De filosofie van de vriendschap

Wat heeft de filosofie te zeggen over vriendschap? Het gaat om de begrippen deugdzaamheid, wederkerigheid, gelijkheid, liefde, vreugde en transformatie. Lees hier meer.
De filosofie van de vriendschap
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 08 mei, 2023

We hebben allemaal vrienden. Heb je echter ooit stilgestaan bij de vraag wat vriendschap eigenlijk is? Vriendschap is een terugkerend thema geweest in de filosofie, van de oudheid tot heden. In dit artikel gaan we enkele van de belangrijkste filosofische concepten over vriendschap verkennen.

Door dit te doen, zullen we dit type relatie, dat voor ons als mens zo fundamenteel is, beter kunnen begrijpen. Van kinds af aan cultiveren we inderdaad vriendschappelijke banden met andere mensen. Maar naarmate de tijd verstrijkt, verandert de betekenis ervan en ontwikkelen we verschillende opvattingen over vriendschap.

Ook de filosofie heeft ideeën om bij te dragen aan dit specifieke onderwerp.

Vriendinnen
Vriendschappen helpen ons onszelf beter te leren kennen. Bovendien helpen ze ons de noodzakelijke deugden voor een ethisch vervulde gemeenschap te perfectioneren.

Vriendschap volgens de klassieke filosofie

Een van de oude filosofen die het meest over vriendschap nadacht was Aristoteles. Hij geloofde dat dit soort relaties een uiterst belangrijke invloed had op het moreel van alle burgers. In feite suggereerde hij dat door vriendschap individuele deugdzaamheid kon worden bereikt. Deze ideeën suggereren dat andere mensen nodig zijn om tot ethische of karakterverbetering te komen.

Dit geeft het belang weer van vriendschap op het gebied van de filosofie, en voor Aristoteles in het bijzonder. Het belangrijkste voor hem was het cultiveren van de deugd van de hele samenleving. Dit wordt bereikt door vriendschap, omdat het individu zichzelf beter leert kennen, wat werkt als een stimulans om zijn ethische deugden te perfectioneren.

Wederzijdse liefde in vriendschap

Wederkerigheid is een van de ruggengraten van vriendschap. Het wordt opgevat als een tweerichtingsrelatie waarbij men geeft en ontvangt. Dit betekent dat een individu in een vriendschapsband actief deelneemt aan de relatie. Als dat niet zo is, is het bijzonder moeilijk om de relatie in stand te houden.

In feite bestaat vriendschap niet als een van de partijen zich niet inzet voor de relatie. Het moet een wederkerige en deugdzame liefde zijn tussen gelijken. Bij vriendschap hoort inderdaad de gelijkheid van beide karakters en hun handelingen.

Gelijkheid in vriendschap

Gelijkheid is een ander belangrijk kenmerk van vriendschap. Vrienden zijn gelijken. Ze zien elkaar in hun persoonlijkheden en karakters.

Deze gelijkwaardigheid impliceert een reeks gemeenschappelijke kenmerken die vrienden met elkaar delen. Bijvoorbeeld codes, smaken en ideologieën. Zo merk je waarschijnlijk dat je vriendschap vaak afmeet aan de hand van de dingen die je gemeen hebt met je vrienden.

Kortom, vriendschap gaat over wederkerigheid en gelijkheid. Je hebt iemand anders nodig, naast jezelf, in wie je jezelf weerspiegeld kunt zien.

Gevoelens van vriendschap

De gevoelens die met vriendschap samenhangen kunnen divers zijn. Dat gezegd hebbende, zijn er twee emoties waarover volledige overeenstemming bestaat: liefde en vreugde (Spaanse link). Volgens de filosofie zijn het allebei begrippen die de definitie van vriendschap verder verrijken.

Het begrip liefde in vriendschap

Liefde wordt opgevat als de motor die een vriendschap duurzaam maakt. Het maakt de verschillende bestaansvormen mogelijk en houdt ieders individualiteit in stand. Volgens dit perspectief heb je bepaalde eigenschappen gemeen met je vrienden, maar er zijn ook altijd verschillen. Die onderscheiden jou van hen.

Het begrip liefde suggereert dat ondanks de verschillen die er tussen jou en je vrienden kunnen zijn, de vriendschap blijft bestaan. Dit is zo vanwege het bestaan van het gevoel van liefde. Je mag individuen blijven en toch geliefd en gerespecteerd worden door je vrienden. Dit is echte vriendschap.

Vreugde als begrip van vriendschap

Wat het gevoel van vreugde betreft, is het vakgebied filosofie van mening dat het individuen verenigt in vriendschap. Het bestaat uit de dankbare momenten die je met je vrienden deelt, de momenten die jullie vriendschappen versterken.

Deze vreugde vereist dat jullie je allebei in elkaar verheugen. Met andere woorden, het geluk van je vriend doet jou vreugde voelen, die je ook deelt.

Hoe zit het echter met vriendschap in lijden? Meestal wordt aangenomen dat vriendschap in slechte tijden net zo waar is als vriendschap in goede tijden. Maar desondanks beweren sommige filosofische beschouwingen dat het moeilijk is om niet geraakt te worden door het lijden en de pijn van anderen.

In feite is het verdriet van je vrienden besmettelijk, omdat het moeilijk is om je niet in te leven in hun lijden. Om het te kunnen verdragen is een sterk karakter nodig. In je relaties moet echter het zoeken naar vreugde en niet naar lijden de boventoon voeren. Bijgevolg zijn liefde en vreugde de belangrijkste gevoelens van vriendschap.

Blije vriendinnen
Liefde en vreugde stellen ons in staat aangename momenten met onze vrienden te delen, en versterken de banden van vriendschap.

Vriendschap als transformatie

Soms waardeer je het transformerende potentieel niet dat je als persoon doet evolueren. In dit opzicht speelt vriendschap een echt belangrijke rol. Dat komt omdat vriendschap via de figuur van een vriend als uitdaging de noodzakelijke stimulans voor je persoonlijke groei produceert.

Maar wat betekent het voor een vriend om een uitdaging te zijn? Het gaat om het verschil dat ze vertegenwoordigen, een verschil dat gebaseerd is op de individualiteit van ieder van jullie. In deze specifieke zin wordt je vriend beschouwd als een vijand, omdat hij, met zijn eigen idealen en smaak, botst met je eigen subjectiviteit.

Door een vriend zowel als een ander als een vijand te beschouwen, kun je afstand tot jezelf bewaren en over jezelf nadenken. In dit soort zelfdenken vindt transformatie plaats waardoor je als persoon kunt groeien. In feite laat je vriend-vijand je andere manieren van zijn en handelen zien.

De filosofie van de vriendschap nodigt je uit om na te denken over een van de meest fundamentele menselijke relaties die je ooit zult hebben. Maar in het dagelijks leven zie je misschien vaak over het hoofd dat je vriendschappen liefde, vreugde, wederkerigheid en transformatie kunnen brengen.

Daarom zal kijken naar vriendschap vanuit een filosofisch perspectief je helpen na te denken over die van jezelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.