De regel van vier cadeaus met Kerstmis

Niet twee, niet acht, niet tien. Vier is zelfs het perfecte aantal geschenken dat experts aanbevelen voor kleintjes met Kerstmis.
De regel van vier cadeaus met Kerstmis
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 25 december, 2022

December is het seizoen van het consumentisme. Daarom is het geven van cadeaus een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Het is zelfs een traditie die in de loop der tijd exponentieel is toegenomen. Het zijn de jongsten die de meeste cadeaus krijgen. Dit leidt vaak tot het dilemma hoeveel cadeaus er gegeven moeten worden.

In feite worden kinderen vaak overstelpt met cadeaus. Ze krijgen ze van hun ouders, familieleden en vrienden. Dit leidt vaak tot overexposure.

De regel van vier cadeaus met Kerstmis stelt voor om het aantal cadeaus te beperken. Het leidt tot positieve gevolgen voor de kleintjes. Ontdek hier de voordelen ervan.

De regel van vier cadeaus met Kerstmis

De regel van vier cadeaus stelt dat kinderen slechts vier cadeaus mogen krijgen. Hoewel de regel zich richt op de jongsten onder ons, betekent dit niet dat hij niet ook kan worden toegepast op pubers of volwassenen. De keuze van de cadeaus is niet willekeurig, maar houdt rekening met het volgende.

  • Iets wat je wilt,
  • Een cadeau wat je nodig hebt,
  • Iets om te dragen
  • En, iets om te lezen.

Zoals je ziet wordt in deze lijst niets aan het toeval overgelaten. De cadeaus hebben allemaal een praktische functie. Ze variëren van de bevrediging van een gril tot een nieuwe toevoeging aan de garderobe, tot het bevorderen van de leesvaardigheid.

Natuurlijk moet je de cadeaus aanpassen aan de smaak van elk individueel kind (of volwassene). Het boek en het kledingstuk dat je ze geeft moeten inderdaad naar hun smaak zijn, ook al staan ze niet op hun kerstlijstje. Het betekent dat je je geld investeert in functionele voorwerpen die ze zullen gebruiken.

De regel van vier cadeaus betekent dat je inzet op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Idealiter krijgt het kind maar vier kerstcadeaus. De familie moet het er allemaal over eens zijn om niet meer te geven. Daarom is een zorgvuldige planning nodig.

Kerstcadeautjes

De voordelen van de regel van vier cadeaus met Kerstmis

Iedereen herinnert zich de woedeaanval van de jonge Dudley Dursley toen hij voor zijn verjaardag slechts 36 cadeaus kreeg in tegenstelling tot 37 het jaar daarvoor. Deze Harry Potter-scène vat perfect samen waarom het een goed idee is om de regel van vier cadeaus in te voeren.

We hebben al bepaald dat de feestdagen het seizoen van het consumentisme zijn. Volgens deskundigen (Engelse link) is de belangrijkste motivatie om tijdens dit seizoen cadeaus te kopen en te ontvangen te wijten aan het consumentisme dat vaak extreme en dwangmatige graden bereikt. Sommigen roepen zelfs op tot duurzame consumptie. Dit om verdere bezorgdheid over de planeet in deze tijd van het jaar te voorkomen.

Uit bewijsmateriaal blijkt (Engelse link) dat de meeste cadeaus die kinderen verwachten te ontvangen eerder draaien om wensen om bevredigd te worden dan om praktische behoeften.

Bovendien suggereren studies (Engelse link) dat deze wensen vooral beïnvloed worden door reclame op tv, sociale media, videospelletjes, enz. Hier zijn de belangrijkste redenen om de regel van vier cadeaus met Kerstmis toe te passen.

Je leert ze de waarde van dingen te waarderen

Vaak geldt dat hoe meer we hebben, hoe meer die dingen hun waarde verliezen. Als onze verlangens eenmaal bevredigd zijn, verdwijnt onze belangstelling, of vermindert in ieder geval. Dit geldt ook voor geschenken. Daarom is de regel van vier cadeaus met Kerstmis een manier om kinderen te leren de waarde te waarderen van de cadeaus die ze krijgen.

Je voorkomt dat ze denken dat hun grillen altijd bevredigd zullen worden

Het feit dat een kind niet altijd alles krijgt wat het wil, is een manier om ze te leren frustratie te verdragen. Het betekent niet dat je geen cadeaus geeft, maar wel dat je Kerstmis niet verandert in een festival van het vervullen van al hun wensen. Als je dat doet, verwen je ze zeker. Bovendien zal het later gevolgen hebben.

Je laat ze de echte waarde van Kerstmis zien

Zonder in clichés te vervallen, de ware betekenis van Kerstmis draait niet om cadeaus. Ongeacht je religieuze overtuiging is het belangrijk te onthouden dat Kerstmis een tijd is om te delen, vooral met familie en geliefden.

Je brengt de praktische waarde van het geven van een geschenk over

Door de regel van vier cadeaus toe te passen voorkom je dat je kinderen denken dat het geven van een geschenk een lege ervaring is. Ze leren dat het belangrijkste bij het geven van een cadeau de intentie is, niet de waarde van het cadeau. Het is de som van al deze kleine lessen die van je kind een gezond functionerende volwassene zullen maken.

De regel van vier cadeaus vermijdt het geven van cadeaus omwille van het geven. Het vermindert het consumentisme, dooft mogelijke episodes van onbeleefdheid en vergroot het gevoel van saamhorigheid in het gezin.

Cadeaus worden niet uitgebannen, maar het soort episodes waarin kinderen overstelpt worden met cadeaus wel. Deze situaties hebben niet alleen vaak een negatief effect op de opvoeding van een kind, maar ook mogelijke financiële gevolgen voor het gezin.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Buijzen, M., & Valkenburg, P. M. The impact of television advertising on children’s Christmas wishes. Journal of Broadcasting & Electronic Media. 2000; 44(3): 456-470.
  • Farbotko, C., & Head, L. Gifts, sustainable consumption and giving up green anxieties at Christmas. Geoforum. 2013; 50: 88-96.
  • Halkoaho, J., & Laaksonen, P. Understanding what Christmas gifts mean to children. Young Consumers. 2009.
  • Santos, E., Diogo, A., Ratten, V., & Tavares, F. O. Impact of motivations to buy and offer gifts in consumerism at Christmas. Scientific Annals of Economics and Business. 2021; 68(3: 361-378.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.