Jij kan jouw eigen held zijn

Jij kan jouw eigen held zijn
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 27 december, 2022

Wachten tot iemand jou komt redden, is een vergissing. Want niemand zal beter weten hoe je dit moet doen dan jijzelf. Maar een beetje hulp kan soms absoluut handig zijn. Jouw beste redder ben jij, want jij kan ook jouw eigen held zijn.

Je hoeft geen speciaal pak te dragen of tegen vijanden met superkrachten te strijden. Het is voldoende dat je gewoon aandacht aan jezelf schenkt en voor jezelf zorgt wanneer je dit het meeste nodig hebt. Want anders kunnen op een dag onbehagen en ongemak opduiken en voorgoed blijven.

Jouw eigen held zijn zal je helpen om je eigenwaarde te verbeteren. Het zal je ook verder brengen op weg naar je dromen. Bovendien toont het de rest van de wereld dat jij het vermogen hebt om alles wat je wilt, te doen. Jouw geluk hangt van jezelf af en absoluut van jouw heldenmoed.

Het belang van beslissingen nemen

Een held wordt bepaald door zijn dapperheid, zijn vermogen om te handelen en om in sommige opzichten geluk en welzijn te creëren. Hoe doet een held dit? Door beslissingen te nemen en te kiezen wat hij doet en waar hij gaat. Als je dus jouw eigen held wilt worden, dan zullen je beslissingen heel belangrijk zijn.

Jouw eigen held

Het probleem is dat je voortdurend beslissingen neemt maar dat je het niet merkt. Jouw routine zit vol beslissingen, van de kleding die je draagt tot wat je zal eten of hoe je je dag zal doorbrengen. De beste beslissingen zijn verbonden met onze houding. Hoe kies je om de confrontatie met de dag aan te gaan? Of gewoon, hoe ga je om met de dingen die gebeuren?

Vaak denk je dat je minder macht uitoefent over je eigen leven dan je in werkelijkheid doet. Beslissen hoe je zal handelen en welke houding je zal aannemen in verschillende situaties, is dus fundamenteel. Een held is zich bewust van zijn kracht en ontwikkelt die kracht. Zullen wij aan het werk gaan?

Houd op om de voornaamste rol weg te geven aan die innerlijke stemmen die je niet vooruit laten gaan en die jou vastzetten in je comfortzone. Kies integendeel om jezelf te redden van die “negatieve gerieflijkheid.”

De held en de schurken

Maar een held wordt niet alleen bepaald door zijn heldenmoed. Hij voert ook een voortdurende strijd tegen vijanden. Zijn doel is de wereld redden. Als jij jouw eigen held wil worden, zal je ook moeten leren hoe je tegen je eigen vijanden kan vechten.

Wie zijn jouw vijanden? Dat is alles en iedereen die jou klem zet met ongemak en onbehagen. Het is alles en iedereen die jou kleiner maakt. Hiertoe behoren angstgevoelens, wantrouwen, conflicten en giftigheid. Maar wie vooral jouw vijand is, dat ben jijzelf. Telkens als je jezelf slecht behandelt of niet aan jezelf denkt, dan vergeet je al het potentieel dat je hebt.

Moet ik dan tegen mezelf vechten? Nee. In tegenstelling tot de helden in films, series en boeken, moet je alles dat jou schade toebrengt, omvormen tot iets dat welzijn creëert. Of toch minstens iets waaruit je altijd kan leren. Je worsteling is geen gevecht. Maar het is een zoektocht naar inzicht en bewustzijn. Het doel is om het tij van je omstandigheden te keren en te beginnen om zorg te dragen voor jezelf. Dat is de sleutel.

Jouw eigen held

Hoe kan jij jouw eigen held worden?

We hebben al enkele taken gezien die geweldig zijn om jou toe te laten jouw eigen held te worden. Je moet je bewust zijn van je beslissingen en een veelomvattende houding aanmoedigen om bewustzijn te verwerven en het om te vormen tot een nuttige bondgenoot. Maar wat kan je nog meer doen?

Het is belangrijk dat je begint met de analyse van wat en wie controle uitoefent op je leven. Is het je baas, je familie, je baan, of sociale voorschriften? Wanneer heb jij alles en iedereen deze “toestemming” gegeven om met jou te doen wat ze ook maar willen?

We bedoelen niet dat iedereen om je heen nu ineens je vijand is. Integendeel, wat we zeggen, is dat deze mensen soms hindernissen kunnen worden op jouw weg om te groeien. Zelfs al hebben ze de beste bedoelingen, dan kan dit nog gebeuren. Het is dus belangrijk dat je aandacht schenkt aan je omgeving. Want je mag niet toelaten dat ze je op een negatieve manier beïnvloeden.

Jouw eigen held

De sleutel om jouw eigen held te worden vind je niet buiten jezelf. We vinden het van binnen, in onszelf. Het is het vermogen om jezelf in jouw eigen ogen zichtbaar te maken en jezelf het belang te geven dat je verdient. Zo zal je jezelf een betere ondersteuning verschaffen. Want er is slechts één persoon die je voor altijd, in goede en kwade dagen, zal vergezellen. En die persoon ben jezelf. Waarom zou je tijd verliezen door je eigen criticus en je grootste vijand te zijn?

Zorg goed voor jezelf, hou van jezelf en begrijp jezelf. Echte helden zijn niet die personen die voortdurend tegen monsters vechten of die door de wolken heen vliegen. Helden zijn mensen die zichzelf elke dag opnieuw kunnen redden, met de bedoeling een bevredigend leven te leiden en hun naasten gelukkig te maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.