De dingen die je niet benoemt, houden op te bestaan

De dingen die je niet benoemt, houden op te bestaan
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

Al die dingen die je niet benoemt, houden op te bestaan. Jouw emoties benoemen is de eerste stap om jezelf te bevrijden van de pijn die ze kunnen veroorzaken. Als je ze niet benoemt, kunnen ze jou schade berokkenen.

Waar gaat onuitgesproken angst naartoe? Waar bergt jouw geest de emoties op die je losgelaten hebt? Hoe pak je de dingen aan die jou pijn bezorgen als je ze uit de weg gaat? Waar bevindt zich de laatste rustplaats van de dromen die nooit werkelijkheid worden?

Alleen omdat ze ophouden te bestaan, betekent echter niet dat ze hun kracht verliezen om jou schade te berokkenen. Ze blijven jou namelijk op dezelfde manier kwetsen als toen je er niet over praatte.

Ook al praat je niet over wat jou stoort aan andere mensen of over wat jou boos maakt, toch blijven die dingen hangen. Je voelt nog steeds de pijn wanneer anderen jouw zelfvertrouwen aanvallen en jou kleineren. Als je echter niet over deze dingen praat, dan houden ze bijna op te bestaan.

Hoe kan je jouw angsten omschrijven als ze niet benoemt? Wanneer je ze benoemt, dan geef je ze immers een vorm. En dat geeft jou de mogelijkheid om ze aan te pakken en te overwinnen. Als je dit niet doet, dan zullen jouw angsten er nog steeds zijn.

Veel gedachten kunnen voor jou betekenisvol zijn. Als je ze echter niet benoemt, dan zal je ze nooit aanpakken. De gedachten blijven dan krachtig maar ze bestaan alleen in je eigen geest.

“De zwakken kunnen nooit vergeven. Vergiffenis is de eigenschap van de sterken.”

-Mahatma Gandhi-

Hoe beïnvloeden de dingen die je niet benoemt jezelf

Hoe beïnvloeden de dingen die je niet benoemt, jou?

Wist je dat een derde van de mensen die een arts raadplegen, symptomen hebben waarvoor geen medische verklaring is? De pijn is niet lichamelijk maar psychologisch van aard.

Dit betekent dus dat psychologische pijn evenveel pijn doet als lichamelijke pijn. Het blijft binnenin jezelf zitten zonder de mogelijkheid te ontsnappen. Het beschadigt dan jouw lichaam. Al die dingen die je niet benoemt en vrijmaakt, houden dan ook op te bestaan voor anderen.

Hoe meer tijd je alleen doorbrengt met je pijn, hoe meer de pijn binnenin jezelf groeit. Wanneer je het niet naar buiten laat komen, dan verhoog je de kans dat je ziek wordt.

Dit is waar wanneer je ziet maar niet spreekt, wanneer je hoort maar niet helpt of wanneer je ziek bent en niet probeert om jezelf te genezen. Dit zijn manieren waarop jij je lichaam en je geest ziek maakt.

Op je eentje lijden verscheurt mensen van binnen. Dat is de reden waarom er geen betere remedie bestaat dan de dingen te benoemen die jou van binnenuit doden.

Benoem jouw angsten, jouw dromen en de onrechtvaardigheden in de wereld. Wanneer je ze allemaal benoemt, dan hebt je de macht om er iets aan te doen. Je kan eraan werken en de confrontatie ermee aangaan. Je kan ze bezitten.

Waarom is het slecht om jouw emoties te onderdrukken

Waarom is het slecht om jouw emoties te onderdrukken?

Mensen kunnen de dingen die je niet benoemt, niet begrijpen. Ze kunnen de lasten ook niet zien die jij niet benoemt. Het gevolg is dan dat jij het gewicht van die lasten met niemand kan delen. Uiteindelijk zullen ze jou kwellen en achtervolgen.

Emoties zijn heel belangrijk. Daarom is het essentieel dat je leert hoe je ze kan regelen. Dit is immers nodig in het belang van jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid.

De wetenschappers Philippe Goldin en James Gross hebben over dit onderwerp een artikel geschreven. Het is verschenen in het tijdschrift Biological Psychiatry. 

Volgens hen zijn emoties verbonden met het activiteitspatroon van jouw hersenen. Het maakt niet uit of je jouw emoties uitdrukt of niet. Anderzijds hebben ze ook vastgesteld dat de onderdrukking van emoties de insula en de amygdala activeert.

Uitdrukking geven aan je emoties verlicht een beetje van je pijn. Het verzacht bovendien de schade die ze je berokkend hebben. Wanneer je de emoties identificeert die bepaalde situaties bij jou oproepen (angst, vreugde, woede, enzovoort), dan zal je dichterbij de mogelijkheid komen om die situaties op een intelligente manier aan te pakken.

Je heelt jezelf wanneer je alles loslaat. Wanneer je leegmaakt wat binnenin jezelf zit, dan maak je het probleem kleiner. Dat komt omdat je in staat bent om het te delen. Wanneer je iets benoemt, dan geef je het een fysieke vorm. Daarna heb je geen andere keuze dan ermee om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goldin PR, McRae K, Ramel W, Gross JJ. The Neural Bases of Emotion Regulation: Reappraisal and Suppression of Negative Emotion. Biological Psychiatry Vol. 63, Issue 6, Pages 577-586.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.