Hoogbegaafde volwassenen: hoe zijn ze eigenlijk precies?

Hoogbegaafde volwassenen zijn zeer gevoelig. Geloof het of niet, ze voelen zich vaak buitengesloten van de samenleving als geheel. Bovendien voelen ze zich vaak niet in staat om hun doelen te bereiken.
Hoogbegaafde volwassenen: hoe zijn ze eigenlijk precies?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Veel hoogbegaafde volwassenen zijn zich niet bewust van hun capaciteiten. Hun jeugd is meestal nogal atypisch, dus het is normaal dat ze volwassen worden en zich buitengesloten voelen en denken dat hun realiteit niet stimulerend of opwindend is. Maar hoogbegaafdheid staat niet gelijk aan succes. In feite slagen niet al deze intelligente mensen erin om zich professioneel bereikt of zelfs gelukkig te voelen.

De dertigste president van de Verenigde Staten, Calvin Coolidge, sprak over het grootste probleem in de samenleving. Hij zei dat het te maken had met het niet geven van mensen de kans om hun ware potentieel te demonstreren.

Bijna 100 jaar zijn verstreken sinds hij die woorden zei. Het lijkt er echter op dat niemand er aandacht aan besteedde. Dit probleem bestaat nog steeds ondanks alle wetenschappelijke, sociale en psychologische vooruitgang.

Bovendien wijzen figuren als Carol S. Dweck, hoogleraar psychologie aan de Stanford University, erop dat veel mensen nog steeds denken dat intelligente mensen succes bijna gegarandeerd hebben. Een ding dat echter vaak wordt waargenomen, is dat hoogbegaafde volwassenen, evenals hoogbegaafde kinderen zelf, leven met het eeuwige gevoel dat er iets mis met hen is.

Hun dagelijks leven is alleen gevuld met dissonanten. Tegenstellingen tussen wat ze voelen en wat anderen uitdrukken, tot het punt waarop het voor hen moeilijk is om onderscheid te maken tussen wat ze zoeken en wat hen wordt aangeboden. Dit geeft hen de perceptie dat de wereld te rigide en gestructureerd is en dat hun geest te nieuwsgierig, uitdagend en non-conformistisch is.

“Wat een kind begaafd en getalenteerd maakt, zijn misschien niet altijd goede cijfers op school, maar een andere manier om naar de wereld te kijken en te leren.”

Chuck Grassley

Dat gezegd hebbende, nemen hoogbegaafde volwassenen vaak hun toevlucht tot interne copingmechanismen om het leven onder ogen te zien. Op de een of andere manier slagen ze erin een bevredigend leven op te bouwen, maar dat is niet zo eenvoudig voor hen als mensen misschien denken.

Hoogbegaafde volwassenen

Kenmerken van hoogbegaafde volwassenen

Allereerst moeten we één aspect verduidelijken. Er is geen oorzaak-en-gevolg-achtige realiteit die laat zien dat alle hoogbegaafde kinderen ongelukkige of succesvolle volwassenen zullen zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat alles subjectief is. De volwassenheid van een persoon hangt af van zijn omgeving, zijn opvoeding, van de vraag of hij of zij op school adequate aanpassingen aan het leerplan heeft gekregen, of hij is gepest of in plaats daarvan een goede, gunstige sociale kring heeft gehad toen hij opgroeide.

Zo bouwen hoogbegaafde volwassenen hun leven op in overeenstemming met hun persoonlijke omstandigheden tijdens het opgroeien. Een ding om in gedachten te houden is echter dat als ze deze uitzonderlijke gaven niet in een vroeg stadium koesteren, ze misschien niet tot hun volle potentieel floreren.

  • Leraren die hoogbegaafde leerlingen niet herkennen, brengen de ontwikkeling van hun capaciteiten in gevaar. Het is belangrijk om hun vaardigheden op school te herkennen en hen te motiveren om hun potentieel te verkennen.
  • Het is van vitaal belang om hoogbegaafde leerlingen tools te geven die hun pad naar ontwikkeling en succes vergemakkelijken. Een goede manier om dit te doen is door hen voldoende ondersteuning te geven. Zonder dat zullen velen geen toegang hebben tot die wetenschappelijke of artistieke carrières waar ze de wereld zeker zouden helpen een betere plek te worden.

