Zeven van de beste films over ontrouw

In dit artikel bespreken we zeven van de beste films over ontrouw. Lees dus snel verder!
Zeven van de beste films over ontrouw
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 21 januari, 2023

Ontrouw is een terugkerend thema in de films. Overspel geeft inderdaad altijd aanleiding tot scènes met spanning, tegenspraak, humor, enz. Bovendien bevordert de manier waarop de personages worden geportretteerd vaak de identificatie van de kijker met hen, en hun problemen of uitdagingen.

In feite kun je als kijker merken dat je meeleeft met het personage dat verraden is. Of, je kunt zelfs meeleven met de ontrouwe partner. Zonder twijfel veroorzaken deze films verschillende reacties bij verschillende mensen, afhankelijk van waar hun sympathieën liggen. Ze peilen ook het vermogen van de kijker om verraad te accepteren of af te wijzen.

Films over ontrouw

Op het witte doek kan ontrouw worden afgeschilderd als iets dat onverwachts en ongezocht is, of als een geplande daad. We hebben een lijst samengesteld van kwaliteitsfilms die het onderwerp ontrouw vanuit verschillende perspectieven behandelen.

Nymphomaniac (Lars von Trier)

Ontrouw is niet het hoofdthema van deze film, het gaat om nymfomanie, zoals de titel suggereert. Stacy Martin en Charlotte Gainsbourg spelen beiden de rol van Joe, een nymfomane.

Joe geeft haar hunkering naar seks uit en laat haar vriend en meer dan een paar boze echtgenotes achter. De film toont de wreedheid van lust, vooral wanneer die gezinnen vernietigt.

Gedurende de hele film blijft de hoofdpersoon zich overgeven aan haar nymfomanie. In een van de meest merkwaardige scènes laat mevrouw H, gespeeld door Uma Thurman, haar jonge kinderen het bed zien waarin hun vader (en, naar we aannemen, haar man) relaties heeft met andere vrouwen.

Dangerous Liaisons (Stephen Frears)

Dangerous Liaisons is een historisch drama geïnspireerd op de beroemde en controversiële roman van Pierre Choderlos de Laclos. De film vertelt het verhaal van de Markiezin de Merteuil en de Vicomte de Valmont, twee briljante aristocraten die bij het beëindigen van hun relatie een onschendbaar vriendschapspact tekenen.

In naam van dit pact vraagt de Markiezin uit jaloezie aan Valmont om de toekomstige vrouw van haar vroegere favoriet, Cécile de Volanges, te verleiden. Terwijl hij deze missie vervult, besluit Valmont echter ook de deugdzame Madame de Tourvel te verleiden.

Het interessante van Dangerous Liaisons is hoe het de ontrouw van Madame de Tourvel analyseert en hoe zij lijdt voor het plegen van de daad, vanwege haar gevoelens van echte liefde voor een ander. In deze film ziet de ontrouwe zichzelf als slachtoffer, ten prooi aan zowel haar morele codes als haar passie tegelijk.

Anna Karenina (Joe Wright)

Een klassieker onder de klassiekers over vrouwelijke ontrouw, er zijn verschillende verfilmingen van dit verhaal naar het witte doek geweest. De eerste werd opgenomen in Rusland in 1911 met Mariya Guermanova in de hoofdrol.

Daarna, in 1935, gaf Greta Garbo een legendarische voorstelling op het hoogtepunt van haar carrière. Meer recent was er de Anna Karenina van 1997 met Sophie Marceau en de productie van 2012, met Keira Knightley.

Gebaseerd op de klassieker uit 1877 van Leo Tolstoj, is Anna Karenina een romantische tragedie die zich afspeelt aan het eind van de 19e eeuw. Het verhaal draait vooral om de relatie tussen Anna Karenina en haar man graaf Alexei Alexandrovitsj (Jude Law).

De relatie tussen Anna en de graaf bekoelt in de loop der jaren en Anna ontmoet de jonge cavalerieofficier, graaf Alexei Kirillovitsj Vronsky. De hoofdpersoon wordt het slachtoffer van haar eigen gebrek aan trouw en lijdt tot het einde toe onder de gevolgen van haar daden.

Unfaithful (Adrian Lyne)

Weinig films behandelen ontrouw zo expliciet als deze. In feite waarschuwde de regisseur, Adrian Lyne daarvoor door de film Unfaithful te noemen. Blijkbaar houdt hij nogal van het thema ontrouw, want hij gebruikte het ook in twee andere van zijn films, Indecent Proposal en Fatal Attraction.

Richard Gere en Diane Lane spelen Edward en Connie, een hartstochteloos getrouwd stel. Connie’s toevallige ontmoeting met een jongere man, Paul (Olivier Martinez), leidt tot een affaire tussen de twee.

Lyne, beroemd om zijn smaakvolle erotische films, maakt een volwassen thriller die verschillende vragen oproept. De scènes van een koud huwelijk staan in direct contrast met die van absolute lust.

Wanneer Edward de affaire ontdekt, raken de gebeurtenissen in een neerwaartse spiraal. Niemand weet hoe hij zal reageren als hij merkt dat hij niet alleen verraden is, maar ook vernederd en belachelijk gemaakt. De film zet de ontrouwe partner neer als zowel slachtoffer als beul.

Little Children van Todd Field

Een van de meest originele films die je ooit zult zien over ontrouw. Sarah (Kate Winslet) en Brad (Patrick Wilson) zijn een stel kennissen die uiteindelijk een affaire krijgen.

Sarah is een ongelukkige huisvrouw die de aandacht trekt van Brad, bekend als The Prom King. Hij is getrouwd met een mooie vrouw, met een infantiel en genotzuchtig leven. Voor Sarah maakt hun avontuur haar fantasie waar, terwijl het voor Brad betekent dat hij zich gewild voelt.

Gecombineerd met een subplot over een zedendelinquent is Little Children een complexe kijk op het leven in de voorsteden met alledaagse personages die in de ogen van de normale maatschappij ‘gebrekkig’ zijn.

Brokeback Mountain (Ang Lee)

Films over ontrouw volgen vaak twee mensen die op zoek zijn naar een gelegenheid om hun passie te uiten. Brokeback Mountain staat echter voor een avontuur waarin de twee betrokkenen vrij worden om te zijn wie ze werkelijk zijn.

Geregisseerd door Ang Lee, vertelt de film het verhaal van Ennis (Heath Ledger) en Jack (Jake Gyllenhaal), twee schaapherders die, terwijl ze op een zomer samenwerken op een ranch, gevoelens voor elkaar ontwikkelen en in de loop van 20 jaar een romantische relatie geven, ondanks dat ze allebei met twee verschillende vrouwen getrouwd zijn.

Brokeback Mountain maakte de weg vrij voor LGBTQ+ cinema en ondermijnde ook het westerngenre.

In The Mood For Love (Wong Kar-Wai)

Dit is misschien wel de meest romantische film ooit gemaakt over het hebben van een affaire. In the Mood For Love speelt zich af in het Shanghai van de jaren zestig, waar twee eenzame buren zich realiseren dat hun partners hen bedriegen.

De twee worden uiteindelijk verliefd, maar besluiten hun impulsen niet te volgen omdat ze zich niet willen verlagen tot het niveau van hun partners. Deze film, geregisseerd door de veelgeprezen filmmaker Wong Kar-Wai, is geprezen als een kunstwerk en schildert een inzichtelijk portret van liefde en eenzaamheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.