Het geheim om verder te gaan met je leven: weer opnieuw beginnen

Het geheim om verder te gaan met je leven: weer opnieuw beginnen

Laatste update: 15 januari, 2019

Verdergaan en weer opnieuw beginnen zonder terug te kijken is niet altijd makkelijk, vooral niet als je erg veel emotionele bagage met je meedraagt. Soms moet je tussendoor even stoppen om te genezen of jezelf weer opnieuw te vinden. Pas als je die nieuwe en betere versie van jezelf hebt gevormd, ben je echt klaar om verder te gaan.

We zouden het leven kunnen vergelijken met een geweven doek waar een patroon op geborduurd is dat allerlei beginnen en eindes heeft.

Een begin en een einde zijn twee kanten van dezelfde medaille, vol tegenstrijdige emoties die moeilijk te beheersen zijn. Dat komt omdat het moeilijk is om verder te kijken dan je angsten en te zien hoeveel kansen er liggen op de horizon.

Deskundigen op dit gebied, zoals Denise Beike van de Universiteit van Arkansas, beweren dat de dingen die je overkomen niet zo belangrijk zijn als hoe je ermee omgaat. Het is daarom zeer belangrijk om een ​​duidelijk en objectief perspectief te hebben voor bepaalde dingen.

De wortels van pijn

Nadat je iets moeilijks had meegemaakt in je leven, zeiden de mensen om je heen waarschijnlijk tegen je dat je een manier moest vinden om verder te gaan met je leven.

Hoe doe je dit echter als je worstelt met zoveel angst en pijn? Je weet dat je door moet gaan en naar de toekomst moet kijken, toch is het niet altijd even makkelijk om dit ook daadwerkelijk te doen.

De wortels van pijn gaan vaak erg diep. Je kunt ze er niet gewoon uittrekken en ergens anders neerleggen. Weer opnieuw beginnen is dus niet zo eenvoudig.

Je moet in staat zijn om jezelf te herstellen, te transformeren en een nieuwe jij te creëren op basis van alles wat je hebt meegemaakt en geleerd. Dit proces kan enige tijd duren. Geef jezelf deze tijd dan ook. Je zult zien dat weer opnieuw beginnen dan ineens een stuk makkelijker wordt.

Soms vallen goede dingen uit elkaar zodat er betere dingen in elkaar kunnen vallen.”

-Marilyn Monroe-

Meisje met een koffer vol vlinders

Je kunt niet vooruit als je nog steeds emotionele bagage bij je draagt

Je kunt het. Richt je blik op de horizon en ga stap voor stap vooruit. Je zou het zelfs geheel aan de tijd kunnen overlaten om al je emotionele wonden te helen.

Veel mensen denken namelijk dat het verstrijken van de tijd hen zal helpen hun pijn en herinneringen te vergeten. Er komt echter een dag waarop ook zij zich realiseren dat deze strategie eigenlijk niet echt werkt.

Albert Ellis, de bekende cognitieve psychotherapeut, zei vaak dat we ons als mensen laten meeslepen door bepaalde overtuigingen zonder überhaupt na te denken over andere opties. Ellis noemde dit ‘irrationele ideeën’. Dit zijn ideeën die ervoor zorgen dat we in ongezonde en problematische situaties terechtkomen.

Elke keer dat je dus voor een moeilijke periode of een periode van transitie staat in je leven, zou je moeten nadenken over de volgende ideeën:

Emotioneel vooruit blijven gaan

Vooruitgaan is niet hetzelfde als verder reizen. Na een scheiding of een verlies raadplegen mensen vaak psychologische hulp, omdat ze verder wilden gaan met hun leven zonder zichzelf voldoende de tijd te geven om te rouwen.

Man kijkt naar de sterren en de maan

Je zou dit zeer simpele idee absoluut aan je lijst moeten toevoegen: vooruitgaan. Dit is wat het betekent:

  • Vooruitgaan betekent niet vast komen te zitten op dezelfde plek.
  • Het impliceert het toepassen van een nieuwe levensstrategie.
  • Vooruitgaan vereist van binnenuit beginnen, zonder weg te rennen.
  • Het betekent onder ogen zien wat je voelt en het dan accepteren. Je moet het begrijpen, genezen en jezelf de kans geven om weer opnieuw te beginnen. Dat is de enige manier om werkelijk emotionele en psychologische vooruitgang te boeken.
  • Het is ook belangrijk om te weten dat de pijn en het verdriet van een verlies nooit zullen verdwijnen. Niemand kan deze gevoelens uitwissen. Maak er daarom ruimte voor in jezelf en leer ermee te leven.

Transities hebben tijd nodig

Een studie van Mark A. Thornton van de Cornell-universiteit toont aan dat elke verandering een aantal emoties met zich meebrengt. Om effectief met een verandering om te kunnen gaan, moet je daarom eerst weten hoe je met deze emoties moet omgaan.

Als je dat niet doet en je het proces probeert op te jutten, dan loop je het risico om een psychische stoornis zoals depressie te ontwikkelen.

Je moet in staat zijn om je woede en frustratie te kanaliseren. Ook moet je weten hoe je je teleurstelling kunt ontleden en ervan kunt leren.

Vrouw die geniet van de wind in haar haren

Weer opnieuw beginnen met een verbeterde en sterkere versie van jezelf

Mensen veranderen niet, ze gaan vooruit. We recreëren onszelf zo vaak als we nodig hebben. Dit doen we niet in een opwelling of voor ons eigen vermaak. Transformatie vindt plaats wanneer je tegenslag te verduren krijgt en erin slaagt om er sterker en beter voorbereid uit te komen.

Je weet dat verdergaan de enige optie is die je in het leven hebt. Het alternatief is om verlamd en gestrand te raken. Je kunt echter wel zelf bepalen hoe je het doet.

Probeer niet weg te rennen van jezelf en je emoties. Open de deur naar die donkere en rommelige kamer waar het diepste deel van jezelf schuilgaat. Geef het wat liefde, breng het op orde en laat het luchten.

Sta jezelf toe om opnieuw te beginnen. Ga weer verder op je pad, als een sterker en meer hoopvol persoon. Zoals Charlotte Brontë ooit zei: “Welke noodzaak is er om stil te staan ​​bij het verleden als het heden zoveel zekerheid biedt en de toekomst zoveel rooskleuriger is?” 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ellis, Albert (2005). Sentirse mejor, estar mejor y seguir mejorando. Madrid: Mensajero


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.