Curiosa rond Kerstmis
Kerstmis is een tijd van vreugde en blijdschap. Hoewel het op 25 december wordt gevierd, is er geen bijbelse verwijzing naar deze datum. Alles wijst erop dat men deze datum koos omdat het samenviel met een oud heidens feest, bekend als de Saturnalia. In de oudheid vereerde men de god Saturnus op deze datum met feesten, geschenken en gokken.
Blijkbaar versmolt de heidense traditie met de christelijke traditie. Kerstmis begon gevierd te worden in 345, toen St. Johannes Chrysostom en St. Gregorius Nazianzen het decreet van 25 december als officiële geboortedatum van Jezus beïnvloedden.
“Vrolijk, vrolijk kerstfeest, het kerstfeest dat ons doet terugdenken aan de illusies van onze kindertijd, de grootvader herinnert aan de vreugde van zijn jeugd en de reiziger meeneemt naar zijn haard en huis en haard!”
-Charles Dickens-
Uit verslagen blijkt echter dat de Messias in de lente werd geboren, maar de dag is onbekend. Naar schatting vieren meer dan 2,5 miljard mensen over de hele wereld Kerstmis, in meer dan 160 landen.
Ze zijn niet allemaal gelovig, maar ze herdenken deze festiviteiten wel op traditionele wijze. De drie officiële kleuren van deze viering zijn rood, groen en goud.
Rood herinnert aan het bloed van Christus. De kleur groen doet denken aan de geboorte van het leven, weergegeven in de natuur. Goud verwijst naar de majesteit van Jezus en het licht. Laten we eens kijken naar andere curiosa rond Kerstmis.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: De regel van vier cadeaus met Kerstmis
Kerstbrieven
In Noord-Amerika schrijven kinderen met kerst brieven aan de kerstman. Europeanen sturen brieven aan de Drie Wijzen, Vadertje Kerstmis of Sint Nicolaas. In Latijns-Amerika zijn de brieven gericht aan Baby Jezus.
De waarheid is dat er duizenden kinderen en zelfs volwassenen zijn die deze brieven met hun wensen schrijven en ze naar het postkantoor brengen. Waar komen ze terecht? Nou, de United States Postal Service stuurt al deze brieven door naar een stadje met de naam Father Christmas in Indiana. Daar worden ze één voor één beantwoord door vrijwilligers.
Gemiddeld beantwoorden ze zo’n 25.000 brieven per jaar. In Noord-Europa hebben ze zelfs het exacte adres van Father Christmas of de kerstman (Spaanse link).
Als je met Kerstmis een brief aan hem wilt sturen, moet je dat op deze manier doen: Father Christmas Father Christmas Hoofdpostkantoor Tähtikuja 1 96930 Poolcirkel Finland. Maak je geen zorgen over de taal: ze antwoorden in 13 verschillende talen. Vrijwilligers lezen en beantwoorden alle brieven.
Latijns-Amerikanen en Spanjaarden zijn minder toegewijd. Als een brief naar een “niet-bestaande” geadresseerde wordt gestuurd, wordt hij, althans door de postdiensten, gewoon teruggestuurd naar de afzender of vernietigd.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Sint Nicolaas: de biografie van de Kerstman
Stille nacht
Kerstliederen zijn een onbetwist onderdeel van Kerstmis. Aangenomen wordt dat het beroemde lied Stille Nacht het meest traditioneel is en over de hele wereld wordt beluisterd. Het ontstond in Oberndorf, Oostenrijk.
Het werd voor het eerst uitgevoerd op 24 december 1818 en de tekst werd gecomponeerd door de Duitse priester Joseph Mohr in 1816. Mohr bezocht de Oostenrijkse organist Franz Xaver Gruber en vroeg hem een melodie te maken voor zijn creatie. Bij de première werd de tekst alleen begeleid door de gitaar van Gruber, terwijl Mohr zong.
Hoewel het vanaf het begin de aandacht trok vanwege de delicatesse, werd het pas wereldberoemd door een unieke gebeurtenis. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, plaatsten Duitse soldaten aan het Westelijk Front kerstbomen in de loopgraven. De geallieerden, geleid door de Britten, sloten zich spontaan bij hen aan in een wapenstilstand.
Het beroemde Kerstbestand (Spaanse link) was begonnen.De soldaten aan de Britse kant zongen het enige kerstlied dat ze allemaal kenden: Stille Nacht. Duitse soldaten deden mee en het lied werd gespeeld tijdens deze tijdelijke wapenstilstand. Het was toen dat het kerstlied bekendheid kreeg over de hele wereld.
Het is vertaald in 300 talen. Men beschouwt het als het meest uitgevoerde kerstlied in de geschiedenis. De sterren die we op onze kerstbomen zetten, stellen de Ster van Bethlehem voor die de Wijzen volgden.
Lees ook dit artikel: Het kerstverhaal: tijdloos en multi-cultureel
De misdaad van Kerstmis
Op sommige plaatsen viert men Kerstmis en is het zelfs verboden. Het is zelfs een misdaad waar gevangenisstraf op staat. Noord-Korea is een goed voorbeeld. Sinds 2016 is 25 december ingesteld als feestdag gewijd aan de grootmoeder van Kim Jong-un. Het heet “De Heilige Dag van de Moeder van de Revolutie”.
Alle vieringen moeten ter ere van haar worden gehouden. Mensen die alcohol drinken of meedoen aan festiviteiten met een kerstthema, belanden in de gevangenis. Zo’n 60.000 mensen zijn gevangen gezet sinds deze maatregel ingevoerd is.
Brunei is een ander land waar de festiviteiten verboden zijn. Iemand die kerst viert kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Iets soortgelijks gebeurt sinds 2009 in Somalië, waar de officiële religie de Sharia is. In 2015 werd het een misdaad om een religieuze feestdag te vieren die niet binnen het kader van die religie valt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bueno Torrens, D. (2021). ¿Nos hace realmente más felices creer en Papá Noel y los Reyes Magos? The Conversation, 2021.
- Castelfranco, D. (2013). Las treguas de Navidad de 1914 y el acotamiento efímero de la otredad.
- Schönborn, C. (2000). Navidad, mito y realidad: meditaciones sobre la encarnación. Edicep.