Zes aanpassingen om moe wakker worden te voorkomen

Zes aanpassingen om moe wakker worden te voorkomen

Laatste update: 13 augustus, 2018

Heb jij ook vaak het gevoel dat je moe wakker wordt, en dat je nog wel een paar uurtjes zou kunnen slapen? Het is mogelijk dat je, zelfs als je op tijd naar bed gaat, je nog steeds moe voelt als je wakker wordt. De tijd die je in bed doorbrengt is zeker belangrijk om uitgerust wakker te worden, maar er zijn meer manieren om moe wakker worden te voorkomen.

Laten we aannemen dat het belang van slaap vaak wordt onderschat. Niet genoeg slaap heeft invloed op het geheugen, je irratieniveau en het zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je niets voor elkaar krijgt. Deze dingen worden vaak niet erkend.

Als we onderzoek naar deze problemen lezen zullen we bijvoorbeeld ontdekken dat de World Health Organisation (WHO) aanraad dat mensen minstens zes uur per nacht slapen. De organisatie zegt dat voeding en beweging factoren zijn die de kwaliteit van onze slaap beïnvloeden. De WHO zegt dat slapen geen plezier is, maar een noodzaak, omdat het onze vaardigheden en gezondheid beïnvloedt.

Wekker uitzetten

Zes aanpassingen om moe wakker worden te voorkomen

Gelukkig zijn er veel aanpassingen in je levensstijl die je kunt doorvoeren om moe wakker worden te voorkomen, en om weer energie te krijgen zodat je je niet langer vermoeid voelt. We zullen je daarom het advies geven om je dag met veel energie te kunnen beginnen. Houd dit in gedachten, want dit zal je algemene welzijn aanzienlijk verbeteren!

1. Eet voldoende gezond voedsel

Om moe wakker worden te voorkomen en om meer energie te hebben, is het eerste wat we zullen aanraden dat je je richt op het eten van voedsel dat voldoende magnesium en ijzer bevat. Dit omvat onder andere noten, vis en groenten.

Het ontbijt is een zeer belangrijke maaltijd, waarbij een kom ontbijtgranen of een stuk toast je metabolisme kan activeren en je lichaam kan helpen wakker te worden.

2. Eet geen zware maaltijd vlak voor je naar bed gaat

Het spijsverteringsproces kost tijd. Daarom moet je iedere drie tot vier uur iets eten gedurende de dag, en geen maaltijden meer nemen als het nacht begint te worden.

Hoewel dit misschien op het eerste gezicht niet belangrijk lijkt, is het zonder twijfel een van de sleutels tot het voorkomen van moe wakker worden. Houd in gedachte dat je niet goed zal kunnen slapen als je je avondmaal vlak voor het naar bed gaan eet, omdat je lichaam dan bezig is met het verteren van voedsel.

3. Drink ‘s middags geen koffie meer

Hoewel het waar is dat veel mensen koffie nodig hebben om de dag door te komen, is het bewezen dat het drinken van cafeïne na twee uur ‘s middags invloed heeft op de slaap. Cafeïne kan zeker de kwaliteit en kwantiteit van slaap beïnvloeden, en daardoor kun je moe wakker worden.

Als je verslaafd bent aan koffie, maak je dan geen zorgen, je hoeft je koffie ‘s ochtends niet op te geven. We raden je alleen aan om je gewoonte te veranderen en geen koffie meer te drinken na de lunch. Daardoor kun je moe wakker worden voorkomen.

“Ziekte maakt gezondheid goed, honger maakt verzadigd zijn goed, en moeheid maakt rust goed.”

Heraclitus

Koffie

4. Gebruik geen elektronische apparaten

Elektronische apparaten stimuleren de geest en houden ons wakker. Je moet eraan denken dat het licht van deze apparaten je melatonineniveau kan veranderen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van je slaapritme.

Daarom raden we aan dat je geen elektronische apparaten gebruikt voordat je naar bed gaat. Dit omvat ook computers en mobiele telefoons. Doe in plaats daarvan iets anders om te ontspannen, zoals het lezen van een boek.

5. Doe iedere dag aan beweging

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is één van de beste middelen om moe wakker worden te voorkomen. Regelmatig bewegen kan helpen je hormonen in evenwicht te houden, waardoor je insulinetolerantie afneemt en je beter in slaap valt. Daardoor wordt je wakker met meer energie.

Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Een gebrek aan activiteit kan problemen veroorzaken met je stemming, en vermoeidheid.

Sporten

6. Houd een slaapschema bij

Een van de aanpassingen die je kunt doen om moe wakker worden te voorkomen is om op gezette tijden naar bed te gaan en op te staan. Als je je houdt aan een routine past je lichaam zich daar ook op aan, en het zal vanzelf moe worden rond bedtijd. Op die manier draagt het houden van een schema ook bij tot een betere slaapkwaliteit, zolang je maar meer dan zes uur per nacht slaapt.

Misschien doe je de meeste van deze aanbevelingen al wel. Maar als dat niet zo is, kun je daar nu mee beginnen. Het zal niet alleen de kwaliteit van je leven verbeteren, maar het geeft je ook de energie om de uitdagingen van je dagelijks leven aan te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.