De belangrijkste verschillen tussen lust en liefde

Liefde en lust zijn twee verschillende uitingen van genegenheid die vaak verward worden. In dit artikel bestuderen we wat ze zijn en hoe ze verschillen.
De belangrijkste verschillen tussen lust en liefde

Laatste update: 18 oktober, 2021

Op een bepaald moment in je leven heb je waarschijnlijk lust en liefde door elkaar gehaald. In feite dacht je misschien dat je het over een van beide had, terwijl je het in feite over precies de andere had.

Het is vrij gebruikelijk om te geloven dat aangetrokken worden tot een andere persoon impliceert dat je liefde voor hem of haar voelt. In feite zou je kunnen geloven dat de hele dag aan de ander denken en intens naar diegene verlangen, duidelijke manifestaties van je liefde zijn.

Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval. Dat komt omdat liefde veel complexer is en alle andere emoties en gevoelens overstijgt. Om de verschillen tussen lust en liefde beter te begrijpen, is het belangrijk om de twee dimensies te definiëren en hun kenmerken op te sommen.

Dol zijn op iemand

Liefde omvat niet alleen emotionele expressie of de opeenstapeling van sensaties, emoties en gevoelens die je ervaart in de aanwezigheid of afwezigheid van je geliefde.

Het is ook een houding ten opzichte van het leven, anderen en jezelf. In de woorden van Erich Fromm : “Liefde is een actie, de beoefening van menselijke kracht, die alleen in vrijheid kan worden beoefend en nooit als gevolg van dwang.”

Met andere woorden, waar bezit is, is geen liefde, want liefde komt voort uit vrijheid. Liefde is vrijheid zelf. Het is de kracht om authenticiteit uit te drukken met behoud van je eigen integriteit en individualiteit. Echter niet vanuit een egoïstisch perspectief.

Liefde is een eenheid waar vrijheid fundamenteel is en waar, paradoxaal genoeg, twee mensen in feite één worden.

Paar kijkt naar elkaar

Kenmerken

Erich Fromm identificeerde vier essentiële kenmerken van liefde:

  • Zorgzaam. Zorgen voor je geliefde, attent zijn en geïnteresseerd zijn in zijn of haar welzijn. Het is de zorg voor leven en groei. Zorgen betekent echter niet overbeschermen of alles voor ze doen, het betekent ze laten zijn en willen dat het goed met ze gaat, omdat belangrijk en waardevol zijn.
  • Verantwoordelijkheid. Het antwoord op de behoeften van je dierbare, of deze behoeften nu worden uitgedrukt of niet. Het betekent dat je je plicht vervult, maar ook dat je ze geeft en erop reageert. Aandacht voor de behoeften van de ander.
  • Respect. Je geliefde zien zoals hij of zij is. Hun individualiteit accepteren en zich bewust zijn. Respect houdt in feite een oprechte zorg voor hun groei in en een verlangen dat ze zich ontwikkelen zoals ze willen.
  • Kennis. Acceptatie van de innerlijke wereld van je geliefde met als doel deze beter te leren kennen. Het gaat er echter nooit om ze te domineren. Het betekent voor ze zorgen, ze respecteren en reageren op wat ze echt nodig hebben.

Lust

Aan de andere kant is lust een wanordelijk en onbeperkt verlangen naar seksueel genot (Villegas, 2018). Als we echter de etymologie ervan analyseren, realiseren we ons dat het niet per se een seksueel verlangen is.

Het woord lust komt namelijk van het Latijnse luxuria wat ‘overvloed’ of ‘uitbundigheid’ betekent. Daarom verwijst het naar alles dat in overmaat of grote hoeveelheid ontstaat.

Met lust objectiveer je de “geliefde” of gewenste persoon, hetzij in je verbeelding of in de realiteit. In feite wordt de ander slechts een middel om je verlangen te bevredigen. De centrale waarde is plezier, de bevrediging van je seksuele behoeften. Egoïsme beheerst lust omdat je horizon beperkt wordt tot alleen je eigen verlangens.

Kenmerken

De belangrijkste kenmerken van lust in relaties zijn de volgende (Mandiotra, 2021):

  • Geen verlangen om een diepe band met de persoon op te bouwen.
  • De relatie is van korte duur.
  • Een intens verlangen naar seksuele intimiteit met de andere persoon.
  • Overmatige aantrekkingskracht op de lichaamsbouw van de ander.
  • Geen interesse in het onderhouden van een verbinding na seks.
  • Sterk verlangen om aan te raken, te knuffelen, te kussen en te strelen.
  • Gebrek aan controle over seksueel verlangen.

Verschillen tussen lust en liefde

1. De plaats van de ander

Een centraal verschil tussen lust en liefde ligt in het belang van de ander. Wat betreft lust is de andere belangrijk voor zover ze je verlangens bevredigen, vooral de seksuele verlangens. Bij liefde is de ander echter waardevol op zichzelf, belangrijk voor wat en wie hij of zij is.

2. Geven en ontvangen

Met lust neem je een ontvankelijke houding aan waarbij je verwacht dat datgene wat je wilt, je meteen wordt gegeven. Met liefde is de houding om te geven, om de ander te bieden wat je hebt, om steun, acceptatie en toewijding te geven.

3. De duur

Een ander essentieel verschil tussen lust en liefde is de duur. Bij lust is je interesse in de ander kortstondig, het duurt zo lang als nodig is om je seksuele behoeften te bevredigen, afhankelijk van de intensiteit van het verlangen dat je voelt. Daarentegen duurt liefde langer, het is een blijvende houding ten opzichte van de persoon van wie je houdt.

4. Toewijding

Bij lust voel je geen betrokkenheid bij de persoonlijke groei van de ander. Er is alleen seksueel verlangen, passie en behoefte. Aan de andere kant voel je met liefde een oprecht verlangen naar de ontwikkeling van je geliefde en naar hun welzijn en kwaliteit van leven.

5. Manipulatie en respect

Lust manipuleert. Het probeert op de een of andere manier ervoor te zorgen dat de ander je geeft wat je wilt. Integendeel, met liefde voel je respect voor de integriteit en vrijheid van je geliefde.

6. Geduld

Een ander onderscheid tussen lust en liefde is geduld. Lust maakt je ongeduldig, je wilt dat je verlangens meteen bevredigd worden. Liefde is echter geduldig. Het betekent dat je wacht op het juiste moment omdat je weet dat alles zijn tijd en plaats heeft. Met liefde haast je je niet, je probeert gewoon in harmonie te zijn met je geliefde.

Geklemde handen van een stel in bed

7. Oppervlakkigheid en diepte

Lust is oppervlakkig. Het maakt je ongeïnteresseerd in de gevoelens van de ander. Het maakt je niet uit om ze te leren kennen, behalve op een oppervlakkig niveau. Liefde is diep, je voelt een authentiek verlangen om te weten hoe de ander is.

8. De band

Bij lust voel je geen verbinding of echte band met de ander. Je hebt geen zin om je af te stemmen op hun leven en maakt je geen zorgen over hun welzijn. Met liefde voel je een diepe band, een eenheid tussen jullie twee, zonder je eigen individualiteit te verliezen. Liefde is een actieve doordringing in het leven van je geliefde.

9. Emotie en houding

Een ander belangrijk verschil tussen lust en liefde heeft te maken met het emotionele karakter van de een (lust) en de houding van de ander (liefde). Lust ontvouwt zich in een reeks emoties, verlangens en bevredigingen.

Liefde beweegt zich echter op het gebied van houding, actie en zijn. Liefde is meer dan een emotionele toestand, het is een manier om met de ander om te gaan. In feite is het een levenshouding, een manier van zijn en leven.

10. Vrijheid

Lust maakt je tot slaaf. Het maakt je een gevangene van je eigen seksuele verlangens en behoeften. Liefde bevrijdt je. Omdat de essentie ervan zich ontvouwt in jouw vrijheid.

Ten slotte heb je misschien de indruk dat seksueel verlangen niet verenigbaar is met liefde. Integendeel, dat is het wel, maar het vormt niet de centrale as. We hebben allemaal verlangens. Het probleem doet zich echter voor wanneer ze buitensporig, uitbundig, onbeheersbaar worden en het einde van elke relatie worden. Dit is wat er gebeurt met lust.

Liefde gaat verder dan verlangen en de bevrediging daarvan. Het gaat niet alleen om plezier, maar ook om de vrijheid om te zorgen, te respecteren, te reageren en de persoon van wie je houdt echt te leren kennen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.