgaand aan bepaalde taken even uit te rusten.

De onderzoekers van deze studie geven aan dat deze resultaten laten zien dat liefdevolle relaties bijdragen aan minder reactiviteit wanneer iemand geconfronteerd wordt met stressvolle gebeurtenissen in zijn leven.

Liefde en de mentale gezondheid

Andere onderzoekers zijn erachter gekomen dat seks ook kan helpen om de mentale gezondheid te verbeteren. Een kleine studie toont aan dat seks, net als andere vormen van lichaamsbeweging, stressniveaus kan verlagen.

De onderzoekers voerden stresstests uit die verbonden waren aan bepaalde taken, zoals hardop hoofdrekenen. Ze kwamen erachter dat mensen die seks hadden gehad beter met stress om konden gaan dan mensen die geen stress hadden gehad.

Bovendien kan het gevoel van welzijn van een persoon ook verbeteren door seks. De Universiteit van Indiana Bloomington voerde een studie uit waar 3000 mensen tussen de 57 en 85 jaar oud aan meededen. Deze studie laat zien dat de deelnemers die regelmatig seks hadden veel gezonder waren dan de deelnemers die dit niet hadden.

Uit deze studie blijkt dat niet alleen het hebben van seks, maar ook het gegeven dat deze mensen over het algemeen een bevredigende relatie hadden, ervoor zorgde dat het gevoel van welzijn van deze mensen verbeterde. De onderzoekers kwamen erachter dat de mensen die een hechte relatie hadden over het algemeen sneller zeiden dat hun gezondheid geweldig of heel goed was, in plaats van gewoon goed of zelfs slecht.

Daarnaast stelt de Mayo Clinic dat de positieve gedachten die een bevredigende relatie doorgaans opwekt nog grotere gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Hiertoe behoort ook een kleinere kans op verkoudheid, depressie en angst, alsook een grotere kans op overleven in het algeheel.

Liefde is niet voor iedereen hetzelfde

Niemand ervaart liefde op precies dezelfde manier. We voelen ons allemaal aangetrokken tot verschillende mensen en hebben concrete verwachtingen van deze mensen. Daarom verschillen ook de gevolgen die de liefde heeft voor de gezondheid van persoon tot persoon.

Tijdens een studie die kort geleden werd uitgevoerd door het Institute of Psychiatry aan het King’s College London werd geanalyseerd welke gevolgen hechtingsstijlen hebben op de mate van pijn die we ervaren. Volwassen hechtingsstijlen verwijzen naar de patronen die mensen, op basis van de manier waarop ze streven naar verbintenis of het juist proberen te vermijden, in een relatie vertonen.

Over het algemeen wordt de aanwezigheid van een partner tijdens een pijnlijke situatie gezien als troostend en verzachtend. Dit was echter niet voor alle deelnemers aan de studie het geval.

Een groep vrouwen kreeg redelijk pijnlijke laserschokjes in hun vingers toegediend, zowel in het bijzijn van hun partner als alleen. De onderzoekers achterhaalden dat sommige vrouwen liever hadden dat hun partner er niet bij was. Ze voelden zelfs meer pijn wanneer hun partner er wel bij was.

De vrouwen die echter liever hadden dat hun partner er wel bij was, leken op het moment van de schokjes oxytocine uit te scheiden (oxytocine is ook wel bekend als het liefdeshormoon). Dit zou kunnen verklaren waarom deze vrouwen minder pijn ervoeren. De hoofdonderzoeker was van mening dat oxytocine onderdeel zou kunnen zijn van een neurobiologisch mechanisme. Oxytocine is in verband gebracht met de delen van de hersenen die verbonden zijn aan emotioneel, cognitief en sociaal gedrag. Vormen van intimiteit, zoals seks, handen vasthouden en in iemands ogen kijken, stimuleren bij zowel mannen als vrouwen de uitscheiding van oxytocine.

Kunnen we leven zonder liefde?

Ondanks al het bewijs dat we hierboven met je hebben gedeeld, is het natuurlijk hartstikke goed mogelijk om gelukkig te zijn zonder een relatie te hebben. Een studie waar alleen nonnen aan meededen toont aan dat een romantische en seksuele relatie helemaal geen vereiste is om te genieten van een goede gezondheid en een lang leven.

Hoewel seks veel voordelen kan bieden voor de gezondheid, toont een andere studie aan dat iemand die celibaat door het leven gaat ook lang en gezond kan leven. Deze studie toont ook aan dat leven zonder partner ervoor kan zorgen dat je een actieve leefstijl hebt en tot op late leeftijd een sterke cognitieve functie kan behouden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.