De Feynman-techniek om sneller te leren

Leerproblemen? Vind je het moeilijk om je te concentreren? Feynman stelt 4 eenvoudige stappen voor om het leerproces te verbeteren.
De Feynman-techniek om sneller te leren
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 04 december, 2023

Je hebt misschien weleens het gevoel gehad dat je geen vooruitgang boekt als je aan het studeren bent. Misschien heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je leertempo zo traag is. Wellicht ben je zelfs wel eens wanhopig geworden na verschillende mislukte pogingen om de betekenis van een concept te onthouden.

Informatie opslaan in ons hoofd is niet altijd zo eenvoudig. Om je hierbij te helpen, presenteren we je de Feynman-techniek.

Dit is een eenvoudige en efficiënte strategie om nieuwe kennis op een snellere en betere manier te kunnen onthouden. Blijf lezen om erachter te komen hoe het in zijn werk gaat.

“Als je iets niet op een eenvoudige manier uit kunt leggen, komt dat omdat je het zelf niet voldoende hebt begrepen”.

-Albert Einstein-

Wie was Richard Feynman?

Richard Feynman was een Amerikaanse theoretisch natuurkundige. Hij staat bekend om zijn werk:

  • de formulering van padintegralen van de kwantummechanica.
  • de theorie van de kwantumelektrodynamica.
  • de natuurkunde van de superfluïditeit van ondergekoeld vloeibaar helium.
  • het Parton-model in de deeltjesfysica.

Voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de kwantumelektrodynamica ontving Feynman in 1965 samen met Julian Schwinger en Sin-Itiro Tomonaga de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Bovendien, volgens een onderzoek uit 1999 van het Britse tijdschrift Physics World, werd Feynman van de 130 geciteerde vooraanstaande natuurkundigen over heel de wereld geclassificeerd als een van de tien grootste natuurkundigen aller tijden.

“Ik weet niet wat er mis is met mensen: ze leren niet door te begrijpen, ze leren op een andere manier, door routine of door iets anders. Hoe kwetsbaar is hun kennis!”

-Richard Feynman-

Richard Feynman

Waaruit bestaat de Feynman-techniek?

De Feynman-techniek is door Feynman’s biograaf James Gleick uitgelegd in het boek Genius: The Life and Science of Richard Feynman. Met behulp van de betreffende techniek kan iedereen op een efficiënte manier nieuwe kennis in zich opnemen, als hij dat wil. In feite is het ook een geweldig studiehulpmiddel om een examen van welke aard dan ook voor te bereiden.

“Dat wat ik niet kan maken, begrijp ik niet.”

-Richard Feynman-

James Gleick vertelt hoe Feynman zijn nieuwe notitieboekje open deed en op de omslag schreef: “Boekje van dingen die ik nog niet weet.” Feynman was dus altijd zijn kennis aan het reorganiseren. De natuurkundige probeerde altijd tot de kern te komen van elk onderwerp dat hij bestudeerde.

Wat hij van plan was, was om in dit aantekenboekje alle verklaringen te noteren van al die dingen die zich ontwikkelden in zijn onderzoeken.

Misschien kunnen we ons voorstellen dat we hetzelfde zouden doen met een vriend. We zouden hem alles vertellen wat we hebben geleerd met de bedoeling het beter te onthouden en het beter te begrijpen, terwijl we het hem vertellen. We hebben echter niet altijd zo’n behulpzame en geduldige vriend.

Daarom heeft Feynman een variant van deze techniek ontwikkeld die net zo effectief is: leren door uit te leggen.

Waaruit bestaat de Feynman-techniek

Het basisidee

Het basisidee van deze techniek bestaat uit het actief lezen van het studiemateriaal en het vervolgens op een eenvoudige manier proberen uit te leggen, alsof we het tegen een kind hebben, of tegen iemand die minder kennis heeft dan wij over dit onderwerp.

Vandaar dat deze vorm van leren wordt gezien als een actieve methodologie. Bij het uitleggen van het materiaal dat we bestuderen, moeten we een ander taalgebruik en verschillende strategieën hanteren. Op deze manier is het veel gemakkelijker om het ons te realiseren als we fouten maken en om op een efficiëntere manier te leren.

“De beste manier om iets te begrijpen is door het uit te leggen”.

-Richard Feynman-

De 4 stappen van de Feynman-techniek

De Feynman-techniek om beter te leren bestaat uit 4 eenvoudige stappen. Laten we eens kijken wat deze zijn.

Eerste stap

Om te beginnen, nemen we een vel papier. Bovenaan schrijven we dan de naam van het onderwerp dat we aan het bestuderen zijn. Als we bijvoorbeeld de stelling van Pythagoras aan het bestuderen zijn, moeten we dit bovenaan de pagina of op het papier noteren.

Tweede stap

Als we het onderwerp eenmaal hebben opgeschreven, moeten we het in onze eigen woorden beschrijven. We doen dit in eenvoudige taal, alsof we het aan iemand anders aan het uitleggen zijn.

Als we het voorbeeld van Pythagoras aanhouden, zouden we zoiets moeten opschrijven: “In een rechthoekige driehoek is het kwadraat van de hypotenusa gelijk aan de som van de vierkanten van de benen.”

De 4 stappen van de Feynman-techniek

Derde stap

De derde stap bestaat uit het herzien van alles wat we hebben opgeschreven. De bedoeling hiervan is de gedeelten te identificeren die:

  • niet heel goed worden uitgelegd.
  • verwarrend zijn.
  • niet goed zijn opgeschreven.

Daarvoor kunnen we in onze aantekeningen kijken of zelfs op zoek gaan naar nieuwe informatie. Het is ook handig om voorbeelden te gebruiken die onze kennis groter maken.

“Leer om alle problemen op te lossen die al eens opgelost zijn.”

-Richard Feynman-

Vierde stap

De laatste stap bestaat uit het voor de laatste keer nakijken van alles wat we opgeschreven hebben. Dus als we een te gecompliceerde taal hebben gebruikt, kunnen we de tekst herschrijven. Op die manier kunnen we het eenvoudiger en begrijpelijker maken. Hiervoor kunnen we ook metaforen of analogieën gebruiken. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de tekst door iedereen begrepen kan worden.

Als onze uitleg na het volgen van deze vier simpele stappen nog steeds niet goed begrepen kan worden, kan het zijn dat we zelf niet helemaal goed hebben begrepen wat we hebben bestudeerd. In dat geval zouden we het proces dan opnieuw moeten beginnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.