Drie dingen om te onthouden wanneer je je dieptepunt bereikt

Drie dingen om te onthouden wanneer je je dieptepunt bereikt

Laatste update: 13 september, 2017

Je dieptepunt, of de bodem van de put bereiken is niet het ergste wat jou kan overkomen. Het houdt simpelweg in dat je niet dieper kunt vallen, waardoor je twee opties overhoudt: je kunt op de bodem blijven liggen en verdrinken in je eigen pijn – dat is trouwens het ergste wat jou kan overkomen – of je kunt de bodem gebruiken als startblok om jezelf weer omhoog te duwen. Het is echter niet altijd makkelijk om de kracht te vinden om die eerste zet te geven. Vaak is het juist vrij lastig, omdat de bodem waar je op staat erg klein en glad is.

We hebben waarschijnlijk allemaal weleens het gevoel gehad dat we een dieptepunt bereikt hebben. Als dit voor jou geldt, dan weet je precies waar ik het over hebt. Het leven schotelt ons emotionele, mentale en lichamelijke uitdagingen voor die ons onderuit halen en ons een hopeloos, radeloos en duister gevoel bezorgen. Wanneer je dit punt eenmaal bereikt, bestaat er maar één uitweg, dieper kun je namelijk niet gaan.

Hier ben je je echter al van bewust. Je bent gevallen en weer overeind gekomen. Net als een feniks, ben je opgerezen uit je eigen as. De bodem van de put bereikt hebben, heeft jou een belangrijke levensles bijgebracht. Aangezien je een mens bent, weet je echter dat je zo weer naar beneden kunt glijden.

Misschien raak je verlamd door de angst om nogmaals in een soortgelijke situatie terecht te moeten komen, en weerhoudt dit je ervan om je leven ten volle te beleven, zorgt het ervoor dat je je doelen voor je uitschuift, of dat je jezelf opsluit in de zeepbel die je zelf geblazen hebt. Dit zal jou echter alleen maar schade toebrengen, waardoor je wederom op die harde bodem terecht zal komen. Angst is namelijk nooit een goede gids.

“Mijn dieptepunt werd het stevige fundament waarop ik mijn leven opnieuw opbouwde.”

-J. K. Rowling-

Leer van je ervaringen uit het verleden

Als je dit leest, dan komt dit waarschijnlijk doordat je het gevoel hebt alsof je zelf jouw dieptepunt hebt bereikt. En je weet al dat die schijnbaar bodemloze put, wel degelijk een keiharde bodem heeft.

Dieptepunt De Bodem Van De Put

Ontken die dingen die je hebt meegemaakt niet en weet dat je je ook niet hoeft te schamen voor de negatieve dingen die jou zijn overkomen. Door je de pijn uit je verleden te herinneren, zul je beter in staat zijn om de volgende suggesties in praktijk te brengen. Wanneer je nogmaals die verrekte bodem bereikt, herinner je dan het volgende:

1. Voel je pijn zonder eraan gehecht te raken, probeer het niet te onderdrukken

Laat je emoties stromen, geef jezelf de kans om je frustratie te voelen, je teleurstelling, of zelfs je woede. Je gevoelens leren te identificeren is de enige manier om de pijn te overwinnen. Als je jezelf probeert af te leiden door je gedachten op andere dingen te richten, dan zal dit er alleen maar voor zorgen dat je emoties groter worden, en zich in rep en roer brengen om een plekje in jouw geest te bemachtigen.

Voel je pijn zonder eraan gehecht te raken. Laat het gewoon stromen. Ga niet op zoek naar oplossingen, ga niet op zoek naar iets of iemand om de schuld op te schuiven, denk niet na over de stappen die je moet ondernemen. Voel het gewoon. In tegenstelling tot hoe het misschien lijkt, jouw emoties zullen je niet verslinden, ze zullen gewoon wegebben en jou bevrijden.

2. Geef jezelf de tijd om te reflecteren

Reflectie verandert alles. Je moet betekenis zien te geven aan de dingen die je hebt meegemaakt en leren te begrijpen wat voor invloed deze dingen op je hebben gehad. Zodra je je emoties eenmaal hebt laten stromen, is het tijd om je geest tot rust te laten komen en je hart te verlichten. Het is tijd om een nieuwe les te leren.

Reflecteren houdt niet in dat je op zoek gaat naar een schuldige, maar eerder dat je je bewust wordt van je eigen verantwoordelijkheid, dat je jezelf vergeeft en dat je positieve beslissingen neemt die jou sterker zullen maken. Hier kan veel of weinig tijd voor nodig zijn. Neem zo veel tijd als je nodig hebt. Alleen diepgaande reflectie die resulteert in een geleerde les zal je helpen om uit die put te komen.

Als je zelfvertrouwen ondanks de val heel is gebleven, zal het veel makkelijker zijn om weer op de been te komen. Maak van je val gebruik om jezelf een beetje liefde te geven. Behandel jezelf met minstens evenveel genegenheid als je aan anderen geeft. Respecteer jezelf, vergeef jezelf, geef jezelf een kans, en probeer geen veranderingen aan jezelf op te dringen die tegenstrijdig zijn met de persoon die je bent.

Dieptepunt De Bodem Van De Put

3. Laat je geest stromen

Veel mensen die het gevoel hebben alsof ze hun dieptepunt hebben bereikt, geven zichzelf niet de kans om zich los te maken van hun problemen. Ze hebben het gevoel alsof ze alle slechte dingen in hun leven moeten blijven herkauwen. Een obstakel tegenkomen, betekent echter niet dat je geen omweg kan maken en zodoende iets veel mooiers tegen kunt komen op een andere weg.

Om jezelf uit die put te krijgen, kun je, in plaats van voortdurend in rondjes te blijven gaan, het beste op zoek gaan naar een bezigheid die jouw geest de kans geeft om te stromen. Creatieve bezigheden, muziek, lichaamsbeweging, of meditatie kunnen je helpen om die giftige plek waar je je nu in bevindt even te verlaten, een nieuwe omgeving aan te voelen, en je weer op je leven te richten met hernieuwde energie.

Creativiteit: de stem van je hart


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.