Bedankbrief aan iedereen die ons door de crisis helpt

We danken alle mensen die voor ons zorgen en die proberen alles in zulke moeilijke tijden gemakkelijker te maken. Deze brief is voor hen.
Bedankbrief aan iedereen die ons door de crisis helpt
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Het is tijd om een bedankbrief te schrijven aan iedereen die ons door de crisis heen helpt. Dit zijn zeker moeilijke tijden, tijden waarvan we ons nooit hadden voorgesteld dat ze ooit zou komen, tijden die tot voor kort meer iets waren voor films dan voor het echte leven.

Maar zoals zo vaak in het dagelijks leven, verrassen bepaalde gebeurtenissen en situaties ons en benemen ons de adem. Deze gebeurtenissen nodigen ons uit om na te denken over hoe ze ons zullen veranderen.

Het coronavirus is ons leven binnengekomen zonder toestemming te vragen. Het lijkt een stil spoor van chaos achter te laten en al onze plannen, projecten en zekerheid weg te vagen.

Te midden van deze chaos is er een heel duidelijk bevel om thuis te blijven, omwille van jezelf en anderen. Het is een kwestie van respect, verantwoordelijkheid en solidariteit. Een oproep aan ieder van ons ten behoeve van onze hele samenleving, om besmetting te voorkomen en de curve af te vlakken zodat gezondheidssystemen niet onder de druk bezwijken.

Niet iedereen zal deze oproep echter gehoorzamen. Sommige egoïstische mensen zoeken namelijk naar een excuus om naar buiten te gaan en houden geen rekening met de ernst van de situatie.

Anderen zorgen echter op duizend en één verschillende manieren voor ons. Op zoveel manieren dat we ze niet eens kunnen tellen. Dit zijn onder meer gezondheidswerkers, politieagenten en schoonmakers. Deze bedankbrief is voor hen.

Een bedankbrief aan de gezondheidswerkers

Een bedankbrief uit de grond van ons hart

Bedankt dat je bereid bent om je huis te verlaten om je best te doen voor de mensheid. Ook al ben je bang van binnen, trilt je lichaam en grijpt angst je bij de keel, je bent bereid die stap te nemen om voor anderen te vechten.

Bedankt dat je er bent, daar in de vuurlinie. Je moed en inspanning zijn niet te beschrijven. Ondanks de fysieke en psychologische uitputting en de stress die je overweldigt, blijf je je best doen. Dat moeten we bewonderen. Je bent namelijk een geweldig voorbeeld. Een voorbeeld voor ons allemaal.

Het maakt niet uit of het ochtend, middag of avond is. Schema’s doen er niet toe omdat je je meer zorgen maakt om te kunnen helpen. Je hebt ook een gezin en soms is het moeilijk om ze thuis achter te laten om te gaan werken. Je bent je bewust van alle risico’s en toch help je om de dingen te verbeteren en ervoor te zorgen dat deze crisis zo snel mogelijk eindigt.

Heel erg bedankt. We weten dat het niet gemakkelijk is. We weten dat je te maken hebt met zeer gecompliceerde situaties die we ons niet eens kunnen voorstellen. Alleen jij weet wat deze hele situatie inhoudt. Je bent de enige die ons beschermt, die over onze veiligheid waakt, voor ons zorgt en ons alles biedt wat we nodig hebben.

Iedereen werkt zo hard door

Bedankt dat je voor ons zorgt

Bedankt dat je voor ons zorgt en dat je geduldig bent wanneer angst en zenuwen de overhand nemen. We zijn zo dankbaar dat je alles in deze moeilijke tijden makkelijker maakt.

Dankjewel, omdat we weten dat we je, zelfs in deze situatie, mogelijk niet zullen behandelen zoals je verdient. Aanvaard dus alsjeblieft onze excuses als deze situatie ons overmant.

Bedankt voor je toewijding, inzet, ondersteuning en plichtsgevoel. Het is niet eenvoudig om daar te zijn terwijl het aantal patiënten blijft stijgen, als de middelen schaars zijn en als je riskante en moeilijke beslissingen moet nemen. Het is niet gemakkelijk om jezelf elke dag aan de ziekte bloot te stellen. We weten dat je het doet omdat je voor ons aan het vechten bent.

Bedankt voor elke video die je maakt en voor elk bericht dat je verstuurt om het bewustzijn te vergroten. Bedankt, want zelfs als je jezelf ook even zwak voelt, blijf je hard werken.

Hoop en moed

Je bent het licht en de kracht, je bent hoop en moed. Bedankt, want je riskeert je leven van dag tot dag. Het meest indrukwekkende is dat je het altijd hebt gedaan, zelfs vóór deze vreselijke situatie.

En je deed het allemaal buiten de schijnwerpers. Heel erg bedankt, uit de grond van ons hart. Zonder jou zouden we het namelijk niet redden. Bedankt dat je zoveel solidariteit toont.

Dit is een bedankbrief aan jullie allemaal, waar en wie je ook bent. Of je nu arts of verpleegster, verpleger, assistent, kassamedewerker, bewaker, gevangenbewaarder, schoonmaker, apotheker, politieagent, brandweerman, journalist, chauffeur, enzovoort bent…

Deze bedankbrief is ook voor de andere professionals die we niet zien, al degenen die op de achtergrond werken, al diegenen die essentiële beslissingen moeten nemen, ook degenen die op zoek zijn naar een geneesmiddel.

Bedankt dat jullie helpen en ervoor zorgen dat de wereld niet stil komt te staan, zelfs in tijden van isolement. Bedankt iedereen. We bidden dat jullie inspanningen het beste uit ons allemaal zullen halen.

“We zijn zelf van mening dat wat we doen slechts een druppel in de oceaan is. Maar de oceaan zou minder zijn als die druppel zou ontbreken.”

-Moeder Teresa-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.