De dingen die je niet oplost, zullen zich blijven herhalen

De dingen die je niet oplost, zullen zich blijven herhalen

Laatste update: 04 april, 2017

Er bestaat geen magische formule om iets dat we niet leuk vinden uit ons leven te houden. We kunnen de dingen die onaangenaam voor ons worden niet op afstand houden. Zowel blije als droevige ervaringen zijn nu eenmaal voorbestemd om plaats te vinden is ons leven.

Het is helaas onmogelijk en bovendien helemaal niet praktisch om te willen dat alles altijd helemaal goed zit in ons leven. Onze dagelijkse gebeurtenissen kunnen ons niet altijd tegemoet lachen. Van die gebeurtenissen die ons verdrietig hebben gemaakt, hebben we ook geweldige lessen geleerd. We zijn als mensen in staat om alsmaar weer overeind te komen. We beschikken over de nodige hulpmiddelen om al onze struikelingen aan te kunnen.

“Er bestaat geen vorm van geluk, dit weet ik zeker, die je kunt verkrijgen door te ontsnappen, en al helemaal niet door weg te rennen in de richting van het verleden.

-Jorge Bucay-

Juist daarom moeten we altijd ons best doen om hetgeen ons stoort onder ogen te komen en op zoek te gaan naar een manier om dit probleem op te lossen. Laten we niet vergeten dat we genoeg kracht in onszelf dragen om bestand te zijn tegen het slechte. Zodoende zijn we ook sterk genoeg om het slechte te confronteren, op te lossen en volledig uit de weg te ruimen. Vergeet niet dat de losse eindjes die je niet aan elkaar knoopt alsmaar verder zullen ontrafelen en dat hier bepaalde gevolgen aan verbonden zitten.

Het is normaal om de dingen waar je overstuur van raakt uit de weg te willen gaan

De verleiding de mensen die we vervelend of storend vinden uit de weg te gaan, is altijd zeer groot aanwezig. We hebben als mensen bepaalde instincten. Deze instincten geven aan dat we in gevaarlijke situaties twee opties hebben: vechten of vluchten. De meeste bedreigingen waar we nu nog mee worden geconfronteerd zijn echter helemaal geen leeuwen of slangen meer, waardoor deze bedreigingen dus ook een ingewikkeldere reactie vereisen.

Slang

Het is volkomen begrijpelijk dat we, wanneer we ons van binnen gebroken voelen, het gevoel hebben alsof wegrennen de meest gepaste oplossing is. In de tussentijd hopen we dat de tijd de dingen aan zal pakken en ervoor zal zorgen dat alles weer als normaal wordt. In dit soort gevallen willen we eigenlijk maar één ding en dat is ons emotioneel weer in orde voelen. We hebben geen zin om het risico te lopen om nog meer gebroken te worden.

“Wanneer dingen kapot gaan, zorgt niet het gegeven dat ze gebroken zijn ervoor dat ze niet gerepareerd worden. Maar het gegeven dat er kleine deeltjes ontbreken. De hele vorm is misvormd geraakt. Alles is veranderd.”

-Anoniem-

In elkaar storten houdt noodzakelijkerwijs een verandering in die we in eerste instantie niet kunnen begrijpen. Een verandering die ons compleet in de war brengt. Deze verandering kan storend worden als we er daarnaast ook niet de aandacht en tijd aan schenken en besteden die het verdient. We moeten onszelf wederom opnieuw in elkaar zetten en herstellen. Die leidt tot een proces dat we verplicht moeten voltooien, als we willen dat de pijn zich niet blijft herhalen elke keer dat we erop terugblikken.

Hetgeen je uit de weg gaat, blijft altijd bij je

We worden gedwongen om dit proces uit te zitten. Als we er van weg proberen te rennen, dan zullen we ons vroeg of laat realiseren dat het ons overal naartoe gevolgd heeft. We hebben geprobeerd om het uit de weg te gaan door onze aandacht op iets anders te richten, maar we zijn er niet in geslaagd om het probleem ook uit de weg te ruimen. Het is nog altijd bij ons.

Wegrennen biedt ons waarschijnlijk het beste perspectief om de dingen die ons zijn overkomen op een andere manier te bekijken. En dit is maar goed ook. Dit zorgt er namelijk voor dat we uiteindelijk altijd weer terug zullen komen op de plek waar we begonnen zijn. Zo zullen we gedag kunnen zeggen tegen de pijn en de wilskracht kunnen vinden om naar onszelf te luisteren. We zullen ervoor kiezen om dapper te zijn in situaties die ons ervan weerhouden vooruit te komen.

De lessen die je niet leert, zullen zich blijven herhalen

Wanneer het moment waarop we hetgeen ons al die tijd stoorde op hebben gelost eindelijk aanbreekt, zullen we veel meer geleerd hebben dan we ons in eerste instantie zullen realiseren. We zullen hoe dan ook een stuk sterker zijn geworden door die omstandigheden die ons hebben gedwongen om het leven in al zijn glorie onder ogen te komen.

 

Vrouw met Vlinder

We zouden die dingen die ons beperken uit ons leven moeten bannen. Doen we dit namelijk niet, dan zullen we met onze handen en voeten aan de grond gebonden worden. Hoewel het misschien lijkt alsof we vooruitkomen, is dit in feite helemaal niet zo. Lafheid houdt in dit geval niet bang zijn voor het probleem in. Lafheid houdt in dit geval in dat je niets doet om te voorkomen dat het probleem jou neerslaat. Dapperheid houdt in dat je je verzet tegen je monsters.

“Wat kunnen we verwachten van een leven dat beleefd wordt met onze handen vastgebonden achter ons rug, met vermomde lafheid, met bij elke struikeling een glimlach van oor tot oor, met al onze hoop gevestigd op geluk.”

-Pablo Benavente-

Alles dat we overlaten aan geluk of mazzel zal zich blijven herhalen. Alles dat we de kans geven om vorm aan zichzelf te geven. Alles waar we op zitten te wachten om onszelf weer goed te kunnen voelen. Het zal beroep op ons blijven doen wanneer we op ons zwakst zijn. Het zal niet vertrekken tot we voorgoed vaarwel zeggen. En dit houdt als het nodig is ook huilen in, gepaard met een ‘ik kan het niet’.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.