De beste persoon om jezelf te genezen ben jij

Het leven heeft me een goede les geleerd die ik graag met je wil delen. Lees verder om te ontdekken wat ik heb ontdekt!
De beste persoon om jezelf te genezen ben jij

Laatste update: 23 maart, 2022

De les die het leven mij leerde is dat je zelf de beste heelmeester bent. De beste persoon om jezelf te genezen ben jij. Jij hebt alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan en beter voor jezelf te zorgen.

Toen ik begon met mijn opleiding tot yoga-instructeur, leerde ik dat een van de fundamentele richtlijnen van yoga ‘ahimsa’ is. Ahimsa betekent ‘ geweldloosheid‘. Vaak beschouwen we dit alleen als niet agressief tegenover anderen, maar we zijn ons niet altijd bewust van het geweld dat we onszelf en ons eigen lichaam aandoen.

Paradoxaal genoeg heb ik dit geleerd van de Indiase geneeskunde, maar dan omgekeerd. Ik heb geleerd “door contrast” dat er dingen zijn die gewelddadig zijn voor mijn lichaam. Een week lang heb ik een schijnbare ontgiftingsbehandeling gevolgd die alleen maar heeft geleid tot een grote systeemblokkade in mijn lichaam waarvan ik nu aan het herstellen ben.

De beste persoon om jezelf te genezen ben jij

Ik herstel mezelf alleen, behandel mijn lichaam met veel liefde, zorgzaamheid, zachtheid en respecteer mijn gevoeligheid. Ik heb geleerd dat we de eersten moeten zijn om onze eigen gevoeligheid te respecteren.

Dit is niet alleen een subjectief begrip. Ik vertel mijn cliënten vaak dat we een diep begrip moeten hebben van de manier waarop ons zenuwstelsel en onze hersenen werken.

Ons lichaam heeft natuurlijke genezings- en regeneratiekrachten die zichzelf alleen activeren als reactie op rust en ontspanning, niet op stress. Als we gestrest zijn, worden al onze fysieke mechanismen van genezing en vernieuwing geblokkeerd of verminderd tot hun minimale kracht. Net als ons immuunsysteem en ons vermogen om voedingsstoffen te absorberen.

Wanneer dit gebeurt, moeten we zacht en voorzichtig reageren, naar ons lichaam luisteren en het “less is more”-perspectief nemen. We moeten ons lichaam op een natuurlijke manier laten genezen, zodat ons fysieke en mentale mechanisme zichzelf op een gezondere manier kan reorganiseren en weer kan neigen naar vrede, welzijn en geluk.

Ik bevind me vaak met mensen die door het botsen van therapieën en behandelingen zijn gegaan die te hard en intens zijn. Daardoor voelt iemand zich vaak nog meer gebroken dan voordat hij of zij begon.

Als je jezelf op een plek bevindt waar je genezing nodig hebt – fysiek, emotioneel of spiritueel – voordat je aan een detox of een andere extreme behandeling begint, is het handig om jezelf deze eenvoudige vragen te stellen.

Eenvoudige vragen om jezelf te genezen

Iemand die mediteert op het strand
  • Op welke gebieden van mijn leven vertrouw ik meer op de stemmen van anderen dan op mijn eigen stem?
  • Op welke momenten vertrouw ik mijn welzijn aan anderen toe in plaats van naar mijn eigen lichaam te luisteren?
  • Tegen welke delen van mijn innerlijke zelf gedraag ik me gewelddadig?
  • Welke gewoonten heb ik die aanvallen op mezelf zijn?

Besteed wat tijd aan het beantwoorden ervan, en doe dat eerlijk. Als je eenmaal tot een aantal antwoorden bent gekomen, moet je deze kennis toepassen in je leven en actie ondernemen.

Vaak kunnen de antwoorden die je krijgt je aanmoedigen om te stoppen met het bezoeken van een bepaalde plaats. Het kan ook leiden tot het verbreken van een bepaalde vriendschap. Of misschien zal het je helpen om te zien wat er gebeurt als je een behandeling of therapie stopzet waarvan je denkt dat deze te agressief is.

Je zou kunnen besluiten om te stoppen met jezelf tussen de vier muren van een sportschool te proppen terwijl je muziek knalt om een wandeling door een park in de zon te maken, naar de vogels te luisteren en je levend en vredig te voelen, hier en nu.

Conclusie

Laat dingen achter die je pijn doen, met de belofte dat het in de toekomst het beste zal zijn. Geef jezelf toestemming om voor jezelf te zorgen met een vriendelijkheid en liefde die je verrast, want jij bent je meest waardevolle bezit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.