De 101-jarige man die het coronavirus overleefde

Alberto Belluci ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog drie keer aan de nazi's. Deze Italiaan wordt binnenkort 102 jaar en heeft net het coronavirus verslagen. Dit verhaal over een man die het coronavirus overleefde is een verhaal vol hoop in deze moeilijke tijden.
De 101-jarige man die het coronavirus overleefde

Laatste update: 21 mei, 2020

Zijn naam is Alberto Belluci en hij overleefde de Spaanse griep tussen 1918 en 1920. Deze trotse Italiaan haalt alle krantenkoppen over de hele wereld. De 101-jarige man die het coronavirus overleefde, is vanaf vandaag de op één na oudste persoon die de ziekte heeft verslagen. In April wordt hij 102 jaar.

Te midden van zo’n donkere achtergrond waar de aantallen geïnfecteerden en doden ons de adem blijven benemen, zijn deze verhalen hartverwarmend. Bovendien is het verhaal van Mr. Belluci niet het enige verhaal.

Zhang Guangfen (Engelse link) is een andere overlevende van de huidige pandemie. Ze was een patiënt in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak. Op 103-jarige leeftijd werd ze ontslagen uit het ziekenhuis na zes dagen op de intensive care doorgebracht te hebben.

Zoals we weten is COVID-19 vooral virulent bij ouderen. We horen echter elke dag meer en meer uitzonderingen. Veel familieleden gaan naar de gezondheidscentra om hun bejaarde ouders en dappere grootouders op te halen. Ze vertellen hoe ze oorlogen hebben overleefd en nu ook de gevolgen van een pandemie die niemand aan had zien komen.

Wat verklaren deze gevallen? Waarom versloegen deze patiënten met zo’n hoge leeftijd het virus? Misschien is het het lot of een uitzonderlijk immuunsysteem. Misschien is het geluk, of misschien kiest dit onbekende virus ervoor om genade te tonen aan sommigen maar niet aan anderen. We weten het niet. Hoe het ook zij, deze verhalen zijn bemoedigend en hoopvol.

De 101-jarige man die het coronavirus overleefde

Alberto Belluci, de 101-jarige man die het coronavirus overleefde

De coronaviruscijfers in Italië zijn verschrikkelijk. Terwijl we dit schrijven, zijn er daar al meer dan 152.000 geïnfecteerden en ruim 19.000 doden. De trend lijkt echter eindelijk wat naar beneden te keren. Dit is een kleine glimp van hoop om aan vast te houden, vooral in het Lombardije-gebied, dat het meest is getroffen door COVID-19.

Naast de gezondheidsaspecten hebben we echter nog andere zorgen. Er is veel leed op sociaal niveau en de middelen zijn schaars, zelfs voor sommige mensen om iets zo essentieels te kopen als voedsel.

Een van de mooiste landen in de wereld leeft nog steeds in angst en onzekerheid. Misschien is dat de reden waarom het verhaal van deze 101-jarige man die het coronavirus overleefde ongetwijfeld een van de meest gedeelde verhalen van deze dagen is.

Kranten zoals Corriere della Sera herhaalden dit nieuws, dat al snel over de hele wereld werd gedeeld. Dus hoewel het waar is dat er veel gevallen zijn van ouderen die het coronavirus overleven, lijkt het persoonlijke verhaal van Alberto Belluci bijzonder te zijn.

De held van Rimini

Als we de krantenkop lezen dat een 101-jarige man het coronavirus versloeg, is het niet moeilijk om voor te stellen wat zijn ogen misschien al hebben gezien. We weten dat hij als kind het einde van Eerste Wereldoorlog meemaakte.

Toen hij meerderjarig was maakte hij ook de Tweede Wereldoorlog mee. Alberto Belluci komt uit Rimini, een stad aan de Adriatische kust in Noord-Italië, die erg zwaar door het coronavirus getroffen is.

Toen hij ziek werd en ademhalingsproblemen kreeg, moest Elisa, zijn kleindochter, de gezondheidsdiensten bellen om haar grootvader op te halen.

Vlak voordat ze hem liet gaan, en misschien met de verontrustende gedachte dat dit de laatste keer was dat ze hem zou zien, sprak ze een paar bijna profetische woorden. Ze zei: “Dit virus is niets vergeleken met de Duitsers waarmee je geconfronteerd werd. Je moet terugkomen opa.”

En dat is precies wat Alberto Belluci deed. Hij kwam terug bij zijn naasten. Zelfs nu, in de interviews die hij aan de media in zijn land geeft, benadrukt hij de boodschap dat het coronavirus voor hem niets was vergeleken met alles wat hij in het verleden had meegemaakt.

Geboren te midden van de Spaanse grieppandemie, overleefde hij ook de Tweede Wereldoorlog en ontsnapte hij maar liefst drie keer aan de nazi’s. Hoe kon hij niet naar huis terugkeren naar zijn familie? Niets of niemand kon hem tegenhouden!

De toekomst staat voor niemand vast

De toekomst is staat voor niemand vast; we kunnen allemaal overleven

De krantenkop dat een 101-jarige man het coronavirus overleefde, is zowel prettig als stimulerend om twee belangrijke redenen. De eerste is dat het nieuws komt uit Italië, een land dat samen met Spanje op dit moment een van de meest getroffen landen is door het coronavirus. En ten tweede omdat Alberto Belluci zelf benadrukt dat de toekomst voor niemand vaststaat.

De burgemeester van Rimin omschrijft hem als een held, iemand die op zijn leeftijd laat zien dat er wonderen bestaan. Alberto Belluci benadrukte echter één feit: hij was erg bang. Overal om hem heen stierven mensen in volledige eenzaamheid, zonder de genegenheid van hun naasten.

Terwijl hij getuige was van dit drama, had hij maar één ding in gedachten, iets wat hij steeds herhaalt als journalisten hem interviewen: “A casa mi aspettavano” (thuis wachtten ze op me). Nu wil hij gewoon rusten, warme maaltijden eten en genieten van de knuffels van zijn familie. Wellicht ook interessant voor jou

Wat moeten we doen als een naaste COVID-19 krijgt?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat moeten we doen als een naaste COVID-19 krijgt?

Hoe moeten we handelen als een naaste COVID-19 krijgt? Het is belangrijk dat we kalm blijven en de protocollen die in plaats zijn volgen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.