De bevrijdende mantra van Groene Tara

De bevrijdende mantra van Groene Tara

Laatste update: 08 maart, 2019

Groene Tara is een van de meest populaire godinnen binnen het boeddhisme. Ze is de godin van universeel mededogen, verlichting en deugdzame gebaren. Ze zeggen dat ze de moeder is van alle Boeddha’s. In dit artikel vertellen we je iets meer over de mantra van Groene Tara.

Het woord ‘Tara’ betekent ‘bevrijdend’. Volgens boeddhistische overtuigingen bevrijdt het mensen vooral van hun angst voor externe bedreigingen.

Tot deze angsten behoren volgens de traditie de angst voor olifanten, leeuwen, vuur, slangen, dieven, stormachtige wateren, slavernij en boze geesten. De mantra van Groene Tara dient daarom als ritueel om al deze gevaren op te roepen.

De mantra van Groene Tara beschermt ons echter ook tegen interne gevaren: trots, onwetendheid, jaloezie, haat, koppigheid, gehechtheid, verontrustende twijfels en hebzucht. Voor boeddhisten is dit een zeer krachtige mantra die rust en veiligheid biedt.

De betekenis van de mantra van Groene Tara

Een mantra is een groep lettergrepen, fonemen of woorden die volgens bepaalde overtuigingen een psychologische of spirituele kracht hebben. De etymologische betekenis ervan is ‘mentaal instrument’.

Elke mantra induceert een bepaalde staat van bewustzijn of gemoedstoestand. De mantra van Groene Tara wordt gebruikt om angst en onzekerheid het hoofd te bieden.

Afbeelding van een tantrisch symbool

De mantra van Groene Tara bestaat uit de volgende woorden en lettergrepen: ‘om tare tuttare ture soha‘. Deze mantra verwijst naar Tara, de godin van universeel mededogen en de kleur groen, wat binnen het boeddhisme de kleur van vitaliteit is. Laten we eens iets dieper ingaan op de betekenis van die woorden:

 • Om: heeft te maken met het lichaam, de geest en de manier waarop we universele goddelijkheid benaderen.
 • Tare: bevrijdt ons van lijden, gevoelens en inferieure kracht.
 • Tuttare: vertegenwoordigt bescherming tegen interne en externe gevaren.
 • Ture: staat voor de bescherming tegen fysieke ziekten en is daarnaast een woord dat vrede genereert.
 • Soha: vertegenwoordigt bescherming op de lange termijn tegen interne en externe gevaren.

Meditatie en de mantra van Groene Tara

De mantra van Groene Tara heeft een zeer grote betekenis voor boeddhisten. Tegenwoordig zijn er in het Westen ook veel mensen die deze mantra beoefenen, omdat het hen helpt te ontspannen en rustig te worden.

De meeste van hen geven er echter niet dezelfde betekenis aan als boeddhisten. Toch maken ze gebruik van de mantra om zichzelf van binnenuit sterker te maken.

Boeddhistische houding voor meditatie

Volgens de boeddhistische traditie kun je deze mantra het beste uitspreken tijdens meditatie. Volgens het boeddhisme zijn er namelijk bepaalde stappen nodig om deze mantra volledig effectief te laten zijn:

 • Zoek een rustige plek op. Ga zitten, sluit je ogen en adem langzaam in en uit.
 • Denk vervolgens na over de problemen die je wilt oplossen.
 • Richt je dan op je angst en op het verdwijnen van je angst.
 • Spreek daarna de mantra meerdere keren achter elkaar hardop uit: ‘Om tare tuttare ture soha’.
 • Visualiseer terwijl je de mantra herhaalt en diep in en uit blijft ademen een groene bol.
 • Als dit je een gevoel van kalmte bezorgt, blijf dan een tijdje langzaam en diep in- en uitademen voordat je terugkeert naar je normale activiteiten.

Werkt deze mantra echt?

Het is vrij moeilijk om de ware effectiviteit van dit soort rituelen vast te stellen. Het is bekend dat het herhalen van suggestieve woorden een kalmerend en ontspannend effect kan hebben op mensen. Op de een of andere manier helpen ze de hersenen om op een veel rustigere frequentie te vibreren.

Wat zeker is, is dat we onszelf programmeren om bepaalde ervaringen te benaderen of te vermijden. Ook vormen we in onze hersenen verschillende systemen om elk van deze ervaringen te interpreteren. Soms doen we dit bewust, maar in de meeste gevallen hebben we het helemaal niet door.

Hierdoor brengt onze houding ons dichter bij bepaalde ervaringen en houdt het ons weg van andere ervaringen. Dit is waarom we de dingen die ons overkomen ook op verschillende manieren interpreteren.

De mantra van groene tara

Je zou dus kunnen zeggen dat als iemand ervan overtuigd is dat het uitvoeren van een ritueel zoals dat van de mantra van Groene Tara een speciale en krachtige betekenis heeft, dit voor hem ook zo zal zijn.

Op iemand die er zeer sceptisch over is, zullen dit soort rituelen echter waarschijnlijk geen effect hebben. Onthoud namelijk dat de menselijke geest vrij complex en diepzinnig is. Het is als een mysterieuze wereld waarin vrijwel alles mogelijk is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Jacobs, Joseph (2016) Fábulas y leyendas de la India. Quaterni
 • Chu, LC (2010). Los beneficios de la meditación frente a la inteligencia emocional, el estrés percibido y la salud mental negativa. Estrés y salud , 26 (2), 169-180. https://doi.org/10.1002/smi.1289
 • Gupta, R., Arora, R., & Grover, R. Effectiveness of mantra meditation as a neurophysiological phenomenon for stress management in undergraduate medical students. National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology. 2021; 11(6): 558-566.
 • Lolla, A. Mantras help the general psychological well-being of college students: A pilot study. Journal of religion and Health. 2018; 57(1): 110-119.
 • Matko, K., Sedlmeier, P., & Bringmann, H. C. What makes yoga effective? Differential effects of ethical education, physical yoga, and mantra meditation on well-being and stress. 2021.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.