Tien van de beste films van Keanu Reeves

Actie, drama, fantasie, horror... Keanu Reeves heeft in vele genres gewerkt en is een acteur die zeker zijn sporen heeft nagelaten. Hier brengen we je een selectie van tien van zijn beste films.
Tien van de beste films van Keanu Reeves
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Francisco Jimenez Criado

Laatste update: 04 december, 2023

In Hollywood zijn talloze acteurs de geschiedenis ingegaan omdat ze veel hoofdrollen hebben gehad. Velen van hen hebben zich een plaatsje verworven in de wereld van de roem, terwijl anderen liever op de achtergrond bleven. Een van de meest geprezen acteurs in de filmwereld van vandaag is Keanu Reeves en vandaag bekijke we tien van zijn beste films.

Hoewel Keanu in Libanon is geboren, is hij eigenlijk Canadees. Hij heeft veel lof gekregen, zowel wat betreft zijn acteerprestaties als op persoonlijk vlak, omdat hij bekend staat om zijn eenvoudige en nederige levensstijl. Laten we eens kijken naar tien van de beste producties waaraan hij als acteur heeft deelgenomen.

Tien van de beste films van Keanu Reeves

1. Dangerous Liaisons (1988)

Geregisseerd door Stephen Frears, is Dangerous Liaisons een verhaal dat zich afspeelt in barok Frankrijk in de 18e eeuw. Een markiezin genaamd Merteuil wil wraak nemen op haar minnaar. Naarmate de film vordert, wordt het verhaal ingewikkelder en raken er andere mensen bij betrokken.

In deze film speelt Keanu een jonge harpleraar die zowel aantrekkelijk als sympathiek is. Het was een van zijn eerste optredens op het scherm.

2. My Own Private Idaho (1991)

Dit is een van de meest interessante Keanu Reeves films en ook een van de minst bekende. Hierin speelt hij de jongeman Scott Favor, die samen met zijn vriend Mike Waters de kost verdient als straatventer in de straten van Portland. De film heeft een onderhoudend en emotioneel geladen plot.

Het werd geregisseerd door Gus Van Sant, die wilde dat Keanu’s personage een rebel zou zijn, totdat de liefde op zijn deur klopte.

“Je moet gelukkig zijn om te leven, ik niet.”

-Keanu Reeves-

3. Point Break (1991)

Geregisseerd door Kathryn Bigelow, vertelt deze film het verhaal van Johnny Utah (Keanu Reeves), een FBI-agent die tot taak heeft een bende overvallers te onderzoeken. De bende draagt de maskers van presidenten van de Verenigde Staten als ze hun overvallen uitvoeren.

Alles gaat echter mis als Utah Bodhi ontmoet, het hoofd van de bende, die uiteindelijk een beruchte invloed heeft op het leven van de jonge politieman.

4. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Van een van de meest gerenommeerde filmmakers uit de geschiedenis, Francisco Ford Coppola, kwam Bram Stoker’s Dracula. Het toont het verhaal van een jonge advocaat genaamd Jonathan Harker, die naar Transsylvanië reist om graaf Dracula te ontmoeten.

In feite wordt het beeld van Dracula nieuw leven ingeblazen in een interessante gotische setting waarin de zintuigen van de personages samenkomen met de emoties van de kijker.

5. Little Buddha (1993)

Een film geregisseerd door Bernardo Bertolucci waarin Jesse Konrad, een jongen die in Seattle woont, een congregatie van boeddhistische monniken ontmoet. Zij geloven onmiddellijk dat hij de reïncarnatie is van Lama Dorje.

Little Buddha bevat enigszins fantasievolle en epische ideeën. In feite lijkt er soms sprake van een zekere ontwijking van de werkelijkheid. Keanu speelt de Boeddha.

6. Speed (1994)

Een verhaal vol actie en avontuur waarin een politieagent uit Los Angeles, genaamd Jack Traven (gespeeld door Keanu), meer dan eens gevaar weet te vermijden. Hij staat echter op het punt betrokken te raken bij een veel groter probleem, een bus met een geprogrammeerde bom die ontploft als de snelheid onder de 80 km/u komt.

Deze film, geregisseerd door Jan de Bont, won twee Oscars voor geluidseffecten. Nauwelijks verrassend, want de film laat de adrenaline van de kijker pompen en ook het filmen is buitengewoon indrukwekkend.

7. Devil’s Advocate (1997)

Een psychologische thriller geregisseerd door Taylor Hackford waarin Keanu Reeves schittert als Kevin Lomax, een jonge advocaat met een talentvolle carrière die nog nooit een zaak heeft verloren. Hij krijgt een geweldig aanbod van een groot advocatenkantoor dat geleid wordt door John Milton, gespeeld door Al Pacino.

Zijn handelen wordt bemoeilijkt door de schimmige John Milton die zich uiteindelijk als Satan openbaart.

8. The Matrix (1999)

Lilly en Lana Wachowski waren de regisseurs van deze film. Hij werd gecategoriseerd als een meesterwerk van sciencefiction. Gedurende de hele film bevindt de kijker zich in vragen en pogingen om de reden voor de wereld van de Matrix te begrijpen.

Thomas Anderson is een programmeur die een parallel leven heeft als hacker waar hij Neo heet. De plot zit vol onduidelijkheden die uiteindelijk worden opgelost. De uitdaging voor de kijker is om te proberen het te begrijpen.

9. Constantine (2005)

Geregisseerd door Francis Lawrence, is Constantine een film die fictie, fantasie en drama combineert. John Constantine (Keanu Reeves) pleegde als tiener zelfmoord omdat hij getraumatiseerd was door het zien van bovennatuurlijke wezens. Hij wordt weer tot leven gewekt, maar is veroordeeld tot de hel als hij uiteindelijk toch sterft.

Keanu Reeves speelt een rol waarin het personage zowel heldendom als ontgoocheling over het leven omvat als hij geconfronteerd wordt met het hiernamaals.

10. The Matrix Resurrections (2021)

Met deze film hebben de zusjes Wachowski een van de meest controversiële verhalen uit de filmgeschiedenis nieuw leven ingeblazen. Inderdaad, opnieuw staat sciencefiction centraal om ons het leven van Neo te laten zien. Hij keert terug in de wereld van de Matrix nadat hij de door Morpheus voorgeschreven rode pil heeft ingenomen.

Dit is ongetwijfeld een van de beste Keanu Reeves-films. Het bevestigt ook zijn status als een van de beste Hollywood-acteurs aller tijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Gubern, R. (2016). Historia del cine (Vol. 692). Anagrama.
    • Guerrero Rodríguez, P. (2003). Matrix. Padres y maestros.
    • Lera, J. M. C. (2009). Historia del cine mundial. Filmhistoria online, 19(2-3).
    • Montoya, A. (2014). Keanu Reeves: La resurrección de Neo. Fotogramas & DVD: La primera revista de cine, (2043), 48-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.