De afleidingsmethode: gedrag van kinderen verbeteren

De afleidingsmethode is eenvoudig toe te passen bij kinderen. Ontdek hoe je het kan toepassen en de voordelen ervan in ons interessante artikel!
De afleidingsmethode: gedrag van kinderen verbeteren

Laatste update: 03 augustus, 2019

De afleidingsmethode is meestal een goed hulpmiddel voor het reguleren van gedrag, vooral bij jonge kinderen. Door de interesse en aandacht van een jong kind af te leiden, kun je situaties vermijden die tot ongewenst gedrag kunnen leiden.

Afleiding is een effectieve strategie als ouders geloven dat het gedrag van hun kind problematisch kan zijn. Het is bijvoorbeeld handig wanneer kinderen geïrriteerd raken, wanneer ze lang stil hebben gezeten of wanneer ze een activiteit doen die moeilijk voor ze is.

De afleidingsmethode is gemakkelijk toe te passen. Je hoeft alleen maar iets interessants of eigenaardigs aan te wijzen, een eenvoudig spel te starten dat de concentratie verhoogt of met eenvoudige voorwerpen spelen.

Kortom, je kunt alles kiezen dat een kind afleidt en vermaakt. Het gaat allemaal om het voorkomen of een halt toeroepen aan mogelijk ongepast gedrag.

Hoe de afleidingsmethode toe te passen

Zoals we hierboven noemden, is het toepassen van de afleidingsmethode vrij eenvoudig, vooral als we bedenken dat het gedrag van kinderen meestal wordt bepaald door wat er om hen heen gebeurt.

Hun prefrontale cortex is nog niet volledig ontwikkeld, wat betekent dat ze hun aandacht nog niet kunnen beheersen zoals volwassenen dat kunnen. En dit is iets waar je van kunt profiteren. Houd rekening met de volgende aspecten wanneer je dit toepast:

  • Het kind moet een alternatief hebben voor de activiteiten of stimuli die ongewenst gedrag kunnen veroorzaken. Presenteer een nieuwe activiteit, speeltje of spel of leer ze zelfs iets nieuws dat ze kunnen doen met het speelgoed dat ze al hebben. Wees creatief!
  • Verander de omgeving. Breng ze naar een plaats waar ze meestal niet naartoe gaan. Je kunt ze ook meenemen naar een plek waar ze nog nooit eerder zijn geweest, zodat ze een nieuw perspectief krijgen.
  • Zorg ervoor dat je een reeks hulpmiddelen bij je hebt voor de momenten waarop het krijgen van nieuwe afleidingsstimuli moeilijk wordt.

Laten we nu eens de situatie schetsen dat je met oudere kinderen werkt met gedragsproblemen. In dat geval kun je andere strategieën gebruiken, zoals:

  • Verander het gespreksonderwerp.
  • Stel een eenvoudig spel of activiteit voor. Zorg ervoor dat het interessant genoeg is om de aandacht van het kind te trekken.
  • Stel verschillende alternatieve activiteiten voor die het kind kan uitvoeren wanneer ze zich overweldigd of geblokkeerd voelen. Zorg ervoor dat de activiteiten hen helpen om uit die frustrerende situatie te komen.
De afleidingsmethode toepassen

Afleiding en doorverwijzing

De afleidingsmethode is een correctieve methode die te maken heeft met omleiding. Omleiding houdt in dat de aandacht van het kind wordt gericht op een onschadelijke activiteit of stimulus.

Indirect suggereert afleiding herwaarderingen van activiteiten die ons interesseren om ze te gebruiken als een bron van goed gedrag. Hiermee kunnen we het kind belonen en hun zelfrespect versterken. Met andere woorden, we plaatsen het kind in contexten waar het voor hen gemakkelijk is om afleiding te krijgen.

Pas op voor het versterken van negatief gedrag met afleiding

Er is iets dat we allemaal in ons achterhoofd moeten houden als we de afleidingsmethode willen gebruiken om kinderen te disciplineren. Als je een leuke, lonende activiteit voorstelt nadat het kind iemand heeft verwond of een driftbui heeft gehad, beloon je onbedoeld dat gedrag.

Het is beter om de afleidingsmethode te gebruiken om te anticiperen op een slecht gedrag. Op die manier heb je meer alternatieven. Bedenk ook dat de afleidingsmethode niet geschikt is voor elk geval. Er kan bijvoorbeeld een tijd komen dat je geen einde wilt maken aan een driftbui, zodat het kind ontdekt dat ze het bij het verkeerde eind hebben.

Het is dus van vitaal belang dat je goed nadenkt of deze methode nu goed is om in te zetten voordat je het toepast. Daarom is het goed om op een intelligente manier verschillende educatieve en disciplinaire strategieën te combineren.

Dit zal ervoor zorgen dat je interventie vruchtbaar is, ongeacht de context. Wees goed op de hoogte: hoe meer discipline vaardigheden je kent, hoe beter. Sterker nog, hoe meer je afhankelijk bent van een dezelfde disciplinaire methode, hoe minder effectief het wordt.

Let bovendien goed op de reactie van het kind wanneer je de afleidingsmethode gebruikt. Vergeet ook niet om zo consistent mogelijk te zijn in de toepassing. Vergeet niet flexibel te zijn en een andere methode toe te passen als deze niet werkt zoals verwacht.

Afleidingsmethode bij kinderen toepassen

De afleidingsmethode als een alternatief voor fysieke straffen

E. Gershoff publiceerde in 2010 een studie waarin hij uitlegde dat veel van het onderzoek naar discipline tot nu toe vooral was gericht op het gebruik van fysieke straffen door ouders. De meest waarschijnlijke reden hiervoor is dat fysieke straf een zeer controversiële manier is om kinderen te disciplineren.

Fysieke bestraffing is echter een van de vele disciplinaire technieken die ouders gebruiken om te proberen het negatieve gedrag van hun kinderen uit te roeien en op hun beurt positief gedrag te stimuleren. Hiermee zeggen we niet dat elke ouder in de wereld zijn toevlucht neemt tot fysieke straffen. Hoewel veel ouders het dagelijks gebruiken, zijn anderen er volledig tegen.

Bovendien analyseerde een onderzoek uit 2007 tien verschillende disciplinaire tactieken die gewoonlijk door ouders worden gebruikt. Het leverde onverwachte resultaten op.

Fysieke straf was in feite een van de drie minder gebruikelijke technieken die door ouders van kleuters werden gebruikt. De meest voorkomende waren het controleren van het gedrag van kinderen, praten met het kind, afleiding en modeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gershoff, E. T. (2010). More harm than good: A summary of scientific research on the intended and unintended effects of corporal punishment on children. Law and Contemporary Problems. https://doi.org/10.1525/sp.2007.54.1.23.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.