De bedtijdpas: kinderen helpen in slaap te komen
Bedtijd kan echt een stressvolle aangelegenheid zijn voor het hele gezin. Gillen, huilen, gevoelens van angst en verdriet en constant wakker worden kunnen een probleem worden waar je geen oplossing voor hebt. Gelukkig is er hulp in de vorm van de bedtijdpas.
Je denkt misschien dat dit soort problemen alleen in je eigen gezin voorkomen, maar maak je geen zorgen, het kan iedereen overkomen. Je moet echter wel weten hoe je assertief kunt optreden om een rustige en vredige slaap voor het hele gezin te bereiken.
Het zijn meestal de kleintjes die de meeste moeilijkheden ondervinden als het op slapen gaan aankomt. Toch is het niet alleen van hen afhankelijk om het makkelijker te maken. Daarom laten we je in dit artikel zien hoe je ze kunt helpen om een gezondere bedtijdroutine te krijgen met behulp van de methode die de bedtijd pas wordt genoemd.
De bedtijd pas
Het komt vaak voor dat kinderen niet naar bed willen als het bedtijd is. Daar kunnen veel redenen voor zijn. Hier zijn er een paar:
- Ze blijven liever langer op om te spelen.
- Ze willen meer tijd doorbrengen met hun familie.
- Ze zijn opstandig.
- Ze zijn bang. Bijvoorbeeld om alleen te zijn, in het donker, voor nachtmerries, enz.
Omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn, is het nodig om alle routines voor het slapengaan door te nemen. Wat doet je kind bijvoorbeeld in de uren voordat het gaat slapen? Wat doen ze als ze ‘s nachts wakker worden?
Een effectieve methode om kinderen te helpen slapen is de bedtijdpas. Het is een haalbare techniek om te gebruiken voor kinderen die moeilijkheden hebben of zich actief verzetten tegen bedtijd. Bovendien wordt het ondersteund door onderzoek.
De moeilijkheden die door deze bedtijdpas worden aangepakt zijn de tegenzin om naar bed te gaan en om te gaan slapen. Het helpt ook bij andere aspecten. Bijvoorbeeld het roepen wanneer ze in bed liggen, uit hun kamer komen nadat ze naar bed zijn gegaan, of ‘s nachts wakker worden.
Deze gedragingen worden versterkt of in stand gehouden als je de bedtijd van je kind uitstelt en contact met ze houdt.
Voor dit soort problemen kan de bedtijdpas een geschikte strategie zijn. Bovendien wordt het ook aanbevolen voor kinderen die zelfstandig in hun eigen bed of kamer in slaap kunnen vallen.
Hoe implementeer je het
De bedtijdpas is een manier om je kleintje te leren zelfstandig in bed te blijven en te slapen, met minimaal protest. Dit zijn de stappen die je moet volgen:
- Ga met je kind zitten en leg uit wat er gaat gebeuren.
- Leg je kind uit dat hij moeite heeft met slapen en dat je een idee hebt hoe je hem kunt helpen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik weet dat het moeilijk voor je is om te slapen, dus ik heb een idee bedacht om te helpen.”
- Leg de strategie als volgt uit aan je kind. “Jij en ik gaan een pasje maken dat je elke nacht kunt gebruiken. Je krijgt één pasje per nacht. Nadat papa en mama je in bed hebben gelegd, kun je het pasje gebruiken voor een gratis uitstapje uit de kamer. Dat moet wel om een specifieke reden zijn, zoals naar het toilet gaan of papa en mama knuffelen. Als je het pasje gebruikt, moet je het aan ons geven en dan terug naar bed gaan.”
- Je moet benadrukken dat ze een specifieke reden moeten hebben om op te staan en dat het kort moet zijn (ongeveer vijf minuten).
- Leg uit wat er gebeurt nadat ze de pas hebben gebruikt. Vertel bijvoorbeeld “Nadat je het pasje hebt gebruikt moet je terug naar bed en daar de rest van de nacht blijven.”