Hieronder leggen we de kenmerken uit die doorgaans hoogbegaafde volwassenen definiëren.

Een vrouw zit op een pier bij de oceaan

Ontevredenheid over het niet voldoen aan hun eigen verwachtingen

Hoogbegaafde volwassenen kunnen heel goede banen hebben. Ze hebben misschien een baan om van te leven. Er is echter iets waar ze constant aan denken, iets dat dagelijks niet goed voor ze is.

  • Hun geest is te allen tijde vol hoge doelen. Het zijn zeer veeleisende mensen die botsen met een realiteit die te gestructureerd is en daarom helemaal niet stimulerend.
  • Als gevolg hiervan krijgen ze vaak problemen met hun collega’s en superieuren. Het is alsof ze opnieuw beleven wat ze in hun schooljaren hebben meegemaakt. Hoogbegaafde volwassenen stellen graag uitdagende vragen, die niemand anders begrijpt.

“Wat een begaafd kind is, is in veel opzichten een begaafde leerling. En wat een begaafde volwassene is, is een begaafde doener. En dat zijn heel aparte domeinen van prestatie.”

– Malcolm Gladwell-

Hoge emotionele gevoeligheid, een geweldige eigenschap van hoogbegaafde volwassenen

Bovendien hebben hoogbegaafde volwassenen een lange geschiedenis van teleurstellingen. Vaker wel dan niet, zijn het mensen met hoge waarden en een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel. Deze eigenschappen zorgen er vaak voor dat ze gefrustreerd raken door een realiteit die niet in hun schema past.

  • Het is normaal dat ze proberen hun lijden te verbergen. Geloof het of niet, ze hebben de neiging om al hun problemen, zorgen en nostalgie binnen te houden. Soms echter, wanneer teleurstelling opnieuw de kop opsteekt, laait pijn onmiddellijk de gevoelens op.
  • Of ze het nu willen of niet, ze zijn zeer gevoelig, en daarom is het voor hen vrij gemakkelijk om zich gekwetst en bedrogen te voelen. Vaak voelen ze zich alsof ze in een wiel van emotie zitten waar ze in een oogwenk van vreugde naar verdriet gaan.
Twee begaafde volwassenen die elkaar in de ogen staren

De behoefte om op een dieper niveau met anderen in contact te komen

Het tijdschrift Behavioural Sciences publiceerde een studie uitgevoerd door Dr. Francis Heylighen. Daarin geeft ze een uitputtend overzicht van de alledaagse problemen waarmee hoogbegaafde volwassenen te maken hebben.

Daarnaast moeten we nog een belangrijk aspect noemen. Veel mensen denken dat hoogbegaafde volwassenen een nogal “onhandige” persoonlijkheid hebben, wat betekent dat ze geen sociale vaardigheden hebben.

Dit is iets waar ze vaak op beoordeeld worden. Het is echter belangrijk om verder te kijken dan deze eigenschap. In veel gevallen zijn ze opgegroeid tussen mensen die hun interesses niet deelden of de wereld niet zo zagen als zij. Dit heeft het natuurlijk moeilijk voor hen gemaakt om met de mensen om hen heen om te gaan.

Naarmate ze volwassen zijn, blijven ze sociale hiaten ervaren. Ze hunkeren naar die emotionele en vooral intellectuele connectie. Ze willen graag iemand vinden om hun passies en doelen mee te delen.

Tot slot, zoals je kunt zien, moet deze groep mensen nog steeds veel copingmechanismen ontwikkelen. Vroege opsporing bij kinderen is belangrijk. Het is echter ook belangrijk om ze te leren motiveren om hun capaciteiten te stimuleren. Zo kunnen ze langzaam maar zeker realistische doelen voor zichzelf stellen en teleurstelling voorkomen. Het belangrijkste is dat ze welzijn en geluk bereiken. Wellicht ook interessant voor jou

Alles over het brein van een begaafd kind
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Alles over het brein van een begaafd kind

Het brein van een begaafd of hoogbegaafd kind heeft voordelen en beperkingen. Een gunstige omgeving is nodig om hun capaciteiten verder uit te brei...  • Heylighen, F. (1992). Gifted People and their Problems. Behavioral Science37, 39–58.
  • Kreger Silverman, Linda (2011) Enjoying the Gift of Being Uncommon: Extra Intelligent, Intense, and Effective. CreateSpace

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.