Sense8, een ode aan liefde en vrijheid

Sense8, een ode aan liefde en vrijheid

Laatste update: 11 februari, 2019

 is een dramaserie van de makers van The Matrix en gaat over acht mensen die telepathisch met elkaar verbonden zijn. Het waren de zusjes Wachowski die deze intense serie regisseerden en creëerden. Net als de rest van hun werk, kunnen we ook Sense8 in één woord omschrijven: anders.

Sense8 verschilt sterk van de meeste andere programma’s op televisie of Netflix. De kijker wordt namelijk vaak uit balans gebracht door het concept en de unieke personages in de show. Toch is de serie een onmiskenbare ode aan liefde en vrijheid.

De serie vertelt het verhaal van acht vreemden die ondanks hun verschillen psychologisch en emotioneel met elkaar verbonden zijn. Elk personage heeft een geheel andere achtergrond. Ze wonen ook allemaal in een ander land.

Deze verschillen zorgen er echter niet voor dat ze op een dieper niveau niet met elkaar verbonden kunnen zijn. Ze werken vaak samen, en helpen elkaar door gebruik te maken van hun krachten. Samen vechten ze als een groep om te overleven terwijl een andere hoofdrolspeler, een andere telepaat met dezelfde krachten als zij maar een heel ander doel, hen achterna zit.

Sense8 is een goed voorbeeld van hoe waarden verschillende culturen met elkaar kunnen verbinden. Gedeelde waarden zijn in staat om hele beschavingen met elkaar te verbinden.

Wees niet bang om anders te zijn. Wees bang om hetzelfde te zijn als iedereen.

-Anoniem-

De plot van Sense8

Sense8 vertelt het verhaal van acht onbekenden (Will, Riley, Capheus, Sun, Lito, Kala, Wolfgang en Nomi) van verschillende rassen en seksuele oriëntaties en uit verschillende culturen. Door gedeelde visies of dromen ervaren echter al deze personages de tragische dood van dezelfde vrouw, Angelica.

Na deze gedeelde ervaring zijn ze mentaal en emotioneel met elkaar verbonden. Deze verbinding zorgt ervoor dat ze met elkaar kunnen communiceren zonder echt te spreken, dat ze elkaars gevoelens kunnen voelen en hun kennis, talen en vaardigheden kunnen delen.

Scene uit sense8

Seizoen 1

Tijdens het eerste seizoen van Sense8 ontmoeten we elk van de acht protagonisten terwijl ze gewoon nog hun eigen leven leiden. Ondanks hun telepathische verbinding kennen ze elkaar niet in de echte wereld. Het seizoen onderzoekt hoe ze hun telepathische krachten ontdekken en accepteren, waardoor ze ‘sensates’ worden.

Terwijl ze proberen uit te zoeken waarom ze verbonden zijn en wat deze verbinding betekent, worden ze geholpen door een andere sensate, Jonas. Zoals in elke goede serie, is er ook een schurk, een man die bekend staat als Whispers. Whispers probeert leden van de groep te vangen en is in staat hun gedachten binnen te dringen.

Seizoen 2

Tegen het tweede seizoen is de verbinding tussen de leden van de groep geperfectioneerd. Ze begrijpen en genieten van de verbinding en werken samen om de groep te helpen.

Ze lijken meer waarde te hechten aan wat hen bindt dan aan wat hen scheidt. Hun verschillen scheppen namelijk juist mogelijkheden voor wederzijdse verrijking.

Tijdens dit seizoen komen sommige van de personages ook bij elkaar om een plan te bedenken om Whispers te verslaan. Aflevering na aflevering, zien we hoe elk personage evolueert en individueel groeit, wat tegelijkertijd de groep als geheel sterker maakt.

Ze worden stuk voor stuk waardevoller voor de groep en beginnen de verbinding tussen hen werkelijk te perfectioneren. Op een gegeven moment wordt de verbinding tussen de acht zo sterk dat we beginnen te zien dat ze, in feite, allemaal één entiteit vormen.

De acht hoofdpersonen

Eén ding dat deze serie zo opmerkelijk maakt, is hoe openlijk er wordt omgegaan met onderwerpen als geslacht, seksualiteit, feminisme en geloof. De personages praten niet alleen over deze verschillende onderwerpen, maar beelden ze ook uit.

Er zijn acht protagonisten, maar elk hebben ze de anderen nodig om te overleven. Ze hebben allemaal hun eigen liefdes, vriendschappen, families en angsten. De secundaire personages Angelica, Jonas en Whispers zijn op hun eigen manier ook erg interessant.

De serie begint met acht onbekenden die de hoofdpersonages worden. Deze personages hebben goed getekende, realistische persoonlijkheden. Elk personage heeft unieke kenmerken die hem essentieel maken voor de groep.

Hoewel ze erg veel van elkaar verschillen, hebben ze allemaal één belangrijke overeenkomst: dezelfde verjaardag, 8 augustus. Ze zijn allemaal 27 jaar oud als de serie begint.

Will Gorski

Will is een politieagent uit Chicago die lijdt aan migraine en vaak visioenen heeft als gevolg van een jeugdtrauma. Als kind was hij namelijk getuige van een moord die nooit is opgelost. Will is een goede agent, loyaal en beschermend en wordt al snel de leider van de groep.

Acteur uit sense8

Riley Blue

Riley Blue, wiens echte naam Riley Gunnarsdottir is, is een IJslandse DJ. Ze heeft een moeilijk verleden waarin veel verlies voorkwam. Hierdoor besloot ze om naar Londen te vluchten om aan de pijn te ontsnappen. Riley laat vaak de verbazingwekkende kracht zien die muziek heeft om ons te ontwaken en onze zielen te verbinden.

De dood laat je geen vaarwel zeggen. Het kerft gaten in je leven, in je toekomst, in je hart.

-Riley, seizoen 1, aflevering 9-

Capheus Onyango ‘Van Damme’

Capheus is een medelevende Matatu-coureur uit Nairobi. Hij is erg gepassioneerd over gerechtigheid en is een groot fan van acteur Jean Claude Van Damme. Zijn moeder en zijn beste vriend steunen hem. Zijn vaardigheden als coureur zijn erg belangrijk in de serie.

Sun Bak

Sun is een zakenvrouw uit Seoul die als een underground kickbokser schittert. Ze heeft een gecompliceerde familiegeschiedenis waardoor ze uiteindelijk terechtkwam in de gevangenis. Haar kennis van vechtsporten en de steun van haar leraar blijken zeer nuttig te zijn wanneer de groep voor verschillende obstakels komt te staan.

We bestaan ​​vanwege seks. Het is niet iets om bang voor te zijn. Het is iets om te eren. Om van te genieten.

-Sun Bak, seizoen 2, aflevering 1-

Actrice uit sense8

Lito Rodríguez

Lito is een beroemde acteur die schittert in actiefilms en soaps. Hij woont in Mexico-Stad. Zijn gevoeligheid en goede acteervaardigheden blijken zeer nuttig te zijn in verschillende situaties. Zijn vermogen om te liegen en te overtuigen, helpt zijn groep meer dan eens om uit een lastige situatie te komen.

Hij vertrouwt sterkt op zijn vriendschap met Daniela en de onvoorwaardelijke liefde van zijn partner Hernando. Deze relaties geven hem de kracht die hij nodig heeft in moeilijke tijden.

Kala Dandekar

Kala is een farmaceutisch scheikundige en toegewijde hindoe uit Mumbai. Ze wordt gedwongen om te trouwen met een man van wie ze niet houdt. Haar kennis van scheikunde en medische kwesties komt meerdere keren goed van pas.

Wolfgang Bogdanow

Wolfgang is een dief uit Berlijn die goed is in het openen van kluizen. Hij heeft onafgemaakte zaken met zijn vader en is zwaar betrokken bij georganiseerde misdaad.

Elk goed team heeft echter een lid nodig dat doet wat gedaan moet worden zonder zich te veel zorgen te maken over de gevolgen. Wolfgang kan ook rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn rechterhand, Felix.

Nomi Marks

Nomi is een transseksuele vrouw uit San Francisco. Ze is een politieke blogger en een hacker. Haar kennis van computers en talrijke contacten spelen een grote rol in de serie. Nomi wordt een van de meest invloedrijke personages in het verhaal. Dit is te danken aan haar hackervrienden en haar enige echte liefde, Amanita.

Je leven wordt bepaald door het systeem, of door de manier waarop je het systeem tart.

-Nomi, seizoen 2, aflevering 4-

Actrice uit sense8

Wie ben ik?

“Wie ben ik?” Is de titel van een van de afleveringen van Sense8. Deze aflevering is zo schokkend en emotioneel dat het je wel even bij zal blijven. De vraag ‘wie ben ik?’, is vrij moeilijk te beantwoorden. In deze aflevering worstelen de hoofdpersonages er dan ook mee om er een goed antwoord op te bedenken.

Wat of wie kan onze identiteit definiëren? Is het een kwestie van waar we vandaan komen, wat we ooit kunnen worden of wat we hebben gedaan? Wat we hebben? Van wie we houden of van wie we in het verleden hebben gehouden? Wat we zijn kwijtgeraakt?

“Wie ben ik?” is een vraag die nog veel meer vragen oproept. Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het opbouwen van onze identiteit is namelijk een zeer complex proces.

Deze vragen doen ons nadenken over hoe gevaarlijk labels kunnen zijn. Iemand labelen is het tegenovergestelde van iemand begrijpen.

Het reduceert een persoon tot een rol die wordt gekenmerkt door de kleur van zijn huid, zijn ras, religie, seksuele geaardheid of andere identificatiegegevens. Dit zijn echter aspecten van ons leven die we voor het grootste deel niet kunnen kiezen.

Hoewel deze kenmerken mogelijk deel uitmaken van wie we zijn, definiëren ze ons niet.

Wie ben ik? Ik denk dat wie ik ben, precies hetzelfde is als jij. Niet beter dan. Niet minder dan. Omdat er nooit iemand is geweest of zal zijn die hetzelfde is als jij of ik.

-Capheus en Lito, seizoen 2, aflevering 1-

Dit brengt ons tot een mooie conclusie: ondanks onze verschillen zijn we allemaal gelijk aan elkaar. Niemand is beter of slechter dan iemand anders. Er zijn geen twee mensen die precies hetzelfde zijn. Iedereen is uniek. En dit unieke karakter maakt ons gelijk aan elkaar en even belangrijk.

Sense8, een ode aan liefde en vrijheid

Vorig jaar kwam Netflix na twee indrukwekkende seizoenen, vol emotionele momenten en spanning, tot het besluit om de serie te stoppen. Dankzij de aandrang van talloze fans van de show eindigde de serie met een speciale aflevering van twee uur. De langverwachte finale werd uitgezonden op 8 juni 2018.

Kijk, liefde is niet iets waar we in terechtkomen, iets dat we instellen of controleren. Liefde is net als kunst: een kracht die in ons leven komt zonder regels, verwachtingen of beperkingen. Liefde is als kunst, het moet altijd vrij zijn.

-Hernando, seizoen 1, aflevering 9-

Eerder stond echter gepland dat deze langverwachte laatste aflevering zou worden vrijgegeven op 14 februari 2018. Dit leek een ideale datum omdat deze serie sterk draait om liefde en vriendschap, het is een ware ode aan liefde en vrijheid.

Sense8 toont liefde in de breedste zin van het woord: liefde voor jezelf, liefde voor anderen en natuurlijk een sterke liefde voor het leven. Telkens weer benadrukt de serie het belang van de vrijheid om lief te hebben en bemind te worden. Houd van je leven, waardeer je eigen bestaan en waardeer ook het bestaan van je dierbaren.

Leven en dood zijn altijd zo met elkaar verbonden, op dezelfde manier als sommige beginnen eindes zijn en sommige eindes een begin worden.

-Capheus, seizoen 1, aflevering 9-

Er zijn enorm veel onvergetelijke momenten in Sense8. De serie zelf is onvergetelijk vanwege zijn originaliteit, gevoeligheid, unieke gevoel voor humor en actiescènes.  Wellicht ook interessant voor jou

The Matrix: wat is echt en wat niet?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
The Matrix: wat is echt en wat niet?

Hoe kunnen we weten of we wakker zijn? Wat is echt? Wat is niet echt? Als je The Matrix ooit hebt gezien, dan weet ik zeker dat je je dit hebt afge...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.