- Maak het pasje samen met je kind. Hoe creatiever, hoe beter. Je moet ze laten meedoen, zodat ze het gevoel krijgen dat het van hen is.
- Geef je kind vlak voor het slapengaan het pasje en herinner het aan het doel ervan.
- Als je kind de pas gebruikt, neem hem dan terug en herinner hem eraan dat hij nu op zijn kamer moet blijven en stil moet zijn.
Verzet
Als je kind je roept nadat het de pas heeft gebruikt, probeer hem dan te negeren, zelfs als hij volhoudt. Bovendien, als ze de kamer verlaten nadat ze de pas hebben gebruikt, moet je ze fysiek terug naar hun kamer begeleiden, zonder te praten. Denk eraan om deze regels verstandig op te leggen, uiteraard om ervoor te zorgen dat het niveau van lijden van je kind niet onaanvaardbare grenzen overschrijdt.
De eerste paar nachten moet je je kind aan de regels blijven herinneren, totdat hij ze zich eigen heeft gemaakt. Vergeet ook niet om je kind te belonen als het de pas gebruikt en daarna op zijn kamer blijft. Als je consequent bent, neemt de kans op succes toe. Zorg er ook voor dat andere mensen die voor je kind zorgen deze routine aanhouden.
De voordelen van de bedtijd pas
Nu je weet wat deze methode inhoudt, laten we je een paar van de voordelen vertellen:
- Je kind zal snel leren dat het beter is om zich aan het pasje te houden, want als ze dat niet doen, krijgen ze niet de aandacht die ze willen.
- Het gevoel van ongemak bij het naar bed gaan wordt minder.
- De slaaphygiëne verbetert.
- Hun weerstand om te slapen wordt opgeheven.
- Het vermindert hun weerstand om zelfstandig te slapen.
- Het verhoogt het niveau van tevredenheid.
- Zowel ouders als kinderen krijgen een element van controle.
- Het vermindert angst.
- Het verbetert assertief omgaan met emoties.
- Het verbetert het vermogen van je kind om beslissingen te nemen.
Je moet onthouden dat, als je kind erop staat te protesteren, het voor jou pijnlijk kan zijn om niet naar hem toe te gaan. Na verloop van tijd, als je de resultaten ziet, zou je bezorgdheid echter moeten afnemen, net als hun protesten.
Onderzoek
De bedtijdpas is een effectieve methode die door onderzoek bewezen effectief is. Hiertoe is een artikel getiteld “Brief Report: Evaluating the Bedtime Pass Program for Child Resistance to Bedtime-A Randomized, Controlled Trial” geschreven door Patrick Friman e.a. en gepubliceerd in het Journal of Pediatric Psychology.
Dit onderzoek was een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met negentien kinderen. Alle kinderen in het onderzoek verzetten zich tegen bedtijd. Aanvankelijk huilden ze regelmatig en riepen en/of verlieten ze hun kamer na het naar bed gaan. De helft van deze kinderen kreeg een pasje voor het slapengaan.
De kinderen die een pasje kregen, verlieten hun kamer en huilden en schreeuwden aanzienlijk minder dan de kinderen zonder pasje. Bovendien rapporteerden de familieleden van deze kinderen een hoge mate van tevredenheid over en acceptatie van de behandeling.
Samenvattend is de bedtijdpas een effectieve methode voor bepaalde gevallen van slaapproblemen. Het gebruik ervan kan het ongepaste gedrag dat sommige kinderen bij het slapengaan vertonen, aanzienlijk verminderen. Daarom is het een geweldige manier om slaapproblemen aan te pakken en gezonde gewoonten te bevorderen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Moore, B.A., Friman, P.C., Fruzzetti, A.E, & MacAleese, K. (2007). Brief report: evaluating Bedtime Pass Program for child resistance to bedtime-a randomized controlled trial. Journal of Pediatric Psychology, 32(3) , 283-287.
Schones, C.J. (2011). The bedtime pass. En Behavioral Treatments for Sleep Disorders (pp. 293-298). Academic Press